Başkan Burkay: “AB tescili üreticiye ve kent aekonomisine önemli katma değer sağlayacak”

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay,“Bursa Kestane Şekeri’mizin adını dünyaya taşıması;üreticilerimize, ticaretimize ve ihracatımıza önemli katkılar sağlayacak. Kentimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

BURSA HABER 17.11.2025 16:29:00 0
Başkan Burkay: “AB tescili üreticiye ve kent aekonomisine önemli katma değer sağlayacak”

Bursa Kestane Şekeri, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) girişimleriyle Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa Kestane Şekeri’mizin adını dünyaya taşıması; üreticilerimize, ticaretimize ve ihracatımıza önemli katkılar sağlayacak. Kentimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

BTSO, Bursa’nın geleneksel lezzetlerini uluslararası ölçekte markalaştırmak amacıyla coğrafi işaret tescil çalışmalarını sürdürüyor. Bugüne kadar yurt içinde yedi farklı ürünün tescil sürecine öncülük eden BTSO, AB’den coğrafi işaret tescili alınması konusunda da önemli ilerlemeler kaydetti. Yapılan çalışmalar sonucunda Bursa Siyah İnciri, Gemlik Zeytini ve Bursa Şeftalisi’nin ardından Bursa Kestane Şekeri de kentin AB’den tescil alan dördüncü ürünü oldu.

Bursa Kestane Şekeri Tescillendi

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın coğrafi yapısı, tarımsal üretimi, tarihi ve kültürel çeşitliliği ile geleneksel ürünler bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri olduğunu belirtti. Sahip oldukları değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini ifade eden Burkay, “Bu doğrultuda şehrimize özgü geleneksel ve yöresel ürünler için coğrafi işaret tescili alma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bursa Kestane Şekeri için yürüttüğümüz Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescil sürecini başarıyla tamamladık. AB Komisyonu, yaptığımız başvuruyu uygun bularak resmi tescili gerçekleştirdi. Bu tescil, kestane şekerinin kökeni, üretim yöntemi ve kültürel bağlarıyla Bursa’ya ait olduğunu tüm dünyaya belgelemiştir.” dedi.

 

Katma Değeri Artıracak

Coğrafi işaret tescilinin yerel üreticiye ve ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayacağını vurgulayan Burkay, “Bu tescil, kestane şekerinin doğru koşullarda üretilmesini güvence altına alırken, ulusal ve uluslararası tanıtımını da güçlendirecek. Bursa Kestane Şekeri’mizin dünya çapında bilinirliğinin artması, üreticilerimize, ticaretimize ve ihracatımıza önemli katkılar sunacaktır. Kentimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

Bursa Kestane Şekeri

Bursa Kestane Şekeri, kestane meyvesinin kabuklarının soyulup şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesiyle elde edilen geleneksel bir üründür. Bursa’da 1900’lü yılların başından bu yana meşhur Şekerciler Çarşısı’nda kestane şekeri üretimi yapılmaktadır. O dönemlerde Ankara’dan Bursa’ya gelen heyetlerin dönüşte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kestane şekeri götürdükleri de bilinmektedir. Uzun yıllar boyunca kestane şekerinin üretim merkezi Bursa, AB tescili ile bunu belgelemiş oldu.

Faruk Çelik: "Bursaspor şampiyon olacak başka yolu yok"

Başkan Burkay: “AB tescili üreticiye ve kent aekonomisine önemli katma değer sağlayacak”

Başkan Ercan Özel: "Arama çalışmalarına destek bekliyoruz"

Kılıçdaroğlu kimleri ziyaret etti, kimleri etmedi?

Dökülen 250 ton asfaltla İnkaya’nın yolları yenilendi

6. Ulusal Çocuk Forumu “Dijital Dünyada Çocuk Hakları” temasıyla gerçekleştirildi

A Millî Futbol Takımı, Dünya Kupası eleme grubundaki son maçında İspanya’ya konuk olacak

Bakan Kurum: 11 ilimizde mutlu sona çok az kaldı

Nilüfer Belediyespor Lüksemburg’a avantajla gidiyor

İktidar, su zammına neden geçit verdi?

Bursa'nın kestane şekeri'ne coğrafi işaret tescili!

İnegöl'de kural belli: Kirleten temizler

Hakan Çalhanoğlu, Milli Takım aday kadrosundan çıkarıldı

TBMM'de gündem yoğun: Komisyon 17'nci kez toplanıyor

Gölyazı dünyanın “dijital billboard”unda

Osmangazi Belediyesi başarılı dijiders öğrencilerini ödüllendirdi

Hakan Fidan: "Türkiye Gazze'ye asker göndermeye hazır"

Diyabete karşı seferberlik

Börek almaya gittiği işletmede eski erkek arkadaşı tarafından öldürüldü

Alexander Dimitrov: Türk Milli Takımı’ndaki dünyaca ünlü yıldızlarla oynamak bizim için bir onurdu

Vincenzo Montella: Temiz bir şekilde mart ayına girmemiz gerekiyor

Millî coşkunun adresi Bursa oldu

Atış Yapı davasında iflas kararı çıkmadı

Bursa şehitlerini uğurladı

Bursa’da 2 milyon kişi risk altında öyle mi?

Şehitlerimizi taşıyan uçak Bursa'ya inemedi, uçak pisti pas geçti

Bozbey’den su tarifesi açıklaması: “Doğru yapmamışız dedik"

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın hastaneye kaldırıldı

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’dan yüzde 30’luk su zammı tepkisi

Bursa’da suya %30 zam

Yükleniyor