Türkiye'nin dokunmatik eldiven üssü Biga

Canakkale'nin Biga ilçesindeki bir tabakhanede işlenen oğlak derileri, Türkiye'nin ve Avrupa'nın önde gelen orduları ve polis teşkilatları tarafından kullanılan dokunmatik eldivenler için kullanılıyor.

Türkiye
EKONOMİ 29.01.2024 15:00:00 0

Türkiye'de dericilik faaliyetinin yapıldığı önemli merkezlerden olan Biga'daki bir işletme, oğlak derilerini içinde özel karışımların yer aldığı dev kazanlarda işlemden geçiriyor. Bu sayede, istenen standart gereği, derinin daha pürüzsüz ve uzun süre dayanıklı olması sağlanıyor.

Firmanın ürettiği mamul deri kumaşlar, Avusturya, Çin, Fransa ve Hollanda orduları ile Almanya polis teşkilatı için dokunmatik eldiven üretilmesi amacıyla İzmir'deki atölyeye gönderiliyor.

Biga'dan Avrupa'ya dokunmatik eldiven ihracatı

Biga'daki deri işletmesinin müdürü Bora Sarsın, Türkiye'de ilk kez dokunmatik eldiven ürettiklerini belirterek, "Bu üretimimiz, Avrupa'nın önde gelen orduları ve polis teşkilatları tarafından kullanılıyor. Derilerimiz, kış şartlarında rahatça kullanılabilecek şekilde tasarlandı." dedi.

Sarsın, firmanın İzmir'de açtığı fason eldiven dikim atölyesinde 70-80 kişinin istihdam edildiğini belirterek, "Bu atölyede, yurt dışındaki ortağımızın talebi doğrultusunda dokunmatik eldivenler dikiliyor. Amacımız, ihracatımızı artırarak daha fazla istihdam sağlamak." diye konuştu.

Dokunmatik eldivenler nasıl üretiliyor?

Tabakhanede, oğlak derileri içinde özel karışımların yer aldığı dev kazanlarda işlemden geçiriliyor. Bu işlem, derinin daha pürüzsüz ve uzun süre dayanıklı olmasını sağlıyor.

İşlemden sonra deriler, İzmir'deki atölyeye gönderiliyor. Atölyede, deriler önce astarlanıyor. Ardından, dokunmatik ekranları algılayabilecek şekilde özel bir kimyasalla kaplanıyor.

Dokunmatik eldivenler, kış aylarında polis ve askerlerin cep telefonlarını ve tabletlerini rahatça kullanabilmeleri için özel olarak tasarlanıyor.