Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Balkan Barış Platformu’nun ikinci toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlendi. Toplantı öncesinde Bakan Fidan, platforma katılan mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

GÜNDEM 23.01.2026 15:35:00 0
Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Geçtiğimiz yıl temelleri atılan Balkan Barış Platformu’nun ikinci toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde İstanbul Beşiktaş’taki Çırağan Sarayı’nda başladı. Toplantıya; Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ile Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz, Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Elisa Spiropali, Kuzey Makedonya Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Timco Mucunski, Sırbistan Dışişleri Bakanı Marko Curiç ile Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ervin İbrahimoviç katıldı.

Program kapsamında Bakan Fidan, mevkidaşlarıyla ikili temaslarda da bulundu. Görüşmelerde, bölgesel sahiplenme anlayışının altı çizilirken, Balkan Barış Platformu’nun mevcut bölgesel ve uluslararası girişimlerin alternatifi değil; onları tamamlayan ve destekleyen bir mekanizma olduğu vurgulandı. Türkiye’nin Balkanlar’da barış, diyalog ve refaha katkı sunacak somut projeler temelinde bir iş birliği zemini oluşturma kararlılığı da dile getirildi. Ayrıca AB’nin genişleme sürecinin, bölgesel hassasiyetleri gözeten kapsayıcı bir yaklaşımla yürütülmesinin önemine dikkat çekildi.

Türkiye’nin öncülüğünde hayata geçirilen Balkan Barış Platformu, bölge ülkeleri arasında diyaloğu güçlendirmeyi, güven ortamını artırmayı ve ortak sorunlara kalıcı çözümler üretmeyi hedefliyor. Platformun bu toplantısında; bölgesel gelişmelerin yanı sıra müşterek sınır yönetimi, düzensiz göçle mücadele, AB süreçlerinde eş güdüm, enerji güvenliği, dijitalleşme, sanayi, gençlik, teknoloji, ulaşım koridorları ve bağlantısallık gibi çok sayıda başlığın ele alınması öngörülüyor.

Türkiye’nin Balkanlar’daki çok taraflı iş birliği

Türkiye’nin Balkan Barış Platformu’na katılan ülkelerle ticaret hacmi yaklaşık 7 milyar dolar seviyesinde bulunurken, bölgedeki toplam yatırımlarının 8,9 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Türkiye, 13 Balkan ülkesini bir araya getiren Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nde (GDAÜ) de aktif rol üstlenerek bölgesel iş birliğini destekliyor.

Öte yandan Türkiye’nin öncülüğünde kurulan Türkiye-Bosna-Hersek-Hırvatistan ve Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan üçlü danışma mekanizmaları, diyalog ve uzlaşıya verilen önemin somut göstergeleri arasında yer alıyor. Türkiye, NATO Kosova Gücü (KFOR) ve Bosna-Hersek’teki EUFOR Althea Harekatı’na katkı sunarak bölgesel güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine de destek sağlıyor. Türkiye’nin, KFOR Komutanlığı görevini 2025 yılının Ekim ayında İtalya’dan devraldığı bildirildi.

5 günlük bebeği darp eden hemşireye yakalama kararı

Orban’dan Zelenskiy’e Davos tepkisi

Bakan Yerlikaya’dan güvenlik başlıkları masada

Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Başkan Bozbey'den su çağrısı

Kaçış hazırlığındaki FETÖ şüphelileri yakayı ele verdi

Oktay Yılmaz: Sürdürülebilir su yönetimi Bursa'nın önceliği

MHP’nin 2 numarasından erken seçim için tarih

Davut Gürkan: "İyi ki AK Parti var, İyi ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var"

Harmancık’ta kafa kafaya çarpışma: 1’i ağır 3 yaralı

İnegöl’de forklift kazası can aldı

MHP'li Büyükataman: Terörsüz Türkiye siyasi tercih değil milli meseledir

Altın firmasından kaza açıklaması: Sabotaj yok

BBBUS hattı Havaist’e devredildi!

Borsa'da tarihi rekor: Bist 100 endeksi 13.000 puanı aştı

Marmarabirlik’ten üreticisine 860 milyon tl ödeme

İstanbulda'da 2 İETT otobüsü kafa kafaya çarpıştı

Orhangazi’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Burdur’da yolcu otobüsü devrildi: 12 yaralı

Bursa’nın dahil olduğu siber operasyonda 68 şüpheli tutuklandı

İnegöl’de israfa karşı atıksız sofra

Osmangazi’de okuma ve tasarım buluştu

İnegöl’de 9 kaçak göçmen yakalandı

Bursa'da kentsel dönüşüm dönemi

Bakan Göktaş: Sosyal medya düzenlemesi oldukça önemli

Hakan Fidan Gazze Barış Kurulu belgesini imzaladı

Numan Kurtulmuş: Soykırımın hesabı sorulmadan insanlığa huzur yok

Sadettin Saran’ın aylık geliri ortaya çıktı

Bursa'da müstakil ev alev alev yandı

TCMB faiz kararını açıkladı

Yükleniyor