61 yıllık rejim çöktü: Esad devri sona erdi!

Suriye'de 53 yıllık Esad rejimi, başkent Şam'daki kontrolün muhaliflere geçmesiyle sona erdi.

DÜNYA 8.12.2024 09:57:00 0
61 yıllık rejim çöktü: Esad devri sona erdi!

Suriye'de Beşar Esad rejimi, başkent Şam'ın merkezine rejim karşıtı güçlerin girmesiyle sona erdi. Bu gelişme, 53 yıllık Esad rejiminin sonu olarak kayıtlara geçti.

Silahlı gruplar, Şam'ın güney banliyölerine kadar ilerlemiş, rejim güçleri ise kritik noktalardan çekilmeye başlamıştı. Akşam saatlerinde göstericiler, başkentin çeşitli mahallelerinde ayaklanma başlatırken, rejim güçleri Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanını terk etmişti. Bu bölgelerin kontrolünün el değiştirmesiyle rejim, başkentteki hakimiyetini yitirdi.

 

ESAD ŞAM'I TERK ETTİ
Muhalif güçlerin Şam'a girmesi üzerine Beşar Esad'ın başkenti terk ettiği bildirildi. Suriye Başbakanı ve Savunma Bakanı, Esad'dan haber alamadıklarını belirterek, "Esad'ın nerede olduğunu bilmiyoruz" açıklamasını yaptı.

 

MUHALİFLERDEN TELEVİZYONDA DUYURU: ŞAM ÖZGÜRLEŞTİ
Devlet televizyonuna çıkan muhalifler, "Şam'ı özgürleştirdik, Esad rejimini devirdik" sözleriyle açıklama yaptı. Aynı zamanda tüm tutukluların serbest bırakıldığını da ilan ettiler.

 

61 YILLIK BAAS İKTİDARI VE ESAD REJİMİ ÇÖKTÜ

Suriye'de 1963 yılında darbeyle iktidara gelen Arap Sosyalist Baas Partisi'nin 61 yıllık yönetimi, başkent Şam'ın rejim karşıtı güçlerin eline geçmesiyle son buldu. Bu gelişme, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin, rejimin şiddetli müdahaleleriyle iç savaşa dönüşmesinin bir sonucu olarak gerçekleşti.

Baas Partisi, 1970 yılında parti içi darbeyle Hafız Esad'ın liderliği ele geçirmesiyle yeni bir döneme girdi. Hafız Esad, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu ve ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Babasının ardından 2000 yılında Beşar Esad, Baas rejiminin liderliğini devraldı. Ancak Esad ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların Şam'a girmesiyle son buldu.

2011 yılında halkın özgürlük talebiyle sokaklara dökülmesi, rejimin şiddetle karşılık vermesiyle çatışmalara dönüştü. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu süreç, ülkeyi iç savaşa sürükledi. Rejim, uluslararası baskılara rağmen diplomatik ve barışçıl çözüm yollarını kabul etmedi.

2011’den itibaren Halep, İdlib ve Hama gibi şehirlerde kontrolü kaybeden rejim, 27 Kasım’da çatışmaların yoğunlaşmasıyla Şam’da da büyük ölçüde çekilmek zorunda kaldı. Halkın sokaklara inmesi ve rejim karşıtı grupların kent merkezinde kontrolü sağlamasıyla 61 yıllık Baas Partisi iktidarı ve 53 yıllık Esad ailesi yönetimi sona erdi.

 

Özgür Özel: Emekli maaşı için iyileştirme önergesi vereceğiz

Şizofreni hastası, babasını öldürdü

Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yıldız: Edirne Sarayı 2027 sonunda tamamlanacak

Karne sevinci Yıldırım’da şenliğe dönüşüyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman ile bir araya geldi

İstanbul Havalimanı'nda yarıyıl tatili yoğunluğu yaşanıyor

Başkan Şadi Özdemir’den final haftasında gençlere moral

Bakan Fidan, Finlandiya Dışişleri Bakanı Valtonen ile bir araya geldi

Somuncu Baba’nın bereketi Osmangazi’de yaşatıldı

İmamoğlu'nun kiraladığı jetin faturası ortaya çıktı!

Darıca Hayvanat Bahçesi kapatıldı

İran’daki protestolarda can kaybı artıyor: Ölü sayısı 2 bin 677’ye yükseldi

TÜİK: Ücretli çalışan sayısı kasımda arttı

Bakan Güler, ABD Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

Bursa'da motosiklet ile otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Yenişehir'de ortak akıl sahada

Başkan Bozbey: Şeffaflıktan asla geri durmam

Ahmet Kılıç: Bizim siyasetimiz laf değil, eser siyasetidir.

Bursa'da aranan 3 firari yakalandı

Erdoğan’a kumandayı robot getirdi

TBMM'de kabul edildi: En düşük emekli maaşı 20bin tl

Şoförler odasına taze kan!

Rusya'da patlama: 9 kişi yaralı

İmamoğlu: “Diplomamı değil, adaleti savunmaya geldim”

THY uçağı acil iniş yaptı!

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, Donald Trump ile görüşeceğini açıkladı

2026 İnegöl'de gençlerin yılı olacak

Hanımeli Çarşısı Yıldırım'da hayata geçti

Bakan Fidan, dış politikadaki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu

Bursalı Tekstil Sektörü Temsilcileri BTSO ile Londra Sahnesinde

Yükleniyor