BİR MAHKUMUN DEVLETE AYLIK MALİYETİ BİN 650 LİRA

Fotoğraflı

BİR MAHKUMUN DEVLETE AYLIK MALİYETİ BİN 650 LİRA
GÜNDEM 5.12.2015 11:47:56 0

 

Bursa Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Sancak, bir mahkumun devlet aylık maliyetinin bin 650 lira olduğunu belirterek, denetimli serbestlikle devletin mali yükünün hafiflediğini söyledi.

Bursa Barosu´na kayıtlı avukatlara denetimli serbestlik kapsamında özgürlüklerine kavuşan hükümlülere uygulanan metotlar anlatıldı. Bursa Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Sancak, hükümlü maliyetini ve çalışmaları hakkında bilgi aktardı. Elektronik kelepçeden hükümlülerin kamuda çalışmalarına ve uyuşturucu kullananların tedavilerine kadar çeşitli hususlar avukatlara anlatıldı. Adliyenin konferans salonundaki toplantıya Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Sancak, Mudanya Asliye Ceza Hakimi Zübeyir Demir, Bursa Denetimli Serbestlik Şube Müdür Yardımcısı Gülay Gül ve Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü´nde görevli Burak Sertaç Kır konuşmacı olarak katıldı. Sancak, ?Şu an bir kişinin ceza infaz kurumuna maliyeti günlük 55, aylık maliyeti bin 650 lira. Bu çok ciddi bir maliyet. Birçok insan aylık bin 650 lira kazanmıyor. Bir hükümlünün ısınması, sabunu, havlusu, yemeği, hemen hemen her şeyi devlet tarafından karşılanıyor. Bu yüzden devlete ciddi bir külfet. Denetimli serbestlik ilk kurulduğu zamanlarda cezaevlerinde tutuklu hükümlü sayısı doluluk oranlarıyla yüzde elliydi. Şu anda denetimli serbestlik kapsamında hükümlü sayısı fazla, bu da denetimli serbestliğin avantajı. Şu anda tutuklu sayısı biraz daha düştü. Türkiye´de bulunan 362 cezaevinde 190 bin tutuklu ve hükümlü var. Bunun devlete çok büyük bir mali bir külfeti olduğunu görebiliyoruz? şeklinde konuştu.

BURSA´DA 240 KİŞİYE ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILDI
Sancak, şu anda Bursa´da ortalama 240 kişiyi elektronik kelepçe ile takip ettiklerini söyleyerek, ?Kamuda çalışan bin 35 kişi var. Bunlar kamuda çalışırken bir lira dahi ücret almıyor. Bin 35 kişilik bir fabrika kurabiliriz; çalışanlara herhangi bir ücret ödenmiyor. Ceza infaz kurumlarında çalışanlara ise ücret ödeniyor. Yüz kişi Bursa adliyesinde olmak üzere birçok kamu kurumunda ücretsiz çalışıyorlar? dedi.

AMATEM´DE 3 BİN KİŞİ TEDAVİ GÖRÜYOR
Madde bağımlılarıyla alakalı avukatlara bilgiler veren Sancak, ?Bursa AMATEM´de 3 bine yakın tedavi olan kişi var. Tedavi olan kişi sayısı çok yüksek ama tekrar bırakıp da kullanan sayısı da çok yüksek. Bunlar ilk kullanım aşamasındaysa tekrar kullanmayabiliyor. Bu kişiler cezaevine giderse telafisi olmayan sonuçlar doğuruyor. Bu kişiler dışarıda tedavi olursa bağımlılıktan kurtulabiliyor? dedi.
Mudanya Asliye Ceza Hakimi Zübeyir Demir, Bursa Denetimli Serbestlik Müdür Yardımcısı Gülay Gül denetimli serbestlik uygulamaları hakkında bilgi verdi. Bursa Denetimli Serbestlik Müdürlüğü´nde görevli Burak Sertaç Kır ise elektronik kelepçe, uzaktan alkol test izleme cihazını anlattı.