YENİŞEHİR BİBERİ AVRUPA SOFRALARINI SÜSLÜYOR

Türkiye´nin önemli sebze üretim merkezlerinden Bursa´nın Yenişehir ilçesinde biber hasadına başlandı.

YENİŞEHİR BİBERİ AVRUPA SOFRALARINI SÜSLÜYOR
/kanal16haber.com/2018-7/13/165742613b.mp4
EKONOMİ 13.07.2018 14:08:41 0

TÜRKİYE´NİN ÖNEMLİ SEBZE ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BURSA´NIN YENİŞEHİR İLÇESİNDE 30 BİN DÖNÜM ARAZİDE ÜRETİLEN BİBER ÇEŞİTLERİ AVRUPA´YA İHRAÇ EDİLİYOR. YENİŞEHİR´DE BU SENE  YAKLAŞIK 70 BİN TON REKOLTE BEKLENDİĞİ GİBİ BU ÜRETİMİN 15 BİN TONUNU AVRUPA´YA KALAN KISIM İSE İÇ PİYASAYA SUNULACAK.

Nüfusunun yüzde 85´i tarım ve hayvancılıkla uğraşan Yenişehir´de 520 bin dönüm ekilebilir arazinin 220 bin dönümünde sebze ve meyve yetiştiriliyor.

Yenişehir Ovası´nda üretilen biber çeşitleri ise Türkiye´nin 81 ilinin yanı sıra Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Yenişehir Ovası´ndaki çiftçilerin teknolojik imkanlarla kaliteli üretim yaptığını söylüyor.

 Sabah saatlerinde tarım işçileriyle tarlalara giden çiftçiler, mevsimin ilk mahsûlünü toplayıp tüccara ve alışveriş merkezlerine teslim ediyor. Biber çeşitlerinin tüccara 1,5 ile 2,5 TL arasında değişen fiyatlardan satıldığı belirtildi.

Yenişehir ovasında birinci dikimlerin 15 bin dönüm, ikinci dikimlerin ise 10 bin dönüm alanda gerçekleştirildiğini bildiren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, geçen sene olduğu gibi bu yıl da bir dönüme 5 ton rekolte beklediklerini kaydetti. Mahsûlün sayıları 20´yi bulan ihracatçı firma aracılığıyla Almanya, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa pazarlarına TIR´larla gönderildiğini belirten Aktaş, ihracatçı firmaların ilçeye alım yapmak için 25 Temmuz´dan itibaren gelmeye başlayacaklarını anlattı.

Ürettikleri biberleri, dikiminden hasadına kadar kontrol altında tuttuklarını vurgulayan Tüysüz, "Biberlerimizi son derece kontrollü üretiyoruz. Özellikle ilaç kalıntısı olmamasına dikkat ediyoruz. Zaten ilaç kalıntısı olan biberler Avrupa´da kabul edilmiyor. Ürün standartlarımızı son yıllarda maksimum seviyeye çıkardık. Bu şekilde hem biz para kazanıyoruz hem de ihracatçı firmamız sorun yaşamıyor."ifadelerini kullandı.

Avrupa´ya biber ihraç eden bir firmanın sahibi Harun Hatipoğlu ise ürün kalitesi yükseldikçe ihracat rakamlarının arttığını belirterek, "Her sezon Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya gibi ülkeler başta olmak üzere yaklaşık 10 Avrupa ülkesine biber çeşitleri gönderiyoruz. Yıllık yaklaşık 5 bin ton ihracat gerçekleştiriyoruz. Yenişehir biberi her geçen yıl çıtasını biraz daha yükseltiyor." dedi.