Yeni kira düzenlemesi kapıda: Yüzde 25 sınırı kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamasıyla birlikte, 1 Temmuz 2024'ten itibaren konut kiralarındaki yüzde 25 kira artış sınırının kalkacağı ve kira artışlarının Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalamasına göre belirleneceği bildirildi.

EKONOMİ 23.05.2024 11:52:00 0
Yeni kira düzenlemesi kapıda: Yüzde 25 sınırı kalkıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları doğrultusunda, 1 Temmuz 2024 itibariyle konut kiralarındaki yüzde 25 kira artış sınırının kalkacağı ve yeni düzenlemenin uygulanacağı bildirildi. Yeni düzenleme, Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalamasına göre kira artış oranlarının belirlenmesini öngörüyor.

8 Haziran 2022'de Türk Borçlar Kanunu'na eklenen geçici madde ile konut kiralarına yüzde 25 kira artış zam sınırı getirilmiş ve bu sınırlama 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmıştı. Ancak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, 2 Temmuz 2024 itibarıyla kira artış oranları Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalaması esas alınarak yapılacak. Nisan ayı verilerine göre bu oran yaklaşık yüzde 59.64 seviyesinde bulunuyor. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, bu düzenlemenin kiralık evlerin artmasına katkı sağlayacağını ve boş dairelerin kiraya verileceğini belirtti.

Özelmacıklı, kira artış oranlarındaki yeni düzenlemenin kiracılar ve mal sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları azaltabileceğini vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yüzde 25 kira sınırının uzatılmayacağına dair açıklamalarının ardından, piyasada bu sınırın gerçekçi bir şekilde uygulanamadığı gözlemlendi. 2 Temmuz’dan itibaren yenilenen tüm kira kontratlarında kira artışları Tüketici Fiyat Endeksi’nin son 12 aylık ortalaması üzerinden yapılacak. Bu durumun, özellikle kiracılar ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkları ve hukuki iş yükünü azaltması bekleniyor. 2023 yılında kira ve tahliye davalarının sayısının 120 bin seviyelerine ulaştığını belirten Özelmacıklı, yeni düzenlemenin bu sayıyı düşürebileceğini ifade etti.

Son olarak, Özelmacıklı, kira oranlarındaki beklenen yeni düzenlemenin boş dairelerin satışa veya kiralığa çıkmasını teşvik edeceğini belirtti. Yüzde 25 kira sınırının kaldırılması ile mal sahiplerinin boş tuttukları gayrimenkulleri tekrar kiraya verme konusunda daha hevesli olabileceğini söyledi. Bu durumun, kiracı ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümüne katkı sağlaması umuluyor.

Dışişleri: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmasını memnuniyetle karşılıyoruz

Bursa’da deprem sığınma projesi

Yeşiltaş’tan Mustafakemalpaşa’da sandık çağrısı: Çarşı-pazar yangın yeri, çözüm sandık!

Veri Analizi Okulu ilk dönemi tamamladı

Geleceğin mühendisleri Çilek fabrikasında sahaya indi

Gazeteci Ülker Karlı vefat etti

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: Yasal düzenleme gerekiyorsa, Meclis elbette yapacaktır

Yıldırım’a yeni kadın spor merkezi

Gazeteci Levent Gültekin, adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı

Yenişehir’de ritim kursuna yoğun ilgi

AK Parti, Terörsüz Türkiye raporunu TBMM'ye bildirdi

MHRS’den 388 milyon randevu

Öğrenciler Bursa'nın dünyaca ünlü lezzetlerini ilk kez deneyimlediler

İnegöl’de kokoreççi önündeki cinayet: Güvenlik kamerasına yansıdı

BTSO’dan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi için ortak vizyon toplantısı

İnegöl’de aile sağlığı yatırımı

Bursa’da üç ilçede su kesintisi

Bursa’da kriz hazırlığı

İlaç fiyatları değişti: Karar Resmi Gazete'de

TÜİK: Güven azaldı

Nilüfer’den altın zafer

İnegöl’de çevre bilinci eğitimi

Bakan Işıkhan’dan asgari ücret açıklaması

Yıldırım’dan dönüşüm hamlesi

TBMM’de 30 bin TL’lik seyyanen zam geri çekildi

OGM’den kaçak kesime sıkı denetim

Başkan Aydın’dan Arap Şükrü Sokağı müjdesi

Michelin yıldızlı restoranda yaşadığımız absürtlükler

Türkiye'nin otomotiv devi Tofaş'ta isyan!

MSB’den İHA açıklaması

Yükleniyor