TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin ilk 5 maddesi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi. Teklif, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklikler getiriyor ve hayvanların korunması için yeni düzenlemeler içeriyor.
Kanun Teklifinin İçeriği
Yeni düzenlemelerle birlikte, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek. Sahipsiz hayvanların sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu olacak. Bu kapsamda, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımı değiştirilecek. Yeni tanıma göre hayvan bakımevi, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak tanımlanacak.
Sahipsiz Hayvanların Rehabilitasyonu
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar hayvan bakımevlerine toplanacak ve burada rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak. Bakımevleri dışında bir hayvana bakmak, yasal sorumluluğunu alarak sahiplenmek suretiyle mümkün olabilecek. Ayrıca, Kanun'un ilkeleri arasında yer alan "Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir" ifadesi yürürlükten kaldırılacak.
Veri Sistemi ve Ötenazi Uygulamaları
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar, doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek. Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlar için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesi hükümleri çerçevesinde ötenazi yapılabilecek.
Yerel Yönetimlerin Sorumlulukları
Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların bakımı ve tedavisi için hayvan bakımevleri kuracak ve gönüllü kuruluşlarla iş birliği içinde çalışacak. Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeklerin bakımevi dışında bir yere bırakılması yasaklanacak. Böylece, sahipsiz hayvanların toplanması, bakımevlerine götürülmesi ve sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde tutulması hükümlerin uygulanması sağlanacak.
Teklifin Kabulü ve Meclis Arası
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aranın ardından Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.