Tarih: 06.03.2024 13:55

Türkiye'de kadın olmak: İstatistikler ne diyor?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılına ait "istatistiklerle kadın" verisini açıkladı. Veriler, Türkiye'de kadınların demografik, eğitim, işgücü, yönetim, evlilik ve güvenlik gibi alanlarda karşılaştığı durumu gözler önüne seriyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye'de kadınların durumu

Verilere göre, Türkiye'de nüfusun %49,9'unu kadınlar oluşturuyor. Kadınların ortalama eğitim süresi 8,5 yıla yükselmiş durumda. Bu, erkeklerin ortalama eğitim süresinden 1,5 yıl daha az. Buna karşın, kadınların ortalama yaşam süresi 80,3 yıl iken, erkeklerde bu oran 74,8 yıl.

Ücret eşitsizliği ve işgücüne katılımda farklılıklar

Eğitim ve yaşam süresindeki ilerlemelere rağmen, önemli sorunlar da devam ediyor. Ücret veya kazanç farkına bakıldığında tüm eğitim düzeylerinde durum erkek lehine. 2022 yılında 15 ve daha yukarı yaştaki nüfusun işgücüne katılma oranı erkeklerde %71,4 iken, kadınlarda bu oran %35,1'de kaldı.

Yönetim kademelerinde yetersiz temsil

Kadınların işgücüne katılımı arttıkça da yönetim kademelerinde yeterince temsil edilmedikleri görülüyor. 2022 yılında şirketlerde üst ve orta düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranı sadece %19,6.

Evlilik ve güvenlik

Evlenme istatistiklerine bakıldığında, 2023 yılında resmi olarak ilk evliliğini yapmış olan kadınların ortalama evlenme yaşı 25,7 iken erkeklerin ortalama evlenme yaşı 28,3 oldu.

Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre ise 2023 yılında, yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissedenlerin oranı kadınlarda %27,4 iken, erkeklerde bu oran %10,2.

TÜİK verileri, Türkiye'de kadınların birçok alanda ilerleme kaydettiğini gösteriyor. Ancak, ücret eşitsizliği, işgücüne katılımda ve yönetim kademelerinde yetersiz temsil gibi önemli sorunlar da devam ediyor. Kadınların toplumda daha eşit ve daha güvenli bir şekilde yer alabilmesi için bu sorunların çözümü için çalışmalar yapılması gerekiyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —