İklim değişikliği projesiyle İnegöl'e büyük ödül

Sürdürülebilir Hava Kalitesi Ölçüm Ağı, İnegöl’ün çevre başarısını taçlandırdı.

BURSA HABER 13.12.2024 14:53:00 0
 İklim değişikliği projesiyle İnegöl

İnegöl Belediyesi’nin şehrin hava kalitesini arttırma adına uyguladığı “Sürdürülebilir Hava Kalitesi Ölçüm Ağı” projesi, Marmara Belediyeler Birliği’nin 10’uncu Altın Karınca Ödüllerinde “İklim Değişikliği ve Çevre Yönetimi” kategorisinde ödüle layık görüldü.

 

 

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından düzenlenen ve belediyelerin ilham veren projelerinin değerlendirildiği Altın Karınca Ödülleri Perşembe günü İstanbul’da gerçekleşen törenle 10’uncu kez sahiplerini buldu. İklim değişikliğinden kültür sanata, ulaşımdan afet yönetimine 10 ayrı kategoride 55 proje ödüle layık görüldü. Bu yıl 310 projenin başvurduğu ve 21 kişilik jüri tarafından projelerin detaylı şekilde incelendiği Altın Karınca Ödüllerinde, İnegöl Belediyesi de “Sürdürülebilir Hava Kalitesi Ölçüm Ağı” projesi ile “İklim Değişikliği ve Çevre Yönetimi” kategorisinde ödüle layık görüldü.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği 10. Altın Karınca Ödül Töreninde İnegöl Belediyesi’nin ödülü teslim edildi. Törene İnegöl Belediyesi adına Belediye Başkan Yardımcısı Melih Ateş, Daire Müdürleri Serdar Zorluer ve Bilal Aktürk, projeyi hazırlayan personeller; Çiğdem Çotuk, Fatma Sürgen ile Ecenur Uslu katıldı.

 

 

İNEGÖL İÇİN ASIL ÖDÜL, BU UYGULAMADA BAŞARIYA ULAŞMAK
Alınan ödüle ilişkin değerlendirmede bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Projemizin Marmara Belediyeler Birliği’nin alanında ülkemizin seçkin ödüllerinden biri olan Altın Karınca Ödülüne layık görülmesi kurumumuz adına bir onur. Aynı zamanda İnegöl için asıl ödül, bu projenin başarıya erişerek şehrimizin hava kalitesinin artmasını sağlamış olmasıdır. Ancak mücadeleyi bırakmayacağız. Daha kaliteli bir hava, daha temiz bir İnegöl için tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVA KALİTESİ ÖLÇÜM AĞI PROJESİ NEDİR?
İnegöl Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı kapsamında yer alan hava kalitesinin artırılması projesi çerçevesinde çeşitli alt faaliyet ve projeler belirledi. Bu amaçla Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıddık Cindoruk Başkanlığında ilk adım atıldı ve paydaşlarla bir araya gelindi. Yapılan toplantılar sonucunda İklim Değişikliği Eylem Planı için 7 ana başlık oluşturuldu. Bu başlıklar; Sera Gazı Emisyon Envanterinin oluşturulması, Sera gazlarının sektörel dağılımlarının belirlenmesi, Azaltım senaryolarının oluşturulması, İnegöl’ün iklim değişikliğinden etkilenebilirlik analizinin yapılması, Kırılganlık ve hassasiyetlerin paydaşlarla belirlenmesi, Uyum stratejilerinin paydaşlarla geliştirilmesi, İklim Değişikliği Azaltım ve Eylem Planı’nın hazırlanması olarak belirlendi. Bu plan çerçevesinde, ilk olarak 2022 yılında Prof. Dr. Sıddık Cindoruk başkanlığında “Sera Gazı Envanter Raporu” hazırlandı. Bu rapor, İnegöl’ün hava kalitesini artırmak ve hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgeleri belirlemek amacıyla bir yol haritası sundu.

 

 

ŞEHRİN HAVA KALİTESİ 8 AYRI NOKTADAN SÜREKLİ ÖLÇÜLÜYOR
2022 yılında şehrin 8 farklı noktasına “Hava Kalitesi Ölçüm Cihazları” yerleştirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin tarafından yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler raporlaştırıldı ve kamuoyu ile paylaşıldı. Raporda, hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden birinin sanayi bölgesinde katı atıkların yakılması olduğu tespit edildi. Bu duruma çözüm olarak, İnegöl Belediyesi tarafından Tehlikesiz Sanayi Atığı Getirme Merkezi kuruldu. İlk yıl elde edilen verilere göre, yaz aylarında getirilen atık miktarı kış aylarından daha fazladır, bu da sanayi atıklarının katı yakıt olarak kullanıldığını ortaya koymuştur. Bu sorunu çözmek amacıyla zabıta ve temizlik işleri ekipleri tarafından işletmeler bilgilendirilmiş ve uyarılmıştır. Uyarılara rağmen sorunu çözmeyen işletmelere cezai işlemler uygulanmıştır. 2022 yılında 1044 ceza kesilmişken, 2024 yılında bu rakam 623'e düşmüştür. Tehlikesiz Sanayi Atığı Getirme Merkezi’ne gelen atık miktarı da artış göstermiştir. Kuruluşun ilk yılında merkeze 1453 ton atık getirilmişken, bu miktar 2024 yılında 2068 tona yükselmiştir. Bu artış, yapılan çalışmaların olumlu etkisini göstermektedir.
 

Junioshow 2026 için geri sayım başladı

Büyükşehir ailesinin acı günü

Süper Kupa finali saat 18.45’e çekildi

Şeyma Subaşı’nın uyuşturucu testinde kokain çıktı

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’a Ziyaret

Genç Ar-Ge RoboBursa’da şampiyon belli oldu

TİMBİR Heyetinden Şanlıurfa Emniyeti’ne Ziyaret

CHP Nilüfer’de mahalle temsilcileri mazbatalarını aldı

Süper Kupa finalinde eksikler dikkat çekiyor

Yıldırımlı kadınlara E-Ticaret desteği

Babaanne ile 2 torunu öldürülmüştü; duruşma çıkışında arbede çıktı

Bakan Memişoğlu: Türkiye sağlıkta büyük yol katetti

Bursa’da Üretimin Geleceğine Yön Veren Ekosistem: BUTEKOM

İran lideri Hamaney’den protestolarla ilgili sert mesaj

İnegöl Kent Müzesi’nde 17’nci yıl sergisi açılıyor

Bakan Uraloğlu açıkladı: Deniz ticaretinde 2025 rekoru

4.9 Milyon emekliye müjde: en düşük emekli maaşı 20bin lira oldu

Tunceli'de çığ meydana geldi

Başkan Özdemir'den tarıma sahip çıkın çağrısı

Osmangazi’de tarım arazisine yapılan kaçak depolar yıkıldı

Türkiye-Birleşik Krallık JETCO 8’inci Dönem Toplantısı Londra’da yapıldı

THY 2025’te 92,6 milyon yolcu taşıdı

BUDO’nun 6 seferi hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi

Trump’tan İran mesajı: Çok sert şekilde vuracağız

Ülke genelinde soğuk hava hakim: Kar geri geliyor!

Genç futbolcu Can Armando Güner Galatasaray yolunda

En düşük emekli aylığı için teklif yarın Meclis’te

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Özgür Özel'e tazminat davası!

Fırtınada okul camı kırıldı, öğrenciler yaralandı

İnegöl Belediyesi’nden meydan düzenlemesi

Yükleniyor