Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "İsrail Başbakanı Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı önemli bir adım"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail hükümeti üyeleri hakkında alınan tutuklama kararını değerlendirdi.

SİYASET 22.05.2024 12:52:00 0
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Üye ve Gözlemci Ülkeleri Hakimler Konseyi Başkanları ve Temsilcileri Toplantısı’na katıldı. Toplantıda ayrıca Türk Dünyası Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Azerbaycan Yüksek Mahkeme Başkanı İnam Karimov, Kazakistan Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Denis Şip, Kırgızistan Yargı Konseyi Başkanı Kıdık Cunuşpayev, Özbekistan Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Kolmumin Yodgorov, Macaristan Ulusal Yargı Konseyi Başkanı Pitır Sabo, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ hazır bulundu. Bakan Tunç toplantıda bir konuşma yaptı. 

"Netanyahu hakkındaki yakalama kararı önemli ama gecikmiş bir adım" 
Türk dünyasının tek bilek, tek yürek olmasının sadece bölgede değil, aynı zamanda bütün dünyada huzur, barış ve istikrarı kalıcı hale getireceğini ifade eden Bakan Tunç, "Birlikteliğimiz, daha adil bir sistemin tesisine de önemli katkı sağlayacaktır. Medeniyetimiz ve köklü tarihimiz; bizlere birlik olmayı, adaletli olmayı, mazlumun yanında bulunup, haksızlığın karşısında durmayı öğretmiştir. Maalesef bugün dünyada haksızlıklar meydana gelmektedir. Uluslararası sistem uluslararası kuruluşlar uluslararası mahkemelerin maalesef insanların sorunlarına çare olamadığını görüyoruz. 

7 Ekim’den bu yana Gazze’de bir insanlık dramı yaşanmakta ve insanlık suçu işlenmektedir. Bütün dünyanın gözü önünde 35 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi. Bunların yüzde 70’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Maalesef dünyanın gözü önünde çocuklar katledilirken, insanlık vicdanı sokaklara taşıyor ama insanlığı temsil ettiğini söyleyen uluslararası kuruluşların da etkisiz kaldığını hep beraber görüyoruz. Okullar, mülteci kampları, pazarlar okullar bombalanırken insanlık bu akan kanı durdurmakta başarılı olamadı. Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Filistin’de akan kanın durması için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Ateşkesin sağlanması için sürdürülen çabalar henüz sonuç vermedi. Temennimiz orada bir an önce akan kanın durdurulması orada insanlık suçunun işlenmemesinin önüne geçilmesi, çocuk katliamının önüne geçilmesi. Bütün temennimiz bu. Uluslararası Adalet Divanı’nda görülmeye başlayan dava önemli. Bu davada alınan tedbir kararı anlamlı. Ama bu tedbir kararının maalesef uygulamaya geçirilememiş olması, icra edilememiş olması yine işte sistemin nasıl işlemez durumda olduğunu bize açıkça gösteriyor. Tedbir kararına mahkeme kararına uymayan bir devlet söz konusu. Bütün uluslararası kararlarına uymayan bir devletten bahsediyoruz. En son Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı’nın başlattığı soruşturma kapsamında İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı hakkında talep ettiği tutuklamaya yönelik yakalama kararı önemli bir adım. Bu adım gecikmiş bir adım. Bu soruşturmada İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı’nın insanlık suçu işlediği bütün dünyaya duyurulmuş oldu. Soykırım, çocuk katliamı yaptığı bütün dünyaya duyurulmuş oldu. Ama bu yeterli değil, başsavcının bir an önce soruşturmayı tamamladım, delillerimiz hazır, hem yakalama; tutuklama talep ediyorum hem de davayı açıyorum demesi lazım. Davayı Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde de açması gerekiyor. İsrail’deki saldırganları bir kez daha nefretle lanetliyoruz" dedi. 

 


Başkan Yılmaz Yıldırım Belediyesi personeliyle bayramlaştı

Yıldırım'da karne şenliği coşkusu

Bursa Valiliği'nde protokol bayramlaşması

Başkan Bozbey Büyükşehir ailesiyle bayramlaştı

Bursa'da bayramda ulaşım ücretsiz olacak

İnegöl Vergi Dairesi Futbol Takımı Shadow-Cup şampiyonu oldu

Bursa Büyükşehir personellerine çifte bayram

Yıldırım'da karne heyecanı

Yıldırım'da Erguvan coşkusu

Yıldırım'da gönüller bayram etti

Orhaneli’ndeki yangında 96 hektar orman kül oldu, ağaçlandırma çalışması başladı

Trafiğin tıkandığını gördü, geri viteste tehlike saçarak ilerledi

Bursa polisi Görükle Mahallesi’nde kuş uçurtmadı

Gürsu esnafına mektuplu sağduyu çağrısı

Yeşilçam’ın usta oyuncusu Murat Soydan son yolculuğuna uğurlandı

TFF 2. Lig ve 3. Lig’de kura çekimi gerçekleştirildi

Bursa’nın ‘Kent Anayasası’ şekilleniyor

Kurbanlık firarda

Milli Takım’ın EURO 2024 özel şarkısı "Türkiye’m"in klibi yayınlandı

Başkan Bozbey’den Bursalılara müjde

Başkan Bozbey haziran ayı değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi

İnegöl Akhisar Spor Salonu ekim ayında hizmete giriyor

Bursa Valiliği'nden Selma Ateş açıklaması

Kutsal Topraklarda 17 Türk hacı adayı vefat etti

Bozdoğan-42 operasyonunda 58 şüpheli yakalandı

Bursa'da uyuşturucu operasyonu

Çin'den Yıldırım'a üst düzey ziyaret

Vali Demirtaş Osmangazi Belediyesi'ni ziyaret etti

Gazze'de ölü sayısı 37 bin 202'ye yükseldi

Enes Çelik Cumhuriyet Başsavcısını ziyaret etti

Yükleniyor