Bakan Şimşek'ten kayıt dışı ekonomiyle mücadele vurgusu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında büyük şirketlere yönelik denetimlerin başlayacağını ve izaha davet edilen 3 bin 400 şirketin vergi matrah farkının 23 milyar lira olduğunu açıkladı.

EKONOMİ 13.10.2024 13:45:00 0
Bakan Şimşek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla atılacak yeni adımları değerlendirdi. Bakanlık birimlerinin bu konudaki çalışmalarını kesintisiz sürdürdüğünü vurgulayan Şimşek, "Bu kapsamda, VDK Başkanlığına bağlı vergi müfettişlerinden oluşan ekipler, ülke genelinde büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim programı hazırlıyor." ifadelerini kullandı. Şimşek, denetimlerin ilk aşamada yaklaşık 500 vergi müfettişinin katılımıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya gibi 31 ilde yoğunlaşacağını, sonraki dönemlerde ise tüm ülkeye yayılacağını belirtti.


"Sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesı de sorulacak"
Yüz binlerce mükellefi kapsayan ve makine öğrenmesi analizlerinin kullanıldığı risk analiz çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Şimşek, sözlerine şu şekilde devam etti: "Riskli olduğu değerlendirilen 3 bin 400 büyük büyük şirket izaha davet edilecek. Mükelleflerin izaha davet edileceği konular arasında enflasyon düzeltmesi hükümlerinin mevzuata aykırı olarak vergi matrahını aşındıracak şekilde uygulanması da yer alıyor. Kayıt dışı hasılat elde edilmesi, işletmeye ait banka hesap numarası yerine üçüncü kişilerin IBAN hesapları üzerinden tahsilat yapılması da yine mükelleflere sorulacak konular arasında yer alacak. İzaha davet konuları arasında kar payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması, istisna ve indirimlerin yanlış uygulanması gibi 30'a yakın farklı husus bulunuyor. Bu kapsamda, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi de sorulacak. Yapılan ilk hesaplamalara göre, izaha davet edilecek büyük şirketlerin ilgili dönemler için 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği belirlendi."


"Dürüst mükellefi koruyoruz"
Bakan Şimşek, izaha davet sonucunda, belirtilen matrah üzerinden hesaplanacak milyarlarca lira tutarındaki verginin kamuya kazandırılmasının öngörüldüğünü ifade ederek, izahları yeterli bulunan mükelleflerin, vergi inceleme süreçlerinin getireceği yükten kurtulmuş olacağını söyledi. İzah vermeyenler veya sundukları izah yeterli bulunmayanların vergi incelemesine sevk edileceğine dikkat çeken Şimşek, şunları kaydetti: "Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde sahada büyük şirketlere yönelik çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Dürüst mükellefin her zaman yanında olurken çok kazanan ancak az vergi ödeyen mükellefin de takibini bırakmıyoruz. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamaya yönelik tüm sektörlerde denetimlerimiz artarak devam edecek. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlarken, dürüst ve vergiye uyumlu mükellefi de rekabet eşitsizliğine karşı koruyoruz."
 

İnegöl Belediyesi’nden kronik hastalara ücretsiz hastane servisi

İYİ Parti Anıtkabir'i ziyaret etti

Abdulkadir Uraloğlu: Trabzon-Ankara arası hızlı trenimizle 4,5 saate düşecek

Otobüste yolcuyu darbedip, 'Komutanımı çağırın' dedi: O anlar kamerada

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bayrağımıza uzanan kirli elleri bulup, bunun hesabını soracağız

Yere atılan izmaritin belediyeye 35 milyon liralık maliyeti

Cumhur İttifakı zirvesi bugün Ankara’da yapılacak

Bursa trafiği için yeni kavşak ve bulvarlar yolda

Bursa’da molotoflu saldırı: 8 şüpheli yakalandı

Oyak Renault’tan çocuklara trafik güvenliği eğitimi

Bursa oto devi duyurdu: Ucuz model yolda

Altın ve gümüşte tarihi zirve: Gram altın 7 bin tl'ye dayandı

Yıldırım’da dar gelirliye su faturası desteği

Donald Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi bir telefon görüşmesi yaptık

Şam–SDG hattında ateşkes kararı

Bursa'da ulaşıma %15 zam

Büyükşehir Meclisi’nden ikinci oturum

Bursa'da TIR devrildi: 1 yaralı

Hakan Fidan: Suriye'de 18 Ocak mutabakatını destekliyoruz

Alaçam kar Festivali’ndeki aksaklıklarla ilgili Başkan Ferhat Erol’dan açıklamalarda bulundu

Tarım deposu ilçe gıda sanayi ile şahlanacak

AK Parti'li Ömer Çelik: Kanlı Yanvar şehitlerini rahmet ve saygıyla anıyoruz

Bursa’da yılın ilk fuarı Junioshow kapılarını açtı

Burulaş'ta hem eğitim hem eğlence

FETÖ üyesi eski hakime 9 yıl hapis cezası verildi

2 Çocuk babasından acı haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski NBA oyuncusu ile bir araya geldi

Yıldırım’da Molla Yegan’de yeni dönem

Bursa'da Sena ile Şilan'ın öldüğü kazada sürücü 1.44 promil alkollü çıktı

Yenişehir'de fırınlara sıkı denetim: YESAŞ’a ceza

Yükleniyor