Türkiye'de işsiz sayısı artarken işsizlik oranı düştü

2024 yılı ilk çeyreğinde işsizlik oranında mevsimsel bir düşüş gözlemlenmesine rağmen, işsiz sayısında artış olması dikkat çekici.

EKONOMİ 17.05.2024 10:54:00 0
Türkiye

2024 yılı ilk çeyreğinde Türkiye'de işsiz sayısı, bir önceki çeyreğe göre 30 bin kişi artarak 3 milyon 105 bin kişi oldu. Bu artışa rağmen işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış göstererek yüzde 8,7 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,2, kadınlarda ise yüzde 11,7 olarak tahmin edildi.

İstihdam ve işgücüne katılma oranları

Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı, 2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 534 bin kişi artarak 32 milyon 442 bin kişi oldu. İstihdam oranı ise 0,7 puanlık artışla yüzde 49,3 olarak kaydedildi. Bu oran erkeklerde yüzde 66,6, kadınlarda ise yüzde 32,4 olarak gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı ise 2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 563 bin kişi artarak 35 milyon 546 bin kişi oldu. İşgücüne katılma oranı 0,8 puanlık artış ile yüzde 54,1 seviyesinde gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,7, kadınlarda ise yüzde 36,7 olarak belirlendi.

Genç nüfusun işsizlik oranı

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık azalış ile yüzde 15,6 oldu. Genç erkeklerde işsizlik oranı yüzde 12,8, genç kadınlarda ise yüzde 20,9 olarak tahmin edildi.

Sektörel istihdam dağılımı

2024 yılı ilk çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 73 bin kişi, sanayi sektöründe 103 bin kişi, inşaat sektöründe 82 bin kişi, hizmet sektöründe ise 276 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 14,6’sı tarım, yüzde 20,8’i sanayi, yüzde 6,6’sı inşaat, yüzde 58,0’ı ise hizmet sektöründe yer aldı.

Haftalık ortalama çalışma süresi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, 2024 yılı ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,4 saat azalarak 43,5 saat olarak gerçekleşti.

Atıl işgücü oranı

2024 yılı ilk çeyreğinde, mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı 2,1 puanlık artışla yüzde 25,0 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,8, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı ise yüzde 17,7 olarak tahmin edildi.

Başkan Aydın’dan Arap Şükrü Sokağı müjdesi

Michelin yıldızlı restoranda yaşadığımız absürtlükler

Türkiye'nin otomotiv devi Tofaş'ta isyan!

MSB’den İHA açıklaması

Nilüfer’de spor için yeni vizyon

Sinema'da Çarşamba raporu: 219 bin bilet!

Büyükşehir'den Bursa'ya hatıra ormanı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün tekrar toplanıyor

Aleyna Tilki, İrem Sak ve Danla Bilic uyuşturucudan gözaltında!

Osmangazi Meydanı'nda festival havası

Bursa’da işçilerin kaldığı baraka, alev alev yandı

Şişlide feci kaza: İki kişi hayatını kaybetti

Erkan Aydın’a karşı kurulan büyük ittifak

Bursa–Kocaeli hattında yeni otoyol projesi

TÜİK: Türkiye’de kişi başına gelir endeksi 72

Büyükşehir'den Cisco sertifikalı eğitim fırsatı

Yenişehir’de camiler temizleniyor

Bursa Fan Club Derneği’nden “İtidal” Çağrısı

Nilüfer’de politik şiddet gündemi

Erkan Aydın’dan sahte hesap açıklaması

Ali Yerlikaya: 273 organize suç çetesi çökertildi

Kamu kurumlarına Fetö operasyonu: 19 gözaltı

Osmangazi’den öğrencilere kış desteği

Bursa’da uyuşturucu operasyonu

Bursaspor Soma'dan lider döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ukrayna ve Rusya'ya ikazlarımızı net bir şekilde iletiyoruz

PFDK’dan 248 isme daha hak mahrumiyeti cezası

İnegöl'de Beşinci Mevsim Bilim Merkezi için hazırlıklar sürüyor

Şarkıcı Güllü'nün oğlu Tuğberk, şikayetçi sıfatıyla ifadeye çağrıldı

Bakan Fidan, ABD Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

Yükleniyor