Tarih: 29.05.2024 14:26

"Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı" Ankara'da gerçekleşti

Facebook Twitter Linked-in

“Yerel Medyada Dijitalleşme” temalı "Türkiye Yüzyılında Dijital Yayıncılık Konferansı Ankara'da gerçekleşti. 
Konferansa RTÜK Başkanvekili Orhan Karadaş, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, AK Parti 25 ve 26'ıncı Dönem Milletvekili Hüseyin Özbakır, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kurucu Başkanı Mustafa Necmi İlhan, Azerbaycan Basın Konseyi Üyesi Agil Alasger, Kıbrıs Genç TV kurucu Başkanı Ertan Birinci, TİMBİR Yönetim Kurulu üyeleri, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar ve TVON6 Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özdemir katılım sağladı.

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, internetin ve dijitalleşmenin habercilik alanında büyük bir dönüşüme yol açtığını ve bu dönüşümün beraberinde yeni imkanlar ve sorumluluklar getirdiğini vurguladı. Basa, 5651 sayılı İnternet Yasası'nın internet haberciliği alanında önemli bir adım olduğunu ve bu yasa ile internet haber sitelerinin ilk defa resmilik kazandığını belirtti.

Basa, internet medyasının yasa ile birlikte sokağa çıkıp haber yapabilme imkanı kazandığını da sözlerine ekledi. Fakat yasanın eksiklerinin de olduğunu belirterek, "Yasanın gözden geçirilmesi gerek" dedi.

Telif hakları vurgusu

Haberde dijitalleşme ile birlikte telif haklarının göz ardı edildiğine dikkat çeken Basa, "Haberde dijitalleşme ile İnternet haberi çok rahat kullanılıyor. Avrupa'da birçok ülke haberi dijital telif kapsamına aldı" diyerek haberde telif haklarının önemine vurgu yaptı.

Konferansın konuşmacı isimlerinden RTÜK Başkan Vekili Orhan Karadaş ise,  Türkiye'nin dijitalleşen dünyayı etkin kullanmak zorunda olduğunu vurguladı.

Dijitalleşmenin Medyaya Etkileri

Karadaş, internetin yaygınlaşmasıyla bilgiye erişim ve bilginin yayılması alışkanlıklarının değiştiğini ifade etti. Sınırlı araçlarla yapılan yayıncılık ve haberciliğin şimdi çok daha hızlı ve etkili bir şekilde yapıldığını aktaran Karadaş, internetin yaygınlaşmasının sosyal medya kanalları ve kurumların kendi içeriklerini üretip yayınlama imkanı tanıdığını da söyledi.

Dijital Yayıncılığın Zorlukları ve Düzenleme İhtiyacı

Karadaş, dijital yayıncılığın değişimi fırsatlarla birlikte çeşitli zorlukları da ortaya getirdiğini ifade etti. Dijital medyanın diğer alanlarda olduğu gibi düzenleme ve denetleme dışında kalmasının düşünülemez olduğunu vurgulayan Karadaş, "Türkiye Yüzyılı'na emin adımlarla ilerliyoruz. Bu vaziyette dijitalleşen dünyayı etkin kullanmak zorundayız" dedi.

Panelde Tartışılan Diğer Konular

Panelde Türkiye Yüzyılı'nda Dijital Medya, Yeni Yayıncılık Modelleri ve Riskleri, Yerelde Medyanın Dijitalleşmesi: Sorunlar ve Örnekler oturumları da ele alındı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —