Annelik hafızası Etnografya Müzesi'nde hayat buluyor

Annelik hafızası Etnografya Müzesi'nde hayat buluyor

KÜLTÜR SANAT 10.05.2025 12:48:45 0
Annelik hafızası Etnografya Müzesi

ANKARA, (DHA)-ANNELİK ve aile temalarını yansıtan arkeolojik buluntular, etnografik eşyalar, el işi örnekleri, tabletler ve tablolardan oluşan 'Anadolu: Toprağa Can, Zamana İz Bırakan Anneler' sergisi, yarın Ankara Etnografya Müzesi'nde ziyarete açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan serginin açılışı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz tarafından yapılacak. Anneler Günü'ne özel olarak hazırlanan sergi, 23 farklı müzeden seçilen toplam 138 özgün eserden oluşacak. Bu eserlerin 63'ü ilk kez gün yüzüne çıkacak. Arkeolojik buluntular, etnografik eşyalar, el işi örnekleri, tabletler ve tablolar annelik ve aile temalarını çok yönlü bir bakış açısıyla yansıtacak. Sergi, kadınların annelikle kurdukları bağların tarihsel dönüşümünü görünür kılarken; çağdaş toplumda kadına ve anneliğe dair tartışmalara düşünsel bir pencere aralayacak. Bu yönüyle yalnızca kültürel bir gösterim değil, aynı zamanda toplumsal farkındalık ve empatiye zemin hazırlayan bir buluşma alanı işlevi görecek. Sergi, geçmişle bugünü buluşturarak kadın emeğini, annelik deneyimini ve toplumsal belleği bir araya getirecek.

15 TEMMUZ'A KADAR AÇIK

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Kadının ve annenin izini Neolitik dönemden bugüne taşıyan seçkisiyle, farklı dönemlere ait yaşam öykülerini ve üretim biçimlerini bir araya getiren sergi, doğurganlık simgesi tanrıçalardan ninnilere, ağıtlardan oyalar ve gündelik eşyalara uzanan çok katmanlı bir anlatım sunacak. Ziyaretçiler, kadınların elleriyle ürettikleri ve gönülleriyle işledikleri nesneler aracılığıyla onların yaşamla kurdukları ilişkiye ve toplumsal hafızadaki yerlerine tanıklık edecek. Ninniler, yazmalar, oyalar ve kişisel eşyalar, estetik anlamlarının ötesinde, kadınların direncinin, sevgisinin ve toplumu dönüştürücü gücünün taşıyıcısı olarak sunulacak. Sergide, annelik teması idealize edilmiş kalıpların ötesine taşınarak gerçek, duygusal ve toplumsal boyutlarıyla yeniden yorumlanacak. Kadınların üretimleri ve duygusal dünyaları, görsel ve işitsel ögelerle desteklenerek aktarılırken geçmişte yaşamış kadınların hikayeleriyle çağdaş Anadolu kadınının sesi aynı anlatımda buluşacak" denildi. Sergi, 15 Temmuz'a kadar ziyarete açık olacak. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Bursa'da lezzetler gün yüzüne çıkıyor

Nilüfer’de gönüllülük ve dayanışma buluşması

Osmangazi’de cumhuriyetin eğitimci ilk kadın milletvekilleri konuşuldu

Yeni araştırma: İl olmaya en yakın ilçeler belli oldu

TİMBİR’den RTÜK’e ziyaret; İnternet medyasında yeni dönem iş birlikleri konuşuldu

Başkan Taban gençlere kulak verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye kadın haklarında altın yıllarını bizim dönemimizde yaşıyor

Nilüfer'de su kesintisi

Nilüfer’de renkli yılbaşı hazırlığı

Mudanya’ya değer katan proje

Bir şirkete el konuldu, bir şirkete kayyum atandı

Yıldırım’ın gençleri tarih turunda

Nilüfer Belediyesi’ne soruşturma

Bursa’da Engel Tanımayan Bilim Yolculuğu

Black Friday Çılgınlığı: İndirim mi, Toplumsal Yanılsama mı?

Osmangazi’den kadın haklarına güçlü vurgu

Futbolda bahis skandalı büyüyor: Yeni gözaltı dalgası

Feti Yıldız: “İmralı’daki görüşme çok olumlu geçti, negatif hiçbir şey yok”

Bu sezon ilk defa Bursaspor taraftarına ceza geldi!

Yıldırım Belediyesi engelleri sevgi ile aşıyor

Nilüfer’de QR’lı ruhsat dönemi

Uludağ Üniversitesi İnegöl Yerleşkesinde yerinde dönüşüm başlıyor

Bozbey: Dağ yöresi Bursa’nın geleceği

T10F Gemlik’te vitrine çıktı

Düzeltme metni

Yunanistan'a MSB'den bomba yanıt!

Bakan Yumaklı: Gölecik Barajı çalışmaları hızla sürüyor

Papa’nın İznik ziyareti sonrası tarihi sur içindeki arsa 5,5 milyona satışa çıktı

Bahçeli’den CHP’ye sert çıkış: “İmralı’ya gitmekten bile korktular”

Osmangazi’de aralık meclisi toplandı

Yükleniyor