AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı için mevcut başkan ve İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u yeniden aday gösterdi. Meclis Başkanlığı için toplam beş aday yarışacak.
CHP, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’ı; DEM Parti, Diyarbakır Milletvekili Osman Cengiz Çandar’ı; İYİ Parti, İstanbul Milletvekili Mustafa Cihan Paçacı’yı; Yeni Yol Partisi ise Samsun Milletvekili Mehmet Karaman’ı TBMM Başkanlığına aday gösterdi.
Seçim bugün yapılacak
TBMM Genel Kurulu’nda bugün gizli oyla gerçekleştirilecek seçimde ilk iki turda üçte iki çoğunluk, üçüncü turda ise salt çoğunluk aranacak. Salt çoğunluk sağlanamazsa, dördüncü turda en fazla oy alan iki aday arasında yapılacak oylamada en fazla oy alan isim Meclis Başkanı seçilecek.
30’uncu Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş
TBMM Başkanlığı görevini bugüne kadar 30 milletvekili üstlendi. Numan Kurtulmuş’un yeniden seçilmesi halinde görevine devam edecek; başka bir ismin seçilmesi durumunda Türkiye'nin 31. Meclis Başkanı belirlenmiş olacak.
Meclis başkanları arasında en uzun süre görev yapan isim 11 yıl ile Mustafa Abdülhalik Renda olurken, en kısa görev süresi 2 ay 1 hafta ile İsmet Sezgin’e ait. En fazla Meclis Başkanı çıkaran şehir ise İstanbul oldu.