DİŞ TEKNİSYENİ, MADEN İŞÇİSİ, DÖKÜM İŞÇİSİ, SERAMİK İŞÇİSİ?

BU SEKTÖRLERDE ÇALIŞANLARIN ORTAK NOKTASI SİLİKOZİS HASTALIĞI RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA OLMALARI. SİLİKA ADI VERİLEN TOZUN SOLUNMASIYLA ORTAYA ÇIKAN HASTALIĞIN TEDAVİSİ MAALESEF YOK. KOT AĞARTMA İŞÇİLERİNDE SIKLIKLA GÖRÜLEN SİLİKOZİS, BUGÜN FARKLI SEKTÖRLERİ

DİŞ TEKNİSYENİ, MADEN İŞÇİSİ, DÖKÜM İŞÇİSİ, SERAMİK İŞÇİSİ?
/kanal16haber.com/2017-11/30/160451884b.mp4
GÜNDEM 30.11.2017 15:57:22 0

Kot kumlama,  kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünüm verilmesi için, kumun kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen ad. İşte bu uygulama esnasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol açıyor.

KUMLAMA KOTLARI AĞARTIYOR SİLİKOSİZ HAYATLARI KARARTIYOR 

Hastalık genellikle madencilerde 20-30 yıllık çalışmadan sonra ortaya çıkıyor, ama kot taşlama işçilerinde ve diş teknisyenlerinde olduğu gibi eğer çok yoğun toza maruz kalınırsa birkaç yıl içinde ortaya çıkıp hızla gelişen bir hastalık halini alabiliyor.

TÜRKİYE´DE 1500´Ü AŞKIN SİLİKOZİS HASTASI VAR

Kotlama işçiliği 2010 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yasaklandı. Ancak şuanda Türkiye´de kayıtlı 1500´ü aşkın silikozis hastası var.

Yanlış teşhis konmuş ya da doktora gitmemiş işçilerin bir kısmı hastalıklarının nedenini bilmediğinden aynı iş koşullarında çalışmaya devam ediyor.

Silikozis hastalığı tedavi edilebilir bir hastalık değil.. Ancak bu hastalık önlenebilir ve ilerlemesi durdurulabilir?

şayet kişiye silikozis hastalığı teşhisi konulmuşsa ve silika tozuna hala maruz kalınıyorsa ne yazık ki 10 yılın sonunda bu hastalık ölüme götürüyor.