YÖK'ten yapay zeka devrimi: 17 yeni program açılıyor

Yükseköğretim Kurulu, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için 2'si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve 12 ön lisans programı açma kararı aldı.

EĞİTİM 5.03.2024 15:52:00 0
YÖK

YÖK, Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun'da düzenlenen "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri" toplantısıyla yeni programlar hakkında detaylı bilgi verdi. Başkan Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri konularında nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla lisans ve ön lisans seviyesinde program açılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

YÖK bünyesinde kurulan "Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu" tarafından yapılan incelemeler sonucunda önerilen programlar doğrultusunda 5 lisans ve 12 ön lisans programının açılmasına karar verildiğini açıklayan Özvar, bu programların bir kısmının ilk kez gerçekleştirileceğini vurguladı. Ayrıca, mevcut bilişim alanında faaliyet gösteren bölümlerin farklı üniversitelerde de açılması kararının alındığını belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, lisans seviyesinde açılacak olan yeni bölümler "Veri Bilimi ve Analitiği" ile "Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi" olacak. Ön lisans düzeyinde ise tamamı yeni olan 12 program arasında "Yapay zeka operatörlüğü", "büyük veri analistliği", "otonom sistemler teknikerliği", "dijital dönüşüm elektroniği", "robotik ve yapay zeka", "oyun geliştirme ve programlama", "bulut bilişim operatörlüğü", "imalat yürütme sistemleri", "kurumsal bilişim uzmanlığı", "insansız araç teknikerliği", "ön-yüz yazılım geliştirme" ve "arka-yüz yazılım geliştirme" gibi programlar yer alıyor.

Programların belirlenmesinde sektör temsilcilerinin katkısının önemli olduğunu vurgulayan Özvar, programların kalite güvencesinin sağlanması için sektörden gelen geri bildirimlerin dikkate alındığını ifade etti. Ayrıca, bazı derslerin çevrim içi ve senkron biçimde büyük üniversitelerin öğretim üyelerince verileceğini ve öğrencilerin başka üniversitelerden ders alabileceğini belirtti.

Toplantıda ayrıca, açılacak programlarda ortak müfredatın belirlendiği ve kalitenin ön planda tutulduğu vurgulandı. Öğrencilerin gelecekteki ihtiyaçları ve sektörün talepleri doğrultusunda programların oluşturulduğu belirtilirken, bilişim ve yapay zeka alanında uzman hocaların yanı sıra sektör temsilcilerinin de katkı sağlayacağı ifade edildi.

Yeni lisans ve ön lisans programlarının açılacağı üniversiteler arasında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi gibi kurumlar bulunuyor. Bu programların yanı sıra, ön lisans seviyesindeki programlar çeşitli üniversitelerde hayata geçirilecek.

Yapılan bu açıklama ile YÖK'ün, üniversitelerdeki eğitim programlarını çağın gereksinimlerine uygun olarak güncellediği ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye yönelik önemli adımlar attığı gözlemleniyor.

Bursa’dan güçlü mesaj: Bağımlılığa kırmızı kart!

Türkiye ile Kuveyt arasında 4 anlaşma imzalandı

Bursaspor Muşspor maçı hazırlıklarına başladı

Yenişehir Belediyesi'nden mezbahaneye modern dokunuş

Bursa’nın kalbinde Cumhuriyet coşkusu atacak

Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Solmaz: "Bir hedefiniz olsun ve asla umutsuz olmayın!"

Başkan Yılmaz muhtarlarla buluştu

CHP’li Ali Mahir Başarır hakkında soruşturma başlatıldı

Motorine indirim yolda

“Bursa’nın gücü üreticide: Bozbey’den destek sözü”

Bursa'da 26 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi: 2 gözaltı

Bursa'da 80 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bursa’da anaokulu açılışına katıldı

Nilüfer’de pancarın öyküsü müzik, ritüel ve lezzetle buluştu

Vali Erol Ayyıldız, muhtarları ağırladı

Başkan Ercan Özel: "Muhtarlarımız, demokrasimizin ilk halkasıdır"

CHP Bursa'da Nihat Yeşiltaş güven tazeledi

“İhracatın Yıldızları” ödülleri sahiplerini buluyor

Uzay ve havacılığın derinliklerini GUHEM’de keşfediyorlar

Bursaspor’un orta sahası resmen çöktü!

Başkan Bozbey: "Bursa’yı asla susuz bırakmayacağız"

Yoğun bakımdaki Turgay Erdem’den haber var

Bursa'da uyuşturucu operasyonu: 620 gram kokain ele geçirildi

Bursa'da düzensiz göçmen avı

30 yıldır uçamayan Yenişehir Havaalanı’ndan taze umutlar

YSK kararını verdi: CHP İstanbul İl Kongresi yapılacak

Cumhuriyet coşkusu Bursa’yı sarıyor

Bursa’da, 15 Temmuz şehitleri için ’253 Hatim’

Özsavaş: "Önceliğimiz, turizmi ileriye taşımak”

Başkan Aydın müjdeyi verdi: "Tahtakale Köylü Pazarı eski haline kavuşuyor"

Yükleniyor