Bakan Uraloğlu: TÜRKSAT 6A ile dünyada 11 ülkenin arasına girmiş olduk

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türkiye, TÜRKSAT 6A ile dünyadaki 11 uydu üreticisinden biri oldu. Uydu, sivil ve askeri haberleşmede tam emniyet sağlayacak, televizyon yayıncılığında da kaliteyi artıracak" dedi.

GÜNDEM 21.04.2025 12:49:00 0
Bakan Uraloğlu: TÜRKSAT 6A ile dünyada 11 ülkenin arasına girmiş olduk

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın bugün hizmete alınacağını duyurdu. TRT Haber’e konuşan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin bu uyduyla birlikte dünyada haberleşme uydusu üretebilen 11 ülkeden biri haline geldiğini söyledi.

TÜRKSAT 6A'nın sivil ve askeri haberleşmede yüzde 100 emniyet sağlayacağını vurgulayan Uraloğlu, televizyon yayıncılığında da kaliteyi artıracağını belirtti. Uydu sayesinde yurtdışına hizmet satılabileceğini ve döviz kazancı sağlanacağını kaydetti.

Proje sürecine dair bilgi veren Uraloğlu, 2014 yılında TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ, CTECH ve TÜRKSAT'ın iş birliğiyle başlatılan uydunun üretiminin 2018'de başladığını, 2024'te tamamlanarak Temmuz ayında SpaceX'in Cape Canaveral Üssü'nden fırlatıldığını anlattı. İlk test yayınının 17 Şubat’ta yapıldığını belirten Uraloğlu, bugünkü törenle resmi olarak hizmete alınacağını açıkladı.

25 Yıl Hizmet Süresi

TÜRKSAT 6A’nın teorik görev süresinin 15 yıl olduğunu söyleyen Uraloğlu, teknik koşullara bağlı olarak bu sürenin 25 yıla kadar çıkabileceğini belirtti. Yerli üretim sayesinde hem döviz tasarrufu sağlandığını hem de uyduların ihracat potansiyelinin oluştuğunu ifade etti.

Gençlere Uzay Alanında İstihdam Fırsatı

Türkiye’nin artık yeni uydular üreteceğini ve Türk mühendislerin bu projelerde aktif görev alacağını belirten Uraloğlu, TEKNOFEST gibi organizasyonlardan çıkan genç yeteneklerin sektörde istihdam edildiğini söyledi.

15 Temmuz Vurgusu

Bakan Uraloğlu, 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ’cülerin hedef aldığı yerlerden birinin TÜRKSAT Gölbaşı yerleşkesi olduğunu hatırlattı. Uydu yayınlarını kesmeye çalışan darbecilerin başarısız olduğunu ve yayınların kesintisiz sürdüğünü belirten Uraloğlu, bu süreçte iki çalışanın şehit olduğunu anımsattı.

TÜRKSAT 6A’nın hizmete alınmasıyla Türkiye, uydu teknolojilerinde yeni bir döneme adım atarken, uzay alanında da küresel bir aktör olma yolunda ilerliyor.

Firari hükümlü, 240 saatlik kamera görüntüsü izlenerek yakalandı

Tiyatroseverler Osmangazi’de unutulmaz bir gece yaşadı

İnegöl Belediyesi THM Korosu salonu coşturdu

TFF’den Bursaspor’a ceza! PFDK kararı açıklandı

Avukat Çokal: “Bilirkişi heyeti gerekçesiz değiştirildi rapor sorumlulukları içermiyor”

İnegöllü sporcu Emre Doğan Türkiye Şampiyonu oldu

Özbekistan Büyükelçisi Khaydarov, BTSO’da iş dünyasıyla buluştu

Nilüfer’e veda Osmangazi’ye merhaba

AK Parti Kadın Kolları: “Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur”

Yenişehir’de ekmek zammına tepki: “Bu karar belediyemizin değil"

Ekrem İmamoğlu hakkında hazırlanan suç örgütü iddianamesi kabul edildi

Papa Leo’nun İznik ziyareti öncesi güvenlik seferberliği

Nilüfer Belediyesi voleybol turnuvasında zirve belli oldu

Osmangazi’de gıda alarmı: Denetimler sıklaştırıldı

Osmangazi’den kadına yönelik şiddetle mücadelede örnek adım

Öğle yemeği yiyen 20 öğrenci, gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Osmangazi’de 24 Kasım coşkusu: "Başkan Aydın annesini ve öğretmenleri unutmadı”

Özgür Özel: "Öğretmenlik sabrın, adaletin ve umut üretmenin adıdır”

Çevre Bakanlığı’ndan devrim toprak rantının sonu

Türkiye’nin nüfusu açıklandı

Kış Spor Okulları’nda Sertifika Coşkusu

Motorine indirim geliyor

Gazze’de can kaybı 69.756 oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasına çok güçlü biçimde sahip çıktık

Dünya cantık günü!

Osmangazi Belediyesi’nden çocuklara haklarını öğreten atölye

Nilüfer Belediyespor Avrupa’da son 16’ya yükseldi

CHP’nin 39. Olağan Kurultayı 28–30 Kasım’da yapılacak

Geleceğin Bursa’sı planlanıyor

Oteldeki yangında ölen eski milli kayakçının ailesinden 10 milyon dolarlık masraf, ‘tazminat’ olarak istendi

Yükleniyor