Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesinde seminere katıldı

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesince düzenlenen "İletişim Penceresinden 100. Yıl" seminerine konuk oldu.

EĞİTİM 13.03.2024 12:50:00 0
Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesinde seminere katıldı

Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesince düzenlenen "İletişim Penceresinden 100. Yıl" seminerine konuk oldu.

Fakültenin açıklamasına göre, İletişim Fakültesi 100. Yıl Etkinlikleri Komisyonu tarafından düzenlenen seminerin moderatörlüğünü İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Seçkin Özmen yaptı.

Seminerde basın tarihi hakkında konuşan Ortaylı, ilk gazetenin İtalya'da çıkarılan "La Gazette" olduğunu anlattı.

Osmanlı'da ise imparatorluğun etnik yapısı gereği birçok dilde gazete çıktığını anlatan Ortaylı, 19'uncu yüzyılda, yılda en çok satan gazetenin Tercüman olduğunu kaydetti.

Ortaylı, "19'uncu asrın Türkiye'sinde yani Osmanlı İmparatorluğu'nda gazetenin fonksiyonu Avrupa'dakinden daha genişti." ifadesini kullandı.

Fiziksel gazetelerin hiçbir durumda yok olmayacağını aktaran Ortaylı, "'Gazete eskidi.' diyorlar, palavra. Bunu Türkiye'de söylerler. Çünkü Türkiye'de gazete çıkarmayı bilmiyorlar. Gazetenin okuyucusu azalmaz, sen yazmayı bilmezsin. Yani gazeteyi yazmak, çıkarmak, okumaktan daha zor ve çok ciddi bir iştir. Lisana hükmedeceksin, okuma psikolojisine hükmedeceksin. Kimse roman gibi okumaz gazeteyi, vakti ayarlıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Ortaylı, seminerde öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, Prof. Dr. Ortaylı'ya teşekkür plaketi takdim etti.

Seminere, İÜ İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Levent Şahin, farklı fakültelerden akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Bursaspor’dan kritik deplasman galibiyeti

Yenişehir’e çevreci Cumartesi Pazarı geliyor

Keles’e ve Dağ ilçelerine cezaevi neden gerekli ?

Bursaspor sevgisi Üsküp’te yankılandı

Bursa’da yasa dışı bahis operasyonu: 4 tutuklama

Bursa'da 17 bin sosyal konutun hak sahibinin belirleneceği kura çekiliyor

Bursa’daki hurdacıda Boeing 747 şaşkınlığı

Bursaspor İzmir’de 3 puan peşinde

Bursa’da zehir tacirine büyük darbe

Osmangazi’de Ramazan coşkusu meydanlara taştı

Bursa'da 38 Saatlik kamera takibi yankesiciyi yakalattı

Ramazan’ın birlik ruhu Bursa’yı sardı

İftar ve Sahur artık ses bombasıyla duyuruluyor

Yıldırım’da motosikletler çarpıştı: 1’i hamile 2 yaralı

Nilüfer’de bisiklet kültürüne yakın markaj

Petrol gerilimi pompaya zam olarak yansıdı

Ramazan sofralarında sağlıklı beslenme vurgusu

Uyuşturucu tacirlerine geçit yok: 346 gözaltı

Okurhane’den kelimelerle kurulan köprü..

28 Şubat'ta ağzı kapatılmıştı.. O artık Bakan Yardımcısı!

Erkan Aydın’dan Cuma ziyareti

Vatandaşı soyan restoranlar boykot edilsin

‘Terörsüz Türkiye’ raporuna ağır eleştiri

Bursa'da alevler yaşlı çiftin evini küle çevirdi

Bursa’da iki ilçede su kesintisi uyarısı

Ramazan’ın ilk cumasında Ulu Cami doldu taştı

Galatasaray'da seçim öncesi Başkan Özbek'ten net mesaj

Erdoğan’dan gençlere: “Gözlerinizin ışıltısı umut veriyor”

AK Parti Bursa’dan çarşı-pazar ziyareti

Bursa’da 17 Bin 225 konut için kura heyecanı

Yükleniyor