Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan enflasyon mesajı

Enflasyonla mücadele mesajı veren Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Manşet enflasyonda belirgin bir düşüşün eşiğindeyiz" dedi. Karahan, dün açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi'ne ilişkin de ilk değerlendirmesini yaptı.

EKONOMİ 14.05.2024 17:26:00 0
Merkez Bankası Başkanı Karahan

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Katar Ekonomik Forumu'nda konuştu.

Başkan Karahan, "Enflasyonu aşağı getirmek için elimizden geleni yapacağız. Yılın ikinci yarısında koşullar dezenflasyonist olacak" dedi.

Karahan, enflasyonda yukarı yönlü risklerin farkında olduklarını ve enflasyonu düşürmek için adım atmaya hazır olduklarını söyledi.

Başkan Karahan dün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketiyle ilgili ilk değerlendirmesini de yaptı.

Başkan Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Piyasalar enflasyonun aşağı geleceğine kesinlikle inanıyorlar. Ancak piyasa ile enflasyon tahminlerimiz arasında bir miktar farklılık var. Enflasyon Mayıs ayında yaklaşık yüzde 75 seviyesine ulaşacak. Enflasyonu aşağı getirmek için elimizden geleni yapacağız. Yılın ikinci yarısında koşullar dezenflasyonist olacak.

BEKLENTİMİZ YÜZDE 5

Uzun vadeli enflasyon beklentimiz yüzde 5, bu uzun bir patika olsa da para politikamızı sıkı tutmakta kararlıyız. Enflasyonu düşürmek için aksiyon almaya hazırız. Popüler olmak için değil işimizi yapmak için buradayız. Bu da enflasyonu düşürmek. Şu anda sosyoekonomik refaha en büyük katkımız fiyat istikrarını sağlamak olacak. Enflasyonu düşürmek zorundayız.

BÜYÜME AÇIKLAMASI

Türkiye ekonomisi geçen yıl güçlüydü ama büyüme, iç talep destekli olarak gerçekleşti. 2024'te geçen yıla kıyasla daha az büyüme olabilir.

KAMUDA TASARRUF PAKETİ

Dün açıklanan tasarruf paketinin çoğu harcamalarla ilgili önlem, bunların hepsi bize enflasyonla ilgili yardımcı olacak. Hazine harcamalar konusunda bize yardımcı oluyor. 

TCMB Başkanı Karahan, yapay zeka konusunda olan biten her şeyi çok yakından takip ettiklerini de bildirdi.

İnegöl İlçe Stadı’nda 17 yıl sonra ilk kez tören yapıldı

Bursa’da Cumhuriyet coşkusu, F-16’ların alçak uçuşuyla zirveye ulaştı

Atatürk'e en güzel mektuplar Osmangazi'den yazıldı

Büyükşehir'den "Cumhuriyet Kadınları" konseri

AK Parti’den Cumhuriyet’in 102. yılına özel video: “Cumhuriyet ideallerimiz Türkiye Yüzyılı’nda gerçek oldu”

'Alkollü içecek' verilmeyince tabancayla 4 kişiyi yaralayan şüpheli yakalandı

Bursa’da DEAŞ operasyonu: 18 gözaltı

250 kiloluk demir kapının üzerine devrildiği Asmin ağır yaralandı

Bursa’da Zeynep Bastık’la Cumhuriyet coşkusu

29 Ekim’de toplu ulaşım ücretsiz

Bahçeli: Terörsüz Türkiye, milli zaferin yeni yüzyıldaki nişanesidir

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye hedefine doğru ilerliyoruz''

"Bu koltukların gördüğü en güzel valiler"

DOSAB Termik Santrali’ni kurmak isteyenler çevrecilere teşekkür edecek mi?

Vali Ayyıldız: “Ecdadımızın emaneti bu aziz mirası yüceltmek hepimizin görevidir”

Bursa, küresel gıda ve horeca sektörlerinin buluşma noktası oldu

Uludağ’ın içme suyu hattı yenilendi

Bursa’da yolcu minibüsü devrildi: 8 yaralı

Rıfat Ilgaz Öykü Ödülü’nde kazananlar belli oldu

Bursa’da mekana alınmayan alkollü şahıs dehşet saçtı: 4 yaralı

Papa’nın ziyareti öncesi İznik’te tarihi keşif

Balıkesir’de 6,1 büyüklüğünde deprem

Bursa'da lodos etkili oldu; ağaçlar devrildi, çatılar uçtu

Nilüfer sahnesinde ‘Lüküs Hayat’: Bir başyapıtın yeni yorumu

Bursa'da 3 gün sular kesilmeyecek

Uludağ Elektrik’ten meme kanserine karşı “Pembe Farkındalık”

Başsavcılık Gemlik Belediyesi'ne soruşturma başlattı

Davut Gürkan: "Mahalle başkanlarımız bu davanın belkemiğidir"

Eski tip ehliyetlerde son tarih 31 Ekim: 1,8 milyon kişi hâlâ yenilemedi

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: 152 hakem aktif şekilde bahis oynuyor

Yükleniyor