BELİRSİZLİĞİN FATURASI 60 SEÇİME BEDEL

7 Haziran´dan bugüne borsadaki şirketlerin piyasa değeri 60 milyar lira eridi. Olası erken seçimin ekonomiye toplam maliyetinin 1 milyar lira olacağı hesaplanırken, belirsizliğin faturası daha şimdiden en az 60 seçime bedel hale geldi.

BELİRSİZLİĞİN FATURASI 60 SEÇİME BEDEL
EKONOMİ 18.08.2015 12:15:09 0

 

Erken seçimin bütçeye ek maliyet getirip getirmeyeceğine ilişkin tartışmalar süredursun, siyasi belirsizlik yüzünden borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri 5 Haziran´dan bu yana 60 milyar lira eridi. 5 Haziran Cuma gün sonunda 617 milyar lira olan borsa şirketlerinin değeri, koalisyon sürüncemesi yüzünden 60 milyar lira azalarak 557 milyar lira oldu. Seçim ihtimaliyle piyasaların önünü göremeyeceği şeklindeki yorumlara inat, sadece borsa verileri belirsizlik faturasının 60 seçime bedel olduğunu gösteriyor. Piyasalardaki puslu havayla mevduat faizindeki oran, 1 puan artarak yıllık yüzde 12´lere kadar çıktı. Konut, araç ve tüketici kredilerinin maliyeti de şimdiden vatandaşın ve şirketlerin sırtına yüklendi.

PARTİLERE EK ÖDEME YOK
Konu hakkındaki açıklamalara göre olası seçimin maliyeti YSK harcamaları, parti ve adayların giderleriyle beraber ortalama 1 milyar lirayı bulacak. Daha yüksek rakamlara işaret eden spekülatif haberlere cevap veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek´in "Yardımı almaya hak kazanan partilere ocak ve şubatta ödemeler yapıldı. Bu yıl içinde yapılacak genel seçim için ek bir ödeme yapılmayacak" şeklindeki sözleri de maliyeti aşağı yönlü revize etti.

YSK´YA MALİYETİ 190 MİLYAR TL
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven "7 Haziran seçimlerinde YSK olarak 189 milyon 851 bin 107 lira harcama yaptık. Bu seçimde de yaklaşık aynı rakamlarda maliyetimiz olur. Kesin bir rakam vermem mümkün değil" bilgisini paylaştı.

PROMOSYON PİYASASINA 500 MİLYON HARCANIR
Erken seçime AK Parti, CHP, MHP, HDP ve SP´nin asılması bekleniyor. Sadece bu 5 parti 550´şerden toplamda 2 bin 750 kişiyi aday gösterecek. Her adayın ortalama 100 bin lira harcayacağı düşünülürse, bu 2 bin 750 kişinin toplam masrafı 275 milyon lirayı bulacak. Medya Federasyonu´nun yaptığı hesaplamaya göre, geçtiğimiz seçimde, bayrak üreticilerinden araç kiralamaya, tanıtım ve reklam giderlerine kadar çeşitli sektörlerdeki parti harcamaları, 500 milyon lirayı buldu. Bu rakamlar dikkate alındığında, sandıkların yeniden kurulmasının ekonomiye faturası 1 milyar lira civarında olacak. Analistler, siyasi belirsizliğin güçlenmesinin döviz piyasasında oynaklığı artırdığını belirtiyor. Belirsizliğin döviz ve faiz yoluyla yaptığı tahribat ise bu hesabın dışında.

KUR YÜKSELDİKÇE ÖZELİN DIŞ BORCU ŞİŞTİ
Serbest piyasada 5 Haziran Cuma gününü 2,67 liradan kapatan dolar, devam eden siyasi belirsizlik baskısıyla haftaya 2.84 seviyesinden başlayıp, tarihte ilk kez 2,86´yı aşarak rekor tazeledi. Merkez Bankası´nın açıkladığı son verilere göre; özel sektörün Haziran sonu itibariyle 212 milyar dış borcu bulunuyor. Bu rakamın 178,2 milyar doları uzun vadeli, 33,8 milyar doları ise kısa vadeliden oluşuyor. Borç dağılımının yüzde 62´si dolar, yüzde 31,4´ü avro, yüzde 4,5 Türk Lirası, yüzde 0,4´ü ise diğer para cinsinden. Bunun üzerinden basit bir hesaplama yapıldığında özel sektörün dış borcunun 7 Haziran 2015 seçimlerinden bu yana yaklaşık 14 milyar dolar arttığı görülüyor.