Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Ötenazi uygulamasını kabul etmiyor, sokak hayvanlarının yaşama hakkını sonuna kadar savunuyoruz” derken, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Biz diyoruz ki, uyutma, kısırlaştır, sahiplen, sahiplendir” dedi. CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, teklifin yasalaşması halinde milyonlarca hayvanın öldürüleceğini belirterek, “Biz bu yasaya karşıyız. Çözüm önerimiz, topla, aşıla, kısırlaştır ve yerine bıraktır” dedi. Bursa Veteriner Hekimleri Odası eski Başkanı Sinan Sağlam, sokak hayvanlarının uyutulmasının, ne insani ne de ahlaki olduğunu savunarak, sorunun çözümü için kısırlaştırmayı işaret etti. “TMMOB olarak hayvanları öldürecek yasanın karşısındayız” diyen TMMOB İKK Sekreteri Murat Korkut, kısırlaştırma için kaynak ayrılmasını istedi. Hayvan hakları savunucusu HEPAD Kurucusu Emre Demir ise, “Öldürmek kesinlikle çözüm değil. Kısırlaştırmayı ve sahiplendirmeyi arttırmalıyız” diye konuştu.
------------------------
Hayvanları Korumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tarım Komisyonu’nda sert tartışmalara neden olurken, toplumdan da tepki sesleri yükseliyor. Yasa teklifinin en tartışmalı maddesi, hayvanların yerel yönetimler eliyle ‘uyutulması’. Ancak yerel yöneticilerin büyük bölümü teklife karşı. Belediye başkanları, milletvekilleri, sivil toplum örgütleri, hayvan hakları savunucuları, akademik oda temsilcileri ve milyonlarca yurttaş, hayvanların yaşam hakkından yana saf tutmuş durumda. Bursapost, kent yöneticileri, milletvekilleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, akademik oda yöneticileri ve hayvan hakları savunucularına yasa teklifiyle ilgili görüşlerini sordu.
BOZBEY’DEN NET DURUŞ: “HER CANLININ YAŞAM HAKKI KUTSAL VE DOKUNULMAZDIR”
Bursa’da ilgili yasa teklifi komisyona gelmeden önce, tepkisini dile getirenlerin başında Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey geliyor. Yasaya karşı olduklarını ilan eden Bozbey, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Sokak hayvanları bizlerin sadık dostlarıdır. Her birinin yaşama hakkı, tıpkı bizler gibi kutsal ve dokunulmazdır. Hepimizin ortak sorumluluğu, yaşamı korumak ve savunmaktır. Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ndeki ‘ötenazi’ uygulamasını kabul etmiyor, sokak hayvanlarının yaşama hakkını sonuna kadar savunuyoruz. Yaşam hakkını her şeyin üzerinde tutan anlayışımızla ‘ötenazi uygulamasının’ yerel yönetimlerin üzerine yıkılmasını da asla onaylamıyoruz. Kısırlaştırma, aşılatma, yerinde yaşatma konusunda atılacak tüm adımları destekliyoruz. Bizler, yaşayan her canlının hakkını korumakla yükümlüyüz ve bu sorumluluğun bilincindeyiz. Vatandaşlarımız için huzurlu ve güvenli kentler yaratmak kadar, hayvanların daha sağlıklı bir ortamda yaşamalarını sağlamak da bizim öncelikli görevlerimizden biridir. Hep birlikte daha duyarlı, daha şefkatli ve daha yaşanabilir bir ülke için el ele verecek, hayatı paylaştığımız her canlının yaşam hakkını savunacağız.”
ERKAN AYDIN’DAN KISIRLAŞTIRMA İÇİN KAYNAK ÇAĞRISI
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da söz konusu yasa teklifine karşı net bir duruş sergiliyor. Bursapost’a konuşan Aydın, Osmangazi Belediyesi’nin Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile protokol yaptığını hatırlatarak, “Osmangazi Belediyesi, ilgili kanun teklifine karşı en hızlı aksiyon alan belediyedir. Veterinerlik Fakültesi öğrencileri belediyemizin hayvan barınağına haftada 2 gün gelip, kısırlaştırma ve tedavi gibi konularda staj yapacaklar. Ayrıca son 3 ayda 2 bin 700 sokak hayvanı kısırlaştırdık. Belediyemiz, içinde kedi villası bile olan Türkiye’nin en büyük hayvan barınağına sahiptir ” dedi. Başkan Aydın şöyle devam etti: “Biz diyoruz ki uyutma, kısırlaştır, sahiplen ve sahiplendir. Biz zaten imkanlarımız ölçüsünde en fazla kısırlaştırma yapan belediyeyiz. Ancak sorun sadece bizimle çözülmüyor. Şans oyunlarından elde edilecek gelirle bir fon oluşturulup, kısırlaştırmaların sayısı arttırılmalı.”
ORHAN SARIBAL: “TEKLİF YASALAŞIRSA MİLYONLARCA HAYVAN ÖLDÜRÜLECEK”
2/2275 Sayılı Kanun Teklifi’ne karşı olan siyasetçilerden biri de CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal. Aynı zamanda kanun teklifinin görüşüldüğü Tarım Komisyonu’nun üyesi de olan Sarıbal, teklifin yasalaşması halinde milyonlarca hayvanın öldürüleceğini öne sürdü. “Bu yasa hayvanları öldürmeye dönük bir yasa ve biz de hayvanların itlafına karşıyız” diyen Sarıbal, yasa teklifinin içeriğini şöyle anlattı: “Sahipsiz tüm hayvanları barınaklarda toplayacaklar. Birkaç gün orada tutup, sahiplendirilmesini bekleyecekler. Daha sonra öldürecekler. ‘Uyutma’ diyerek, ölümü güzelleştirmeye çalışıyorlar. Anayasada ötenazi diye bir şey yok. Türkiye’de hayvanları koruyan bir kanun da yok.”
“YENİ YASAYA ÇEVRE VE İNSANI DA KOYARAK MEŞRUİYET KAZANDIRMAK İSTİYORLAR”
Mevcut yasanın isminin, “Hayvan, İnsan ve Çevre” olarak değiştirilmek istendiğini belirten Sarıbal, “Kuduz gibi hayvandan insana geçen hastalıkları örnek gösterip, yasaya insanı da koydular. Oysa tüm canlıların yaşamını korumak devletin görevi ve bu yasa hayvanları öldürüyor. Hayvanların yılda 60,70 bin çoğaldığı varsayımıyla can dostların çevreyi kirlettiği öne sürülüyor. Bu nedenle ‘çevre’yi de koyup, yasayı meşrulaştırmaya çalışıyorlar” dedi.
“HAYVAN SAHİPLENMELERİ AZALACAK”
Mevcut durumda sokak hayvanlarını ‘topla, aşıla, kısırlaştır ve sahiplendir” anlayışı benimsenmişken, yeni yasayla, “topla, aşıla, kısırlaştır, sahiplendir, olmuyorsa öldür” anlayışının benimsendiğini belirten Sarıbal, şöyle devam etti: “Yeni yasada, hayvan sahiplerine yönelik, para ve hapis gibi öyle müeyyideler var ki artık insanlar hayvan sahiplenemeyecekler.”
“TOPLA, AŞILA, KISIRLAŞTIR YERİNE BIRAK”
Çözüm önerisini de ifade eden Sarıbal, “Kısırlaştırılması gereken hayvan sayısını 4 milyon olarak gösteriyorlar. Oysa, kısırlaştırılacak hayvan sayısı 1 milyondur. Biz diyoruz ki, sorunun çözülmesi için, topla, aşıla, kısırlaştır ve yerine bırak” diye konuştu.
VETERİNER HEKİM SİNAN SAĞLAM “HİÇBİR VETERİNER HEKİM ÖTENAZİ YAPMAZ”
Hayvanların öldürülmesinin önünü açan yasa teklifine veteriner hekimler de karşı çıkıyor. Bursa Veteriner Hekimleri Odası eski Başkanı Sinan Sağlam, ilgili yasa teklifindeki muğlak ifadelerle hayvan itlafının önünün açıldığını belirterek, “Bir ilçe belediyesinin, sokaktan topladığı binlerce köpeği barındırması imkansız. Geriye tek seçenek kalıyor, onları öldürmek. Aslında bu işi yerel yönetimler, veteriner hekim desteğiyle kısırlaştırma yaparak çözebilirdi. Ancak geç kalındı. Belediyeler kısırlaştırma yerine, başka ilçelere sokak köpeği taşıyarak sorunu büyüttü. Köpeklere takılan küpe de tek tip olunca, hangi belediyenin taşıma yaptığı anlaşılmıyor. Hayvanlar ıssız yerlere taşınanca da psikolojileri bozuldu ve sorun bu noktaya kadar geldi. Köpekler tek başlarına olsalar saldırgan olmazlar. Onları saldırganlaştıran toplu halde dolaşmaları. Diğer yandan hükümet de bu sorunu çözmek için yeterli kaynak ayırmadı. Yani sorun bugüne kadar, kendisini göstere, göstere geldi. Ancak köpekleri öldürmek, ne inancımızda, ne de kültürümüzde var. Bu durum da etik de değil. Yasa teklifinde, hayvanlara ötenazi ya veteriner hekime ya da barınak görevlisine verilmiş. Hiçbir veteriner hekim, ötenazi yapmayacağı için de öldürme yetkisi barınak görevlisine verilmiş.”
TMMOB İKKİ SEKRETERİ MURAT KORKUT: “HAYVANLAR KÖTÜ MUAMELE NEDENİYLE SALDIRGANLAŞIR”
Akademik odalar ve TMMOB de yasaya karşı. TMMOB adına konuşan İKK Sekreteri Murat Korkut, ötenaziyi kabul etmediklerini belirterek, şöyle devam etti: “Biz mevcut yasanın uygulanmasından yanayız. Tüm belediyelerin sokak hayvanlarına sahip çıkması lazım. Benim evimde 3 kedi yaşıyor. Dolayısıyla hayvanları öldürecek bu yasayı desteklemem mümkün değil. Biz hayvanları kısırlaştırılması, aşılanması ve mümkünse yaşadıkları yere bırakılmasını savunuyoruz. Çünkü hayvanlar kızgınlık dönemlerinde ve kötü muamele gördüklerinde saldırganlaşıyor. Bir de aç kalıyorlar. Mama fiyatları aldı başını gitti. Düşünebiliyor musunuz, kedi ve köpek mamasından vergi alıyoruz. Hayvanların aç bırakılması da sorunu büyütüyor. Biz TMMOB İKK olarak, hayvanların öldürülmesine yol açacak bu yasayı kabul etmiyoruz.”
HEPAD KURUCUSU EMRE DEMİR “HAYVANLARI ÖLDÜREREK SONUÇ ALINAMADI”
Hayvan hakları savunucusu Her Eve Bir Pati Derneği Kurucusu Emre Demir de, yasa teklifine karşı verilen mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Tüm sivil toplum örgütlerinin aynı düşündüğünü kaydeden Demir, hayvanların Romanya’da da öldürüldüğünü, Osmanlı döneminde adaya sürüldüğünü ancak popülasyonlarının azalmadığını hatırlatarak, “Hayvanları öldürmenin bir çözüm olmadığını, geçmiş uygulamalardan biliyoruz” dedi. Hollanda’nın ‘kısırlaştır, aşılat, yaşat, sahiplendir” anlayışıyla sokak hayvanları sorununu çözdüğünü anlatan Demir, “Yaşatmak varken, neden öldürüyoruz” diye sordu. Konunun siyaset üstü ve tamamen merhamet çerçevesinden bakılması gerektiğini savunan Demir,”Öldürmek kesinlikle çözüm değil. Hayvanları sahiplendirip, kısırlaştırmalıyız” diye konuştu.
HABER: MUSTAFA ÖZDAL