Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: "İsrail Başbakanı Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı önemli bir adım"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail hükümeti üyeleri hakkında alınan tutuklama kararını değerlendirdi.

SİYASET 22.05.2024 12:52:00 0
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul’da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Üye ve Gözlemci Ülkeleri Hakimler Konseyi Başkanları ve Temsilcileri Toplantısı’na katıldı. Toplantıda ayrıca Türk Dünyası Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, Azerbaycan Yüksek Mahkeme Başkanı İnam Karimov, Kazakistan Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Denis Şip, Kırgızistan Yargı Konseyi Başkanı Kıdık Cunuşpayev, Özbekistan Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Kolmumin Yodgorov, Macaristan Ulusal Yargı Konseyi Başkanı Pitır Sabo, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ hazır bulundu. Bakan Tunç toplantıda bir konuşma yaptı. 

"Netanyahu hakkındaki yakalama kararı önemli ama gecikmiş bir adım" 
Türk dünyasının tek bilek, tek yürek olmasının sadece bölgede değil, aynı zamanda bütün dünyada huzur, barış ve istikrarı kalıcı hale getireceğini ifade eden Bakan Tunç, "Birlikteliğimiz, daha adil bir sistemin tesisine de önemli katkı sağlayacaktır. Medeniyetimiz ve köklü tarihimiz; bizlere birlik olmayı, adaletli olmayı, mazlumun yanında bulunup, haksızlığın karşısında durmayı öğretmiştir. Maalesef bugün dünyada haksızlıklar meydana gelmektedir. Uluslararası sistem uluslararası kuruluşlar uluslararası mahkemelerin maalesef insanların sorunlarına çare olamadığını görüyoruz. 

7 Ekim’den bu yana Gazze’de bir insanlık dramı yaşanmakta ve insanlık suçu işlenmektedir. Bütün dünyanın gözü önünde 35 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi. Bunların yüzde 70’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Maalesef dünyanın gözü önünde çocuklar katledilirken, insanlık vicdanı sokaklara taşıyor ama insanlığı temsil ettiğini söyleyen uluslararası kuruluşların da etkisiz kaldığını hep beraber görüyoruz. Okullar, mülteci kampları, pazarlar okullar bombalanırken insanlık bu akan kanı durdurmakta başarılı olamadı. Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Filistin’de akan kanın durması için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz. Ateşkesin sağlanması için sürdürülen çabalar henüz sonuç vermedi. Temennimiz orada bir an önce akan kanın durdurulması orada insanlık suçunun işlenmemesinin önüne geçilmesi, çocuk katliamının önüne geçilmesi. Bütün temennimiz bu. Uluslararası Adalet Divanı’nda görülmeye başlayan dava önemli. Bu davada alınan tedbir kararı anlamlı. Ama bu tedbir kararının maalesef uygulamaya geçirilememiş olması, icra edilememiş olması yine işte sistemin nasıl işlemez durumda olduğunu bize açıkça gösteriyor. Tedbir kararına mahkeme kararına uymayan bir devlet söz konusu. Bütün uluslararası kararlarına uymayan bir devletten bahsediyoruz. En son Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı’nın başlattığı soruşturma kapsamında İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı hakkında talep ettiği tutuklamaya yönelik yakalama kararı önemli bir adım. Bu adım gecikmiş bir adım. Bu soruşturmada İsrail Başbakanı Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı’nın insanlık suçu işlediği bütün dünyaya duyurulmuş oldu. Soykırım, çocuk katliamı yaptığı bütün dünyaya duyurulmuş oldu. Ama bu yeterli değil, başsavcının bir an önce soruşturmayı tamamladım, delillerimiz hazır, hem yakalama; tutuklama talep ediyorum hem de davayı açıyorum demesi lazım. Davayı Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde de açması gerekiyor. İsrail’deki saldırganları bir kez daha nefretle lanetliyoruz" dedi. 

 

BTSO Ağustos Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Osmangazi’de Uluslararası Balkan Festivali renkli görüntülerle start aldı

Balıkesir'de art arda iki deprem!

Barış masası Türkiye’de mi kurulacak?

Nilüfer’e hayırsever desteğiyle 16 derslikli ilkokul

3’üncü kattan asansör boşluğuna düşen işçi yaralandı

Daha önce de bıçakladığı eşini yine bıçaklayıp öldürdü

Nilüfer Belediyespor, Süper Kupa coşkusunu taraftarıyla kutladı

Raftakiler ve yerdekiler

Hakem Kurulu, memura 2027 zam teklifini 1 puan artırdı

Kızını kurtarmak isterken kendisi boğuldu

Doruk’ta kapalı yöntemle 4 günde sağlığına kavuştu

Osmangazi Belediyesi’nden kentsel dönüşüm hamlesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yönünü Ankara'ya ve Şam'a dönenler kazanacak"

CHP Genel Başkanı Özel’den Malazgirt Zaferi mesajı

Büyükşehir’den ulaşım seferberliği

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentileri iyileşiyor

Benzine zam geliyor!

Özlüce’de Trabzon provası

Çalılıklarda mahsur kaldı, attığı konumla bulundu

Bursa’da müzeler geceye kadar açık!

Tansal “Her an aday olabilirim”, Nilüfer’de yeni adaylar sahnede

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Terörsüz Türkiye' menziline doğru kararlı adımlarla yürümeyi sürdüreceğiz

BASAM heyetinden Balkanlar’a stratejik ziyaret

Yıldırım Belediyesi 600 çocuğu sünnet ettirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 2025-YKS yerleştirme sonuçlarına ilişkin açıklama

Geleceğin tasarımcıları BUTGEM yaz kurslarında yeteneklerini keşfetti

Bursa’ya can suyu

Türkiye Yüzyılı Buluşmaları Osmangazi’de gerçekleşti

8-0’lık skor Bursaspor taraftarlarını mutlu eder mi?

Yükleniyor