Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) Konferans Salonu'nda düzenlenen 75. "KGM Bölge Müdürleri Toplantısı"nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin ulaşım altyapısındaki dönüşümü ve KGM'nin sağladığı katkıları vurguladı. Cumhuriyet'in ilk yıllarında 47 bin 80 kilometre yol ağından 79 saat süren Ankara-İstanbul yolculuğunun 18 saate, 96 saat süren Ankara-Samsun yolculuğunun ise 20 saate indiğini hatırlatarak, bu gelişmelerin sadece yolların yapımını değil, ülkenin geleceğini inşa etme sorumluluğunu da beraberinde getirdiğini ifade etti.
"Yol, Medeniyettir" Vizyonuyla İlerliyoruz
Bakan Uraloğlu, KGM'nin "Yol medeniyettir" vizyonuyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, 86 milyon vatandaşı kapsayan ulaşım projelerinin Türkiye'yi bölgesel ve küresel bir ulaşım merkezi haline getirdiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye'de 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol ağının 29 bin 742 kilometreye çıkarıldığını ve 77 ilin güvenli, konforlu yollarla birbirine bağlandığını belirtti. Uraloğlu, 2002 yılından bu yana araç sayısının 8,5 milyon'dan 31 milyona, seyahat hızının ise saatte 40 kilometreden 90 kilometreye çıktığını ifade etti.
Mega Projelerle Geleceğe Yatırım
Uraloğlu, büyük ulaşım projelerinin Türkiye'nin bölgesel ve küresel ulaşım ağındaki yerini güçlendirdiğini vurguladı. Ayrıca, deprem felaketine karşı da hazırlıklı olduklarını, son 23 yılda yapılan altyapı çalışmalarının ülkenin deprem dayanıklılığını artırdığını belirtti. Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleri, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Marmaray gibi projelerin, deprem ve diğer afetlere karşı en son uluslararası standartlara göre inşa edildiğini ifade etti.
Ulaşımda İnovasyon ve Entegre Sistemler
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Antalya'daki akıllı ulaşım sistemleri uygulamalarıyla yenilikçi teknolojilerin Türkiye'ye taşındığını belirtti. Ayrıca, Türk müteahhitlik sektörünün yurtdışındaki projelerle ülkenin mühendislik ve inşaat gücünü temsil ettiğini ifade etti. Ulaşım projelerinin kara yolu, demir yolu, hava yolu ve deniz yolu ile entegre edilerek intermodal taşımacılığın güçlendirildiğini söyledi.
Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen'in Açıklamaları
Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ise, 75 yıl boyunca yapılan her yol projesinin, ülkenin ve milletin kalkınmasına katkı sunduğunu ve bu süreçte emek ve azmin birleşimi olan bir yol ağı ördüklerini dile getirdi. Gülşen, her bir metrelik yolun, geleceğe duyulan inancın ifadesi olduğunu belirtti.