Yumurta kabuğu deyip geçmeyin sanayide çok değerli

Yumurta kabuğu deyip geçmeyin sanayide çok değerli

GÜNDEM 5.05.2025 09:42:00 0
Yumurta kabuğu deyip geçmeyin sanayide çok değerli
Yumurta Üreticileri Ürünleri Sanayicileri Derneği (YÜSAD) Başkanı Metin Akman, yumurtanın pastorize sıvısı ve tozunun yanı sıra kabuğunun da sanayi açısından çok değerli olduğuna dikkati çekerek, boya sanayisinde, inşaatlarda kullanılan yumurta kabuğunun gübre ve yem olarak da değerlendirilebileceğini, birçok alan için değerli bir ürün olduğunu söyledi.
Akman, yaptığı açıklamada, dünyanın en stratejik protein kaynaklarından olan yumurtanın  BM’nin de en önemli konu başlıkları arasında yer aldığını belirtti.
Yıldız bileşen olarak tanımlanan yumurtanın, hayvansal protein kaynakları içinde besin değerleriyle anne sütüne en yakın olduğunu dile getiren Akman, yumurtanın fonksiyonel özellikleri en yaygın kullanılan hayvansal protein olduğuna dikkati çekti.
Gıdayı toparlayıp yapıştırıyor
Fonksiyonel özelliklerinin, yumurtanın tüm gıda sanayinde kullanılmasını sağladığını anlatan Akman, şöyle konuştu:
"Köfte, kek, krema,  çikolata, tatlılara kadar er türlü gıda ürününde yumurtayı kullanabiliyorsunuz. Kabarma, toparlama, yapıştırma özelliği var. Karbon ayak izi ne düşük proteni kaynağı. En ekonomik ve en rahat ulaşılabilen olanı. Türkiye dünyanın en önemli üreticilerinde ilk 10 arasında. Çok stratejk bir ürün. Yumurta üreticilerine çok değer vermeli ve onları iyi anlamalıyız."
"Türkiye ilk 10 arasında yer almalı"
Akman, yumurta sanayisinde Türkiye’nin gidecek çok yolunun bulunduğunu belirterek, "Yumurta sanayisinde Türkiye dünyada ilk 50 ülke arasına bile giremiyor. Dünyanın ilk 10 arasındaki üreticilerine bakarsanız hepsi yumurta sanayisinde de ilk 10 arasında ama biz 50 arasında değiliz." dedi.
Gelecek 5-10 yıl arasında sadece 30 üreticinin Türkiye toplam yumurta üretiminin yüzde 75’ini yapacak gibi göründüğünü aktaran Akman, yumurta üretimi kadar ihracatının da çok önemli olduğunu söyledi.
Gıda güvencesi bakımından korumacı politikaların hiçbir faydasının olmadığını vurgulayan Akman, "Korumacı politikalar, arz ve talep şoklarını artırıyor ve uzun vadede piyasanın dengesizliğini artıyor. İhracatın artması arz ve talep dengesini uzun vadede dengeler." diye konuştu.
Akman, yumurtanın kırıldığı andan itibaren sanayisinin başladığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Sanayi, yumurtayı kırar pastörize sıvı yumurta üretir. Arkasından bu ürünlerin türevlerine doğru hızlı gider. Raf ömrünü 1-2 yıla kadar uzatabilir. Yumurta tozu, diğer ülkelerdeki gibi süt tozuna benzer lisanslı depoculuk kapsamına alınabilir. Yumurta tozu üretimi arttığı zaman çiftçinin refahını kesinlikle artırır, arz ve talep esnekliği artar, fiyat istikrarı sağlanır. Yumurta sanayisinin gelişimi bu yüzden çok önemli. 10 yıl önce toplam üretimin sadece yüzde 1’i yumurta sanayisinde işleniyordu. Gelişmiş pazarlarda yüzde 25-30 arasında. Günümüzde ise Türkiye’de yüzde 8’e ulaştı. 25 ve 30’lara çıkması lazım ve gidecek daha çok yolumuz var."

"Kabuk deyip geçmeyin"
Yumurtanın pastörize sıvısı ve tozunun yanı sıra kabuğunun da sanayi açısından çok değerli olduğuna dikkati çeken Akman, "Yumurta kabuğundaki zardan kolojen üretilir. Yumurta kabuğundan biyoplastik elde edilebilir. Polipropilenin en önemli dolgu maddesidir. Yumurta kabuğu, boya sanayisinde ve inşaatta kullanılır. Gübre olarak değerlendirilebilir. Asidik topraklarda asidin düşürülmesi için kirecin ikamesi olarak kullanılabilir. Yemde değerledirilebilir. Haşlanmış yumurtanın kabuğu çok çok değerlidir, haşlanmış zar çok daha yüksek değerlere satılabilir" dedi.
Sanayinin yumurtayı daha değerli hale getireceğini belirten Akman, "Yumurtanın fiyatı 1 lira ise sanayisindeki ürünlerle yumurtayı en az 4 liraya satabilirsiniz. Yani 4 kat katma değer sağlayabilirsiniz. Potansiyelimiz var, üretimimiz bol." diye konuştu.

Erdoğan: "Kimsenin kaprisleriyle vakit kaybedemeyiz"

Bakan Kurum, Adana, Ankara ve Balıkesir büyükşehir belediye başkanlarını kabul etti

Ekonomik kriz Türkiye’nin devlerini vurmaya başladı

Osmangazi’de kaçak yapılara geçit yok

Başkan Yeşiltaş: "Korkmayız, yılmayız, geri çekilmeyiz!"

Mehmet Şimşek enflasyon hedefini açıkladı

Nilüfer'de Hıdırellez coşkusu

Trafik kurallarına uymayanlara yeni cezalar geliyor

Kamyonun altına giren otomobilin sürücüsü kurtarılamadı

Gazze'de ölü sayısı 52 bin 535'e ulaştı

Kurumlar vergisi beyanında bugün son gün

Özgür Özel'e saldıran zanlı hakkındaki soruşturma derinleştiriliyor

15 bin sözleşmeli öğretmen alımı için başvurularda son gün

Mayıs ayı kira artış oranı belli oldu

Borsa haftaya yükselişle başladı

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Yayaya yol vermek için duran otomobile motosiklet çarptı: 2 yaralı

Elon Musk'ın şehri kuruldu: Starbase

Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Şanlıurfa'da 500'ü aşkın aile, teslim töreninde evlerine kavuştu

Devletin tarım arazilerine el koyacağı iddiası gerçeği yansıtmıyor

Atatürk’ün Kanlısırt bölgesinin Türk tarafından kalması için Fedai Müfrezesine verdiği el yazısı emir ortaya çıktı

AÜTF 87’lilerden Bursa’da anlamlı buluşma

Trump'tan yeni vergi kararı

Yumurta kabuğu deyip geçmeyin sanayide çok değerli

Nusret Kaya Tırmanış Şenliği’nin 6.’sı yapıldı

Sürdürülebilir Eğitim Sempozyumu'na 6 ülke ve 47 şehirden katılım sağlandı

'Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir'

Yüksekova'da ters laleleri jandarma ekipleri koruyor

Çorlu’da köpek saldırısına uğrayan kadın yaralandı

Yükleniyor