Emirgan Korusu'nun sevimli sincaplarını her gün kuru yemişle besliyor

Emirgan Korusu’nda sincapları 8 yıldır ziyaret eden İsmail Sandıkcı, hava koşullarına aldırmadan minik dostlarına fındık, fıstık, ceviz ve badem veriyor.

YAŞAM 2.05.2024 13:14:00 0
Emirgan Korusu

Sarıyer İstinye'de yaşayan taksi durağı işletmecisi İsmail Sandıkcı, yaklaşık 8 yıl önce Emirgan Korusu'nda yürürken, etrafında gezinen ve ağaçlara tırmanan sincapları fark etti.

Cebindeki fındıkları çimenlere bıraktığında sincapların yanına yaklaştığını gözlemleyen Sandıkcı, gün geçtikçe koruya ziyaretlerini arttırdı.

Sandıkcı, yanında her seferinde fındık, fıstık, ceviz, badem ve çekirdek taşımaya başlarken, sincapları eliyle besleyebildiğini gördü.

Zamanla renk farkı, cinsiyeti, kulak, kuyruk şekli, boyut ve davranış şekillerinden sincapları birbirinden ayırt eden Sandıkçı, yuvalarının yerini de öğrendiği bazılarına Şapşik, Badem, Ponçik ve Coco gibi isimler taktı.

Sandıkcı, evdeki fındıklar bitince kuru yemişçiden aldığı ürünleri koruya getirirken, pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı uygulanınca kendisi için artık terapi haline gelen alışkanlığını belediyeye başvurup yabani hayvanları beslemek için izin alarak sürdürdü.

Bir süre sonra beslediği sincapların fotoğraf ve videolarını çekmeye başlayan Sandıkcı, bu görselleri çevresindekilerin yönlendirmesiyle açtığı "Bay Sincap" adlı sosyal medya hesabından yayınladı. Sosyal medya hesabını yurt dışında yaşayanların keşfetmesiyle Sandıkcı'nın ünü ülke sınırlarını aştı.

Kabuklu cevizleri kargalardan kaçırıp toprağa gömüyorlar

Sandıkcı, yanında getirdiği poşetteki kuru yemişleri avucuna koyup "gelgel" diyerek seslendiği sincaplara ikram ederken, sincapların kabuklu olan yemişleri daha sonra yemek üzere etraftaki kargalardan kaçırarak toprağa gömdükleri görüldü.

Koruyu ziyaret eden diğer vatandaş ve turistler de sincapları besleyen Sandıkcı'yı görünce cep telefonlarına sarılıp kayıt yaptı.

Sincaplara olan sevgisini anlatan Sandıkcı, yaz, kış kar, fırtına demeden her gün koruya geldiğini söyledi.

Kendisinin de günde 3-4 tane ceviz ve bir avuç fındık yediğini belirten Sandıkcı, sincaplara ise her gün 2 kilograma yakın kuru yemiş getirdiğini belirtti.

Sandıkcı, sincapların koru içerisinde nerede yaşadıklarını, hangi mevsimde, hangi havada, günün hangi saatinde nerede olacaklarını hemen hemen öğrendiğini anlattı.

"Buraya gelmeyince kendimde eksiklik hissediyorum"

Röportaj sırasında ağaçtan sarkan "Badem" adını verdiği sincaba kabuklu ceviz ikram eden Sandıkcı, koruya geldiğinde önce iç yemişle besleme yaptığını, daha sonra kabuklu yemiş verdiğini söyledi.

Sandıkcı, sincapların şu anda yavrulama döneminde olduklarını belirterek, iç yemişle karınları doyduktan sonra yuvalarına çıkıp yavrularını emziren sincapların, kabuklu yemişleri ise genleri gereği daha sonra yemek üzere toprağa gömdüklerini kaydetti.

Kargaların, yiyeceklerine göz diktikleri için sürekli sincapların peşinde gezdiğini kaydeden Sandıkcı, "Bunların düşmanı kediler. Fare cinsi oldukları için kediler bunları boğup parçalayıp olduğu gibi bırakıyor. O yüzden kargalarla bunlar devamlı kontak halinde. Hatta şöyle yaşadığım bir şey var. Sincabı yedirirken kargalar birden bağırmaya başladı. Sonradan çözdüm bunu. Bir baktım etrafıma arkadan kedi geliyor. Karga sincabı uyarıyor, tehlike geliyor, sincap doğru ağaca kaçıyor." ifadelerini kullandı.

Sandıkcı, kendisinin bir hayvansever olduğunu belirterek, "Sincap aşığıyım diyebilirim. Önceden bana sincaplarla günün 3-4 saatini geçireceksin deseler gülüp geçerdim. İnsanda bağımlılık yapıyor. Buraya gelmeyince kendimde eksiklik hissediyorum." diye konuştu.

 "Sincaplara kek, çikolata, hamur işi verilmez"

Günde yaklaşık 10 sincapla ilgilendiğini dile getiren Sandıkcı, geçen yıl zehirlenerek ölen Şapşik adını verdiği sincabı, arkadaşlarıyla birlikte korunun girişine gömdüklerini anlattı.

Sandıkcı, ziyaretçilerin koruda gördükleri sincapları kek, çikolata, hamur işi gibi ürünlerle beslememeleri gerektiğini vurgulayarak, "Benim bunların doğasına müdahalem günde 1 saat bile değil. O da belli periyotlarda. Kendi beslenme ihtiyaçlarını, ağaçlardan, topraktan, bitkilerden, palamut zamanı da palamutlardan karşılıyorlar." ifadelerini kullandı.

Sincapların Amerika gibi ülkelerde evlerde beslendiğini aktaran Sandıkcı, koruda "Evde besleyebilir miyiz?" sorularıyla karşılaştığında bu duruma karşı olduğunu belirttiğini aktardı.

İsmail Sandıkcı, "Bay Sincap" adını verdiği sosyal medya hesabının açılış hikayesini şu sözlerle anlattı:

"Burada hemen hemen her gün besliyordum. Yeğenim, 'Amca bir hesap açıp bunları paylaşsana.' dedi. Başta gülüp geçtim, sonra da sosyal medyada farklı mecralarda paylaştım birkaç tane. Baktım güzel tepkiler aldım, paylaşmaya da devam ettim. Sonradan sırf bunlar için bir hesap açtım, burada paylaşmaya başladım. Bayağı da ilgi gördü. Yurt dışından, yurt içinden çok arkadaş yazmaya başladı."

Sosyal medya hesabından sincapları görmek isteyenlerle randevulaşıp koruda buluştuklarını aktaran Sandıkcı, besleme yaparken çekilen bir videosunun yayılması üzerine, korunun sincap görmek isteyen yabancı turistleri de çektiğini sözlerine ekledi.

Junioshow 2026 için geri sayım başladı

Büyükşehir ailesinin acı günü

Süper Kupa finali saat 18.45’e çekildi

Şeyma Subaşı’nın uyuşturucu testinde kokain çıktı

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’a Ziyaret

Genç Ar-Ge RoboBursa’da şampiyon belli oldu

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Emniyeti’ne Ziyaret

CHP Nilüfer’de mahalle temsilcileri mazbatalarını aldı

Süper Kupa finalinde eksikler dikkat çekiyor

Yıldırımlı kadınlara E-Ticaret desteği

Babaanne ile 2 torunu öldürülmüştü; duruşma çıkışında arbede çıktı

Bakan Memişoğlu: Türkiye sağlıkta büyük yol katetti

Bursa’da Üretimin Geleceğine Yön Veren Ekosistem: BUTEKOM

İran lideri Hamaney’den protestolarla ilgili sert mesaj

İnegöl Kent Müzesi’nde 17’nci yıl sergisi açılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Deniz ticaretinde 2025 rekoru

4.9 Milyon emekliye müjde: en düşük emekli maaşı 20bin lira oldu

Tunceli'de çığ meydana geldi

Başkan Özdemir'den tarıma sahip çıkın çağrısı

Osmangazi’de tarım arazisine yapılan kaçak depolar yıkıldı

Türkiye-Birleşik Krallık JETCO 8’inci Dönem Toplantısı Londra’da yapıldı

THY 2025’te 92,6 milyon yolcu taşıdı

BUDO’nun 6 seferi hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi

Trump’tan İran mesajı: Çok sert şekilde vuracağız

Ülke genelinde soğuk hava hakim: Kar geri geliyor!

Genç futbolcu Can Armando Güner Galatasaray yolunda

En düşük emekli aylığı için teklif yarın Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e tazminat davası!

Fırtınada okul camı kırıldı, öğrenciler yaralandı

İnegöl Belediyesi’nden meydan düzenlemesi

Yükleniyor