?Türk dış politikası Atatürk´ün attığı temeller üzerinde yükseliyor´

Fotoğraflı Haber

?Türk dış politikası Atatürk´ün attığı temeller üzerinde yükseliyor´
GÜNDEM 28.10.2015 12:05:41 0

 

Atatürk´ün her şeyden önce dış politikada olup bitenleri çok iyi okuyan, değerlendiren ve diğer devletler arasındaki çekişmelerden istifade eden bir lider olduğunu söyleyen Erhan, ?´Mustafa Kemal´in dış politikası herkese eşit yakınlıkta olan ve Türkiye´nin önceliklerinin gerçekleşmesi için adımlar atılan bir politikaydı´´ dedi. O günden bugüne devam eden dış politikada Türkiye´nin kendi çıkarları dışında herhangi bir siyasete dahil olmadığını dile getiren Erhan, ?´Dengeli bir şekilde devam eden Türk dış politikası Atatürk´ün attığı temeller üzerinde yükseliyor´´ ifadelerinde bulundu.

?ATATÜRK´ÜN DIŞ POLİTİKASINI İKİ DÖNEMDE İNCELEMEK GEREKİR´
Atatürk´ün izlediği dış politikayı Kurtuluş Savaşı sırasındaki ve Cumhuriyet´in ilanından sonraki olmak üzere iki dönemde incelemek gerektiğini belirten Erhan, ?´Kurtuluş Savaşı sırasında en önemli hedef ülkenin işgalden kurtulması ve işgalci güçlerin ülkeden çekilmesinden sonra Türkiye´de yeni bir düzenin kurulmasıydı. Böyle olduğu için de Mustafa Kemal büyük güçlerin birbirleriyle olan mücadelesinden istifade etti ve karşısındaki cepheyi güçsüzleştirmek için çabaladı. Örneğin 1921´de İtilaf Devletleri´nin bir müttefiki olan Fransa ile ayrı bir anlaşma yaparak onları devre dışı bıraktı´´ diye konuştu. 

CUMHURİYETİN İLANINDAN SONRA UYGULANA POLİTİKA
Cumhuriyetin ilanından sonra bambaşka bir dış politika uygulandığına dikkat çeken Prof. Dr. Çağrı Erhan, ?´Öncelik, dış politikanın, içeride kurulan yeni düzenin sağlamlaşabilmesi için kullanılmasıydı. Bu sebeple dış politika bir araca dönüştürüldü. Atatürk´ün bu çerçevede dış politika ilkeleri vardı´´ diyerek konuşmasını sürdürdü. Atatürk´ün Lozan statükosunu muhafaza etmeye çalıştığını ve fırsat buldukça Lozan´da elde edilemeyen kazanımları sağlamak için çaba gösterdiğini belirten Erhan, ?´Mesela Lozan´da Boğazların düzenine ilişkin bir sözleşme yapılmıştı. Bu sözleşme Türkiye´nin çok da arzulamadığı bir şekilde olmuştu. Fakat Mustafa Kemal fırsatını bulduğunda yine büyük güçler arasındaki mücadeleden istifade ederek 1936´da Montrö Boğazlar Sözleşmesi´nin imzalanmasını sağlayarak Boğazlardaki Türk denetimini genişletti. 1932´de Türkiye´nin Milletler Cemiyetine yani bugünkü Birleşmiş Milletlerin temeli olan örgüte girmesi yine bu adımlardan bir tanesidir´´ dedi. 

?DENGE SİYASETİ 2. DÜNYA SAVAŞI DIŞINDA KALMAMIZI SAĞLADI´
1923-1938 arasındaki yılların, Lozan´da ortaya çıkan statükonun muhafazası ve ortaya çıkan fırsatları Türkiye lehine çevirebilecek bir takım sınır düzenlemelerinin yapıldığı (Hatay ve Boğazlar gibi) bir dönem olarak anlatan Erhan, ?´ Bu dönemdeki en önemli dış politika ilkeleri de akılcılık, maceradan uzak durma ve denge siyaseti takip etmekti. Zaten Atatürk döneminde bu denge siyasetinin temelleri atılmamış olsaydı Türkiye 1939´da başlayan 2.Dünya Savaşı´nın dışında kalamayabilirdi´´ diye konuştu. 

AKILCI VE DENGELİ BİR DIŞ POLİTİKA İLE GELEN SAYGINLIK 
Atatürk´ün izlediği akılcı ve dengeli dış politikalar sayesinde yıllarca büyük savaşlar yaşamış, bir imparatorluk kaybetmiş ve imparatorluğun küllerinden doğmuş Cumhuriyet´in kısa sürede dünyada itibar ve saygınlık kazandığını dile getiren Erhan, ?´Bu da büyük ölçüde Atatürk´ün takip ettiği dış politika sayesinde oldu´´ diyerek konuşmasını noktaladı.