Mudanya’da kış ortasında müsilaj alarmı

Mudanya sahillerini saran müsilaj, Nilüfer Çayı'ndaki kirliliğin Marmara Denizi'ne etkisini bir kez daha gözler önüne serdi.

BURSA HABER 13.01.2025 11:33:00 0
Mudanya’da kış ortasında müsilaj alarmı

Bursa'nın Mudanya ilçesinde kış mevsimine rağmen denizi müsilaj sardı. Sahildeki müsilaj tabakalarını gören vatandaşlar endişelerini dile getirdi. Nilüfer Çayı'nın Marmara Denizi'nde müsilajı tetiklediğini belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçtiğimiz hafta bu duruma dikkat çekmişti.

 

 

 

Mudanya sahilleri hafta sonu beyaz örtüyle kaplanırken, denizdeki kirlilik sahilden 100 metre açığa kadar ulaştı. Budo iskelesi yanındaki görüntüyü izleyen vatandaşlar, "Kış olmasına rağmen bu durum bizi çok üzüyor. Normalde sıcak havalarda karşılaştığımız bir olaydı. Ocak ayının ortasında bu görüntüyü görmek üzücü. Yetkililerin bir an önce çözüm bulması gerek," şeklinde konuştu. Sosyal medyada Nilüfer Çayı'nın müsilaja neden olduğu belirtiliyor ve yetkililerin bu konuda da çözüm araması gerektiği vurgulandı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalarda Nilüfer Çayı’ndaki kirliliğin Marmara Denizi için tehdit oluşturduğunu ifade etmişti. Son dönemde Marmara Denizi'nin 5 ila 25 metre derinliklerinde görülen müsilajın nedenleri üzerine uzmanlar üç ana faktöre odaklanıyor: İklim değişikliği nedeniyle su sıcaklığındaki artış, dip sularındaki sıcaklık homojenliği ve Marmara Denizi'ne ulaşan kirlilik yükü (azot ve fosfor).

 

 

 

Nilüfer Çayı'ndaki çözünmüş oksijen miktarını inceleyen Prof. Dr. Sarı, çayın şu anda 4. sınıf su kalitesine sahip olduğunu ve acil bir eylem planı oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tarımsal sulamanın önlenmesi gerektiğini belirtti.

Nilüfer Çayı'nın durumu, birçok lisansüstü teze ve bilimsel makaleye konu olmuş, fakat atıkların yüzde 95 oranında filtrelendiği halde bazı bölgelerde görülen kirlilik ve korkunç koku soru işaretlerine yol açmaktadır. Prof. Dr. Sarı, çözüm arayışında bu çelişkilerin giderilmesi gerektiğini ve Nilüfer Çayı'nın temizlenmesi için önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

Müsilajın felaket boyutuna ulaşmaması için Marmara Denizi'ndeki kirlilik yükünün azaltılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, Nilüfer Çayı için de etkili bir eylem planı hazırlanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, tarımsal sulama amacıyla kullanılmasının önlenmesi gerektiği ifade etti. Bu sorunun çözülmesi için merkezi yönetim, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların iş birliği yapması gerektiği vurgulandı.

 

 

Nilüfer’de belediye güvenceli dönüşüm başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asrın felaketinde milletçe ayağa kalktık

Nilüfer’in yeni kentsel dönüşüm modeli: Rant değil yaşam

Bursaspor’da Tunahan Ergül ile yollar ayrıldı

Bursa afetlere hazırlanıyor

Başkan Yılmaz'dan Umman'da önemli temaslar

Bakan Kurum: Türkiye Yüzyılı tarihe yazılacak

6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Bursa’da sessiz yürüyüş

Epstein'in geride bıraktığı mal varlığı ortaya çıktı!

Pakistan’da cuma namazında camiye saldırı

AFAD duyurdu: Erzincan Kemah’ta 4.9 büyüklüğünde deprem

Milli yüzücü Defne Kurt’tan tarihi başarı

Bursa'da 6 Şubat için miniklerden duygu dolu anma

Mustafa Er: Sahada disiplinli ve güçlü bir Bursaspor olacak

İnegöl’de kaçan sürücü kameralardan yakalandı

Büyükşehir’den Çalı Yolu’na modern dokunuş

Bursa tekstili Paris'te dünyaya açıldı!

Süper Lig’de 21. haftanın hakemleri açıklandı

Başkan Taban: İnegöl’de tarımın geleceğini inşa ediyoruz

Bursa'da komiserin heimlich manevrası hayat kurtardı

9 yıl hapis cezasıyla aranan şahıs Bursa’da yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bugün Allah’ın izniyle bu işin altından kalktık

Osmangazi Belediyesi 6 Şubat’ı dualarla andı

Yurtdışı alışverişte yeni şartlar!

Asrın felaketinin 3. yıldönümü!

İnegölspor formaları çocuklarla buluştu

Başkan Erol’dan 6 şubat mesajı

AK Partili ilçe başkanından tepki

TCMB rezervlerinde tarihi seviye

Bursaspor Isparta deplasmanına hazırlanıyor

Yükleniyor