AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİNDE İNEGÖL DAMGASI

TARİHİ İNEGÖL MEHTERİ BOSNALILARI COŞTURDU

AYVAZ DEDE ŞENLİKLERİNDE İNEGÖL DAMGASI
KÜLTÜR SANAT 5.07.2011 14:15:50 0

Bosna-Hersek`in en uzun soluklu olan ve her yıl on binlerce insanın katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikler kapsamında ülkenin çeşitli yerlerinden gelerek ellerinde Osmanlı`yı temsil eden sancaklar, başlarında kırmızı fesleriyle geçiş yapan atlı birlikler organizasyonda renkli görüntüler oluşturdular.

Yaklaşık 300 attan oluşan birliklerin Donyi Vakuf kentine girişi nedeniyle tören düzenlendi. Karşılama törenine katılan binlerce Boşnak, Donyi Vakuf kentinin ana caddesinde sağlı sollu dizilerek atlı birliklerin geçişini heyecanla izledi. Ellerinde sancaklar ve Türk bayraklarıyla kente giren birliklerin karşılama töreninde, Türkiye`de 1959`da sivil mehter takımı olarak kurulan İnegöl Mehteri Folkloru Araştırma ve Yaşatma Derneği`nden 39 kişilik mehter takımı da halka konser verdi. Konseri heyecanla izleyen Bosnalılar, mehteran takımına alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ayvaz Dede Şenlikleri`ne İnegöl Belediyesi, Belediye Meclisi Üyeleri, İnegöl Bosna Hersek Derneğinin yöneticileri ve İnegöl Mehter takımıyla katıldıklarını kaydetti.

2009 yılında Donyi Vakuf ile İnegöl?ün ``kardeş şehir`` olduklarını söyleyen Aktaş, TİKA`yla birlikte 2010 yılında Donyi Vakuf yakınındaki Prusac kasabasında bulunan Osmanlı Şehitlik mezarlığının restorasyonunu yaptıklarını da ifade etti.