Türkiye, yapay zeka alanındaki yatırımlarını artırıyor

Türkiye, yapay zeka alanındaki çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. TÜBİTAK, yapay zeka alanındaki projelere 14,3 milyar lira destek sağladı.

TEKNOLOJİ 1.02.2024 14:10:00 0
Türkiye, yapay zeka alanındaki yatırımlarını artırıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'de yapay zeka alanındaki çalışmalarına öncelikli ve yoğun bir şekilde devam edildiğini belirterek, TÜBİTAK tarafından son 21 yılda yapay zeka alanında toplam 3 bin 876 projeye ve 2 bin 389 bilim insanına toplamda 14,3 milyar lira destek sağlandığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı işbirliğinde hazırlanan Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve oluşturulan eylem planı vasıtasıyla Türkiye'nin, yapay zeka alanındaki yetkinlikleri ve altyapısının değerlendirilerek bu alandaki öncü ve oyun kurucu ülkeler arasında yer almasının amaçlandığını vurgulayan Kacır, hedef doğrultusunda üniversitelerde, araştırma merkezlerinde, enstitülerde ve özel sektörde beşeri sermaye ve altyapı kapasitesinin analizine yönelik çalışmalar başlatıldığını, kamu, özel sektör, akademi ve STK'lerin katılımlarıyla birçok çalışma grubunda somut adımlar atıldığını aktardı.

TÜBİTAK'tan yapay zeka alanındaki projelere 14,3 milyar lira destek

Avrupa Birliği'ndeki Yapay Zeka Tüzüğü'nün Türkiye'deki mevzuata uyumlaştırılması konusunda ilgili paydaşlarla yol haritası oluşturulduğunu dile getiren Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) bünyesinde kurulan Yapay Zeka Enstitüsünde yapay zeka teknolojilerinin müşteri kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlanması ve Türkiye Yapay Zeka Ekosistemi'nin harekete geçirilmesinin hedeflendiğini anlattı.

Bakanlığın çeşitli destek ve teşvik programlarının, etkinlikler ve eğitim altyapısı ile de yapay zekanın bir dijital teknoloji olarak endüstride kullanılmasına ve bireylerin dijital dönüşümüne önemli katkı sağladığını belirten Kacır, destek programlarına ilaveten yapay zeka alanında çeşitli çağrıların da yayımlandığını aktardı.

"Yapay zeka teknolojilerinde öncelikli 'AR-GE' ve 'yenilik' konuları kapsamında savunma sanayi, sağlık, eğitim, tarım, otomotiv ve enerji gibi alanlarda sunulan disiplinler arası projelere destek önceliği verilmektedir." ifadelerini kullanan Kacır, TÜBİTAK BİLGEM'in, Ufuk Avrupa Programı kapsamında desteklenen aktif 13 yapay zeka projesinde konsorsiyum üyesi olarak yer aldığını; otonomiden robotiğe, dijital ikizden beyin sinyallerinin yapay zeka ile sınıflandırılmasına kadar çok geniş alanda çözümler ürettiğini paylaştı.

Bakan Kacır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'de her kurum kuruluş, yapay zekaya ilişkin faaliyetlerini kendi bütçesi çerçevesinde yürütmekte olup Bakanlığımızın bu alandaki desteklerine ise yoğun bir şekilde devam edilmektedir. Örneğin, TÜBİTAK'ın akademi ve kamuya yönelik destek programları kapsamında 2002'den günümüze yapay zeka alanında toplam 3 bin 876 projeye ve 2 bin 389 bilim insanına toplamda 14,3 milyar lira (2024 sabit fiyatlarıyla) tutarında destek sağlanmıştır."

Başkan Bozbey'e saldıran kişinin kimliği belli oldu!

Başkan Bozbey'e Bursalı siyasilerden destek geldi

Feti Yıldız'dan infaz düzenlemesine dair açıklama

Bakanlıktan fırtına ve çığ uyarısı

Başkan Bozbey'den saldırı sonrası ilk açıklama geldi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan staj müjdesi: 27 milyarlık destek...

Ehliyet sınavından 7 kez kalan genç isyan etti

Kuru kayısı ihracatından 303 milyon 584 bin dolar gelir elde edildi

İnegöl’de binalar QR kodla kimlik kazanıyor

Başkan Aydın, NAKEM ziyaretinde kültürel miras vurgusu yaptı

Bursa'da yola fırlayan 2 yaşındaki çocuğa araba çarptı

Yıldırım’a 100 bin metrekarelik yeni park müjdesi

Bursa’da iki ilçede su kesintisi uyarısı

Bursa’ya yeni meydan müjdesi!

GUHEM 2025 yılında 1 milyon ziyaretçi ağırladı

15 yaş altına sosyal medya yasağı düzenlemesi ay sonunda Meclis'te

Nilüfer'de “Filistin Sinema Günleri” seyirciyle buluşacak

CHP'nin 'İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde usulsüzlük' davasında ilk duruşma başladı

Devlet Bahçeli'den ABD'ye tepki: Sadece kınamıyor, lanetliyorum!

Papa 14. Leo’nun ziyareti sonrası yabancı turistler İznik'e akın etti

ABD'nin Maduro'yu alıkoymasının ardından Delcy Rodriguez Geçici Devlet Başkanı oldu

Bakan Uraloğlu: Tüm zamanların en yüksek günlük transit uçuş sayısına ulaştık

Trump’tan Venezuela olayına ilişkin açıklama: Savaş yok, seçim yok

Bursa dahil 45 ilde FETÖ baskını: 87 tutuklama

İnegöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Tartıştığı kayınbiraderini silahla vurdu

Altın ve gümüşte sert dalgalanma! Son durum ne?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

İnegöl Belediyesi’nden çiftçiye güçlü destek

Yükleniyor