TÜİK açıkladı: 2025’te ihracat ve ithalat arttı

TÜİK verilerine göre 2025 yılında ihracat yüzde 4,4 artarak 273 milyar 361 milyon dolar, ithalat ise yüzde 6,2 artışla 365 milyar 370 milyon dolar oldu.

EKONOMİ 30.01.2026 10:55:00 0
TÜİK açıkladı: 2025’te ihracat ve ithalat arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ait dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Açıklanan verilere göre, ihracat bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,4 artış göstererek 273 milyar 361 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 6,2 yükselerek 365 milyar 370 milyon dolar olarak kaydedildi.

Aralık 2025 döneminde ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,7 artışla 26 milyar 373 milyon dolar oldu. İthalat ise yüzde 10,7 yükselişle 35 milyar 674 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığında yükseliş

Aralık ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 9 milyar 301 milyon dolara çıktı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise 2024 yılı aralık ayında yüzde 72,7 iken, 2025’in aynı ayında yüzde 73,9’a yükseldi.

Ocak–aralık dönemine bakıldığında dış ticaret açığı yüzde 11,9 artışla 92 milyar 9 milyon dolar seviyesine ulaştı. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76,1’den yüzde 74,8’e geriledi.

İhracatta Almanya, ithalatta Çin ilk sırada

2025 yılı aralık ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 1 milyar 760 milyon dolar olarak kaydedildi. Almanya’yı Birleşik Krallık, ABD, Irak ve Fransa izledi. İlk beş ülkeye gerçekleştirilen ihracat, toplam ihracatın yüzde 28,4’ünü oluşturdu.

Yılın tamamında da ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Ocak–aralık döneminde Almanya’ya 22 milyar 167 milyon dolarlık ihracat yapılırken, onu Birleşik Krallık, ABD, İtalya ve Irak takip etti.

İthalatta ise Çin öne çıktı. Aralık ayında Çin’den yapılan ithalat 4 milyar 649 milyon dolar olurken, yıl genelinde bu rakam 49 milyar 576 milyon dolara ulaştı. Çin’i Rusya Federasyonu, Almanya, ABD ve İsviçre izledi. İlk beş ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,7’sini oluşturdu.

Bursa'da drift pahalıya patladı!

Matlı’dan net uyarı: Gümrük Birliği güncellenmeli

Sisli yol faciaya yol açtı: 2 ölü, 10 yaralı

TÜİK açıkladı: 2025’te ihracat ve ithalat arttı

Osmangazi’de Dijiders öğrencilerine Uludağ motivasyon kampı

Büyükşehir’den çevreci ve ekonomik AdBlue üretimi

Altın ve gümüş sert düştü!

Virajı alamayan otomobil bariyerlere çarptı

Kalp krizi geçiren yolcu otobüsle hastaneye taşındı

Cezaevi aracı devrildi: 2'si ağır 10 yaralı

Ünlü isimlerin test sonuçları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'i karşıladı

Alkollü sürücünün çarptığı 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Bursa’da seyir halindeki otomobil yandı

Bursa’da ulaşım için büyük plan

Sosyal medya tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü

Bursa'da aranan firarilere operasyon

Nilüfer’de uyuşturucuya jandarma darbesi

Bakan Bolat: 2030 hedefi 500 milyar dolar ihracat

Bakan Memişoğlu: Bağımlılıkla mücadelede toleransımız sıfır

Yıldırım’da enerjisini kendi üreten dönüşüm

Cevdet Yılmaz: Alım gücü artacak

HÜRKUŞ deneyimi GUHEM’de paylaşıldı

MSB: SDG ateşkesi ihlal etmeyi sürdürüyor

Fuarda İnegöl imzası: 170 firma aynı çatı altında

Osmangazi'de fahiş fiyatlara geçit yok

Başkan Özdemir mahalle mahalle sahaya indi

Bursa Büyükşehir ve 17 İlçe Belediyesi ortak denetimde

Nilüfer OSB’de korkutan kimyasal fabrika yangını

İnegöl'de virajlı yolda devrilen TIR can aldı

Yükleniyor