KARADENİZ´DE RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ!

Rusya 3 gemiye el koydu

KARADENİZ´DE RUSYA-UKRAYNA GERİLİMİ!
/kanal16haber.com/2018-11/26/130402631b.mp4
GÜNDEM 26.11.2018 12:49:15 0

Karadeniz´de sular ısındı. Rusya ile Ukrayna bu kez Azak Denizi´nde karşı karşıya geldi.

Rus Savaş gemileri, kendi kara sularına girdiği iddiasıyla Ukrayna gemilerine müdahale etti.

Ukrayna Deniz Kuvvetleri´nden gelen açıklamada Kerç boğazına doğru ilerleyen 3 savaş gemisinin Rusya tarafından zorla durdurulduğu açıklandı.

Ordu, gemilerin geçişinin engellenmesi için Rusya´nın kontrolündeki köprünün altına büyük bir kargo gemisi yerleştirdiğini açıkladı. Ayrıca gemilerin ikisine ateş açıldığı ve olayda 6 Ukrayna askerinin yaralandığı bildirildi.

Açıklamada Rus özel kuvvetlerinin Karadeniz´deki 3 gemiye el koyduğu belirtildi.

UKRAYNA´DA SAVAŞ KABİNESİ TOPLANDI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ise, Savaş Kabinesi´ni acil toplantıya çağırdı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Genel Sekreteri Aleksandr Turçinov, ülke basınına yaptığı açıklamada, Rus gemilerinin müdahalesinin ?askeri saldırı eylemi´ olduğunun vurgulandığını belirterek, ?Toplantıda ülkede savaş durumu ilan edilmesi mahiyetinde sıkıyönetim kararı alınması için Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi´nin toplanması önerildi" dedi.

RUSYA, GEMİLERE ATEŞ AÇILDIĞINI DOĞRULADI

Rusya Federal Güvenlik Servisi de, Azak Denizi´nde Ukrayna savaş gemilerini durdurmak için silah kullanıldığını doğruladı.

Açıklamada, "Ukrayna savaş gemilerini zorla durdurma amacıyla, silah kullanıldı. Rusya´nın Karadeniz´deki karasularında, Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin üç gemisi de gözaltına alındı" denildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da, Kiev yönetiminin Kerç Boğazı´nda provokasyon yaptığını savundu.

ABD VE RUSYA´DAN BMGK´YA ACİL TOPLANMA ÇAĞRISI

Öte yandan, Ukrayna ile Azak Denizi´nde yaşanan gelişmelerin ardından Rusya ve Amerika Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

KIEV´DE RUSYA KARŞITI PROTESTO

Ukrayna´nın Başkenti Kiev´de ise protesto gösterisi düzenlendi. Rusya Büyükelçiliği önüne gelen çok sayıda Ukraynalı protestocu, elçilik önüne önce gemi maketleri koydu, daha sonra binaya duman bombaları attı.