Tarih: 04.02.2016 17:01

YENİ ANAYASA KOMİSYONU İLK TOPLANTISINI YAPTI

Facebook Twitter Linked-in

 

TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu, bugün ilk toplantısını gerçekleştirdi Kahraman, komisyonun önceki çalışmalardan da yararlanarak yeni bir başlangıç yapacağını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu´nun 1 Kasım seçimlerinden sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ardından da Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile yeni anayasa çalışmaları üzerine yaptığı görüşmelerin ardından Meclis Başkanı Kahraman Meclis´te grubu bulunan siyasi parti liderlerine mektup yazarak oluşturulacak Anayasa Mutabakat Komisyonu´na üçer üye istemiş, siyasi partiler de komisyonda görev alacak üyelerini belirlemişti. TBMM Başkanı Kahraman başkanlığında oluşturulan Anayasa Mutabakat Komisyonu, bugün ilk toplantısını TBMM´de gerçekleştirdi. Toplantının açılışını yapan Kahraman, 24. dönemde başlatılan ancak tamamlanamayan yeni ve sivil anayasa yapımı sürecine yeni bir heyecan ve şevk ile tekrar başladıklarını belirtti. Anayasa Mutabakat Komisyonu´nun toplanmasına kadar gelen süreçle ilgili bilgi veren Kahraman, AK Parti´den Cemil Çiçek, Ahmet İyimaya, Abdülhamit Gül; CHP´den Bülent Tezcan, Namık Havutça, Ömer Süha Aldan; HDP´den Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, Garo Paylan; MHP´den Oktay Öztürk, Mehmet Parsak ve Kadir Koçdemir´in üye olarak komisyonda görev alacaklarını söyledi. Kahraman, ?Gayemiz Türkiye´mizin geleceğini çağdaş, çoğulcu demokrasi esaslarına uygun, insan hak ve hürriyetlerine saygılı ve öznesi insan olan, insana hizmet için teşkilatlandırmış kuvvetli, kudretli, üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak bir sistemi inşa etmek olmalıdır. Milletimiz bizleri meseleleri çözümlememiz için görevlendirdi. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek durumundayız. Zayıfların silahı şikayet ve şiddettir. Zorluklar da mecburiyetler gibidir. Var diye kabul ederseniz var olurlar. Zorluklar başarının değerini artıran süslerdir. Çözümde görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar. Engelleri aşamayanlar onları aşılmaz görenlerdir? dedi.

 ?Mevcut anayasa imkân vermediği için birçok yasal düzenlemeyi yapamıyoruz? ifadelerini kullanan Kahraman, yapılacak demokratik bir anayasanın diğer kanunlarda gerekli değişikliklerin yapılmasının önünü açacağını ifade etti. Kahraman, ?Türkiye´nin ithal ve taklit olmayan, günün şartlarına cevap veren, geleceğin büyük Türkiye´sini inşa edecek, yalın, sürekli değişiklik yapılmasını gerektirmeyen, kalıcı nitelikte yeni bir Anayasaya ihtiyacı bulunmaktadır. Anayasamızın uzun vadeli, yol gösterici, efradını câmi ağyârını mani nitelikte kısa ve özlü bir temel kanun olması gereklidir diye düşünüyorum. Teferruatlı anayasalar diğer hukukî düzenlemelerin günün şartlarına uygun hale getirilmesini önlemekte, devletin hareket kabiliyetini sınırlamakta, yeni şartlara uyma kabiliyetini ortadan kaldırmakta, gelişmeyi engellemektedir. Sorun çözmesi gerekirken sorun haline gelmektedir? diye konuştu.

Meclis´in bir bütün olarak tüm Türkiye´nin Meclisi olduğunu ve milli irade ve milletin egemenliğini temsil ettiğini kaydeden Kahraman, ?Komisyonumuzun sayın üyelerinin mensubu oldukları siyasi parti ile olan bağlılıklarının komisyon çalışmalarında uzlaşma ortamını zedelemeyeceğine inancım tamdır. Ortak aklı harekete geçirerek ve fikir teatisinde bulunarak anayasa yapım sürecini başarıyla neticelendireceğimize inanıyorum. Hareket noktamız ve hedefimiz millet-devlet kaynaşması olmalıdır. Türkiye´nin toplumsal kutuplaşmayı önleyecek, milletçe birlik ve beraberliğimizi güçlendirecek yeni bir Anayasaya ihtiyacının bulunduğu kesindir. Günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek bir anayasa düzeni köklü bir değişiklikle ve yeni bir anayasanın kabulüyle mümkündür? şeklinde konuştu.


/kanal16.com.tr/2016-2/4/173507777b.mp4

Your browser doesn't support HTML5 video.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —