Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu

Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu

GÜNDEM 11.06.2024 13:17:40 0
Yaren leyleğin yavrusu tedavisinin ardından ailesine kavuştu
Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerde de 13 yıldır konuşulan Adem amcanın dostu Yaren leyleğin 10 gün önce hastalanan yavrusu tedavi edilerek yuvasına bırakıldı.
Bursa’nın Karacabey ilçesi Eskikarağaç köyünde belgesellere konu olan Yaren leylek ve Adem Yılmaz’ın dostluğu bu yıl da devam ediyor. Yaren leylek ve eşi Nazlı’nın 1,5 ay önce 4 tane yavrusu dünyaya geldi. Yavrulardan 2 tanesi hava şartları ve enfeksiyondan dolayı 1 ay önce telef oldu. Kalan 2 yavrusunun bir tanesi de 10 gün önce enfeksiyon kaptı ve hastalandı. Yaren leyleğin yavrusunun hastalandığı haberini alan Milli Parklar’a bağlı Ovakorusu Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedaviye alındı. Yavruda, sıvı alınımının azlığına bağlı olarak hafif bir enfeksiyon tespit edildi. Buna bağlı olarak mineral ve vitamin kaybı yaşayan yavruya 7 gün boyunca ilaç tedavisi uygulandı. Bu süre içerisinde ilaç tedavisi haricinde de mineral, vitamin, protein ve kalorisi yüksek gıdalarla beslendi. Tedaviye olumlu yanıt veren Yaren leyleğin yavrusu bugün itibariyle de eski yuvasına kavuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 2. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, "30 Mayıs’ta Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’mize getirilen Yaren leyleğin yavrusu bugün itibariyle eski yuvasına geri koyuldu. Gördüğümüz kadarıyla Yaren leylek eşi ile bunu kabullendi. Bize geldiğinde yavrumuz su, mineral kaybı ve enfeksiyon belirtileri göstermişti. Veterinerimiz tarafından güçlü bir beslenme ve ilaçlarla tedavisi yapıldı. İlk önce kıyma ve mama karışımı ile doğrudan beslenmesine yardımcı olundu. Daha sonra kendisinin önüne koyulan yiyecekleri yiyerek güçlendiği görüldü. Şu an durumu iyi. Biz gözlemlerimizi devam ettireceğiz. Göç zamanı geldiğinde ailesi birlikte uzun bir sürece başlayacaktır" dedi.
Yaren leyleğin devamlı izlenmesinin süreceğini belirten Çiçek, "Halkalama dediğimiz şey yapılarak gittiği göç yolları takip edilecek. Onun nereye gittiğini görme fırsatı bulacağız. İleriki zamanda GPS yoluyla hangi göç yolunu takip ettiğini görmek istiyoruz. Bir sonraki yıl geri dönüşünün izlenmesi için takılan bu halkanın faydası görmüş olacağız" diye konuştu.
Bu halkanın sadece yavruya takılabildiğinin altını çizen Çiçek, "Bu hayvanlar yabandır. İnsan temasının en az derece dokunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Çiçek, yavrunun bir ismi olmadığını ama ilerleyen zamanlarda bir anket ile isim bulunması için çalışma yapılabileceğini de işaret etti.
13 yıldır Yaren leyleği besleyen Adem Yılmaz ise, "İlk zamanlarda 4 yavrusu olunca sevinmiştik. Sonra hava şartları ve enfeksiyon sonucu 2 yavrusunu kaybettik. 3. yavrusu da bir hafta sonra rahatsızlanınca tedavisine başlandı. Bugün yuvasına geri koyuldu. Çok mutlu oldum. Artık anne ve babasına kavuşmuş oldu. Bundan sonra Yaren ve ailesini beslemeye devam edeceğim. 13 yıldır hiç yavru kaybetmemiştik. Bu yıl böyle oldu ama sağlık olsun. Yaren leylek Ağustos sonu gibi göç yoluna başlar diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Beyaz Saray’dan İran mesajı: “Trump ölümcül güç kullanmaya hazır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kimsenin bir avuç toprağında gözümüz yok”

Bursa Emniyeti’nden arananlara ve uyuşturucuya darbe

Bursa'da kafede büyük kavga: 100 bin liralık hasar

Karacabey’de milyonluk yarış atları sular altında

Başkan Yılmaz'dan Şehit Ailesine iftar ziyareti

Nilüfer Belediyesi’nden Podyumpark’a kira tespit davası

2Saz 1Ses konserinde ustalara saygı

Osmangazi’den Uludağ eteklerinde iftar buluşması

Bursa’da parkta bıçaklı kavga: 1 yaralı

Büyükşehir’den içme suyuna dev yatırım

Bursa’da ‘Piyasacılara’ geçit yok: 254 araca ceza

İnegöl Jandarması’ndan başarılı operasyon

Bursaspor’dan çifte zirve

Devlet Bahçeli: “Allah’a ibadet gericilikse, bizde bal gibi gericiyiz”

Akaryakıt bayileri BTSO’da buluştu

Bursa'da cadde ortasında silahlı gösteri pahalıya patladı

Başkan Bozbey’den Batı Trakya’ya anlamlı ziyaret

Osmangazi’de 1 kilo 280 gram uyuşturucu ele geçirildi!

Motorin 60 Lirayı aştı: 2,40 TL zam geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Nilüfer'de su kesintisi

Kestel’de geleneksel iftar buluşması

Ercan Özel: “Yenişehir altın dönemini yaşıyor”

Nilüfer’de hizmete 10 yeni araç daha

Ömeraltı Yaylası’nda yılkı atları görsel şölen sundu

Yıldırım Belediyesi’nden üreten kadınlara çok yönlü destek

Bursa'da dilencilik parası bebek bezinden çıktı!

Kalbimin ekmeğiyle, şükürle büyüyen yıllar!

Yükleniyor