Marmara Belediyeler Birliği’nden çarpıcı sokak hayvanları raporu

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), sokak hayvanlarına ilişkin bulgu ve çözüm önerileri içeren ‘Sokak Hayvanları Araştırma Raporu’ yayımladı.

BURSA HABER 23.07.2024 13:02:00 0
Marmara Belediyeler Birliği’nden çarpıcı sokak hayvanları raporu

 ‘Marmara Bölgesi’ndeki Belediyeler ve Mevcut Durum’ başlıklı rapora göre, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim düşerken, belde belediyelerinde ise bu sayının 0,4’te kalması dikkat çekti. 
MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in son MBB toplantısında sokak hayvanlarıyla ilgili rapor hazırlanması talimatı vermesinin ardından üye belediyelerin katılımıyla ‘Sokak Hayvanları Araştırma Raporu’ hazırlandı. Rapor, belediyelerde veteriner hekim istihdamı, barınak sayısı ve imkânları, sokak hayvanı popülasyonu ve ihtiyaçlara ilişkin verileri ortaya koydu. Çalışmaya, Haziran-Temmuz 2024 tarihlerinde Marmara Bölgesi’nden 6 büyükşehir, 5 il, 90 ilçe ve 18 belde belediyesi olmak üzere toplam 119 belediye katılım sağladı. Raporun, alınacak kararların veriye dayalı olması noktasında fayda sağlaması hedefleniyor. 


Büyükşehirlerden beldelere belediyelerdeki durum 
 

MBB Veri ve Teknoloji Merkezi tarafından yürütülen araştırma, belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını, sahip oldukları imkânları ve karşılaştıkları zorlukları tespit etmeyi amaçlıyor. 

Rapora göre, büyükşehir belediyelerinde belediye başına ortalama 23,7 veteriner hekim düşüyor. Belde belediyelerinde ise belediye başına 1 veteriner hekimin bile düşmemesi çarpıcı bir veri olarak öne çıkıyor. 47 belediyenin sağladığı verilere göre tespit edilen sokak hayvanı sayısı ise 322 bin 711. Belediye başına düşen ortalama sokak hayvanı sayısı 6 bin 866, barınaklarda bulunan hayvan sayısı ise 18 bin 726. 


Barınaklar ve sokak hayvanlarının tespiti 
Barınak durumuyla ilgili cevap veren 107 belediyeden 57’sinin barınağa sahip olduğu, 50 belediyenin ise barınağının olmadığı görüldü. Büyükşehir belediyeleri daha fazla personel ve veteriner hekim istihdam ederken, belde belediyelerinin bu alanda oldukça sınırlı kaldığı tespit edildi. Sokak hayvanlarının tespitine yönelik çalışmalarda ise belediyelerin sadece yarısının aktif olduğu, 47 belediyenin bu konuda araştırma yaptığı belirtildi. Hayvan bakımında ciddi yetersizlikler olduğunu gösteren rapor, araştırma, tedavi odası, barınma ünitesi, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve rehabilitasyon merkezi gibi imkanların belde belediyelerinde hiç bulunmadığını da ortaya koydu. 


Zorluklar ve çözüm önerileri 
Raporda belediyelerin veteriner hekim yetersizliği, barınak kapasite eksikliği, finansal zorluklar ve mevzuat kaynaklı zorluklar yaşadığı da dikkat çekti. Araştırmaya katılan belediyelerin öne çıkan çözüm önerileri ise şu şekilde: 
Belediyelerin etkin popülasyon kontrolü ve yönetimi için kısırlaştırma ve aşılamada asgari kriterler belirlenmelidir. 
Sokak hayvanları yönetimi tek elden ve koordineli şekilde yürütülmeli, veteriner işleri müdürlükleri kurulmalıdır. 
Hayvan hastaneleri ve bakımevlerinde çalışan personelin güvenliği için çalışmalar yapılmalıdır. 


Alanda çalışan tüm kurum ve aktörlerin bir araya geldiği ve fikir alışverişinde bulunduğu ortamlar oluşturulmalıdır. 
Belediyelerin sokak hayvanları için bütçeleri artırılmalı, bütçe ayırmayan belediyelerin ise bütçe ayırması sağlanmalı. Sürdürülebilir finansman modelleri geliştirilerek uzun vadeli çözümler üretilmeli ve projelere hibe ve fonlardan destek aranmalıdır. 
Merkezi yönetim, arazi tahsisi ve finansal imkanlar konusunda belediyelere katkıda bulunmalıdır. 


 

Nilüfer Belediyesi ve YASAV’tan kız öğrenciler için yurt protokolü

Başkan Aydın, DAĞ-DER iftarında hemşehrileriyle buluştu

Nilüfer Belediyesi’nden Türkiye’ye rol model afet projesi

Nilüfer’e doğru demokrasiyi göreceksin şaşırma

Bursa Kapalıçarşı’da altın yükseliyor

Ahmedinejad’ın sözcüsünden açıklama: Sağ ve güvende

Mudanya’da ‘dur’ ihtarına uymayan sürücüye 245 bin TL ceza

Motorine dev zam iptal edildi

Bursa’da 12 yıldır firari olan zanlıya polis baskını

UEFA’dan Galatasaray’a seyirci cezası

İran'da saldırılarda Geçici Savunma Bakanı hayatını kaybetti

Saç ekimi ve saç simülasyonu: Doğru yöntem, doğru hasta, doğru sonuç

Bursaspor'dan Muhammed Demir açıklaması!

İnegöl Belediyesi iftarında birlik ve beraberlik mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Orta Doğu mesajı: Tedbirlerimiz hazır

Ramazan’da Yıldırım’da dayanışma seferberliği

BESAŞ’ın Ramazan pidesine Bursalıdan yoğun talep

DownTown artık İstanbullu grupta

Demirtaş’ta Ramazan sofrası kuruldu

Gençler Nilüfer’de ifade özgürlüğünü tartıştı

Hakan Fidan'dan İran konusunda net mesaj: Türkiye her zaman kendini korur!

Bir şehrin Ramazan kültürü, Bursa!

Bursa Jandarmasından öğrencilere narkotik eğitimi

Bursa iş dünyası ‘Ortak Akıl Toplantısı’nda bir araya geldi

Mine Türker’den Dünya Kupası’nda 2 gümüş madalya

Halı sahada kalp krizi anları kamerada

Büyükşehir’den sosyal tesis hamlesi

Kirada tavan zam oranı belli oldu!

Şubat ayı enflasyon rakamları belli oldu

Milletvekili dağılımı güncellendi, Bursa 2 bölge oldu!

Yükleniyor