Tarih: 24.01.2024 21:49

Batı Trakya Türklerinin efsane lideri Sadık Ahmet'in hayatı film oluyor

Facebook Twitter Linked-in

Batı Trakyalı Müslüman Türklerin demokratik hakları için verdiği mücadeleyle tanınan Dr. Sadık Ahmet'in hayatı, TRT ortak yapımı "Sadık Ahmet" filmi ile beyazperdeye taşınıyor. 2 Şubat'ta vizyona girecek film, Ahmet'in zorlu mücadelesini ve Batı Trakya Türklerinin yaşadığı baskıları gözler önüne serecek.

TRT Ortak Yapımı “Sadık Ahmet” Filmi

1947 yılında Gümülcine'de doğan Sadık Ahmet, tıp eğitimi aldıktan sonra Yunanistan'da yaşayan Batı Trakya Türklerinin birçok hakkının devlet tarafından hiçe sayılmasına karşı siyasi bir mücadele sürdürmeye başladı. Ahmet, 1985'te Batı Trakya Türklerinin sesini uluslararası kamuoyuna duyurmak için başlattığı imza kampanyası nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı. 1989'da Yunanistan'daki genel seçimlerde Batı Trakya Türklerinin oylarıyla seçilen ilk bağımsız milletvekili olan Ahmet'in milletvekilliği birkaç ay içinde iptal edildi. Ahmet, konuşmalarında azınlık yerine "Türk" tanımını kullanmasının ardından tutuklanarak 2 ay cezaevinde kaldı. 1991'de Batı Trakya Türk Azınlığını temsil eden ilk ve tek siyasi parti olan Dostluk, Eşitlik ve Barış (DEB) Partisini kuran Ahmet, 24 Temmuz 1995'te henüz 48 yaşındayken "şüpheli" bir trafik kazasında hayatını kaybetti.

Batı Trakya Türklerinin mücadelesi beyazperdede

"Sadık Ahmet" filmi, Ahmet'in hayatının önemli dönüm noktalarını ve Batı Trakya Türklerinin yaşadığı baskıları gözler önüne serecek. Filmde Ahmet'i Turgay Aydın canlandırırken, Nur Fettahoğlu, Erkan Can, Ozan Akbaba, Renan Bilek, İlker Aksum, Taner Rumeli, Burak Satıbol, Uğur Yücel, Erdal Beşikçioğlu, Suzan Kardeş ve Doğukan Güngör gibi başarılı isimler rol alıyor.

Filmin yönetmenliğini Hakan Yonat üstleniyor. Senaryosunu Mert Dikmen kaleme alıyor. Filmin yapımcılığını ise Mahmut Cüneyt Göz üstleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —