61 yıllık rejim çöktü: Esad devri sona erdi!

Suriye'de 53 yıllık Esad rejimi, başkent Şam'daki kontrolün muhaliflere geçmesiyle sona erdi.

DÜNYA 8.12.2024 09:57:00 0
61 yıllık rejim çöktü: Esad devri sona erdi!

Suriye'de Beşar Esad rejimi, başkent Şam'ın merkezine rejim karşıtı güçlerin girmesiyle sona erdi. Bu gelişme, 53 yıllık Esad rejiminin sonu olarak kayıtlara geçti.

Silahlı gruplar, Şam'ın güney banliyölerine kadar ilerlemiş, rejim güçleri ise kritik noktalardan çekilmeye başlamıştı. Akşam saatlerinde göstericiler, başkentin çeşitli mahallelerinde ayaklanma başlatırken, rejim güçleri Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanını terk etmişti. Bu bölgelerin kontrolünün el değiştirmesiyle rejim, başkentteki hakimiyetini yitirdi.

 

ESAD ŞAM'I TERK ETTİ
Muhalif güçlerin Şam'a girmesi üzerine Beşar Esad'ın başkenti terk ettiği bildirildi. Suriye Başbakanı ve Savunma Bakanı, Esad'dan haber alamadıklarını belirterek, "Esad'ın nerede olduğunu bilmiyoruz" açıklamasını yaptı.

 

MUHALİFLERDEN TELEVİZYONDA DUYURU: ŞAM ÖZGÜRLEŞTİ
Devlet televizyonuna çıkan muhalifler, "Şam'ı özgürleştirdik, Esad rejimini devirdik" sözleriyle açıklama yaptı. Aynı zamanda tüm tutukluların serbest bırakıldığını da ilan ettiler.

 

61 YILLIK BAAS İKTİDARI VE ESAD REJİMİ ÇÖKTÜ

Suriye'de 1963 yılında darbeyle iktidara gelen Arap Sosyalist Baas Partisi'nin 61 yıllık yönetimi, başkent Şam'ın rejim karşıtı güçlerin eline geçmesiyle son buldu. Bu gelişme, 2011'de özgürlük talebiyle başlayan halk hareketlerinin, rejimin şiddetli müdahaleleriyle iç savaşa dönüşmesinin bir sonucu olarak gerçekleşti.

Baas Partisi, 1970 yılında parti içi darbeyle Hafız Esad'ın liderliği ele geçirmesiyle yeni bir döneme girdi. Hafız Esad, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu ve ölümüne kadar bu görevi sürdürdü. Babasının ardından 2000 yılında Beşar Esad, Baas rejiminin liderliğini devraldı. Ancak Esad ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların Şam'a girmesiyle son buldu.

2011 yılında halkın özgürlük talebiyle sokaklara dökülmesi, rejimin şiddetle karşılık vermesiyle çatışmalara dönüştü. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu süreç, ülkeyi iç savaşa sürükledi. Rejim, uluslararası baskılara rağmen diplomatik ve barışçıl çözüm yollarını kabul etmedi.

2011’den itibaren Halep, İdlib ve Hama gibi şehirlerde kontrolü kaybeden rejim, 27 Kasım’da çatışmaların yoğunlaşmasıyla Şam’da da büyük ölçüde çekilmek zorunda kaldı. Halkın sokaklara inmesi ve rejim karşıtı grupların kent merkezinde kontrolü sağlamasıyla 61 yıllık Baas Partisi iktidarı ve 53 yıllık Esad ailesi yönetimi sona erdi.

 

IBAN mağdurlarından TCK 158 için uzlaşma çağrısı

5 günlük bebeği darp eden hemşireye yakalama kararı

Orban’dan Zelenskiy’e Davos tepkisi

Bakan Yerlikaya’dan güvenlik başlıkları masada

Balkan Barış Platformu İstanbul’da toplandı

Başkan Bozbey'den su çağrısı

Kaçış hazırlığındaki FETÖ şüphelileri yakayı ele verdi

Oktay Yılmaz: Sürdürülebilir su yönetimi Bursa'nın önceliği

MHP’nin 2 numarasından erken seçim için tarih

Davut Gürkan: "İyi ki AK Parti var, İyi ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var"

Harmancık’ta kafa kafaya çarpışma: 1’i ağır 3 yaralı

İnegöl’de forklift kazası can aldı

MHP'li Büyükataman: Terörsüz Türkiye siyasi tercih değil milli meseledir

Altın firmasından kaza açıklaması: Sabotaj yok

BBBUS hattı Havaist’e devredildi!

Borsa'da tarihi rekor: Bist 100 endeksi 13.000 puanı aştı

Marmarabirlik’ten üreticisine 860 milyon tl ödeme

İstanbulda'da 2 İETT otobüsü kafa kafaya çarpıştı

Orhangazi’de aranan 7 hükümlü yakalandı

Burdur’da yolcu otobüsü devrildi: 12 yaralı

Bursa’nın dahil olduğu siber operasyonda 68 şüpheli tutuklandı

İnegöl’de israfa karşı atıksız sofra

Osmangazi’de okuma ve tasarım buluştu

İnegöl’de 9 kaçak göçmen yakalandı

Bursa'da kentsel dönüşüm dönemi

Bakan Göktaş: Sosyal medya düzenlemesi oldukça önemli

Hakan Fidan Gazze Barış Kurulu belgesini imzaladı

Numan Kurtulmuş: Soykırımın hesabı sorulmadan insanlığa huzur yok

Sadettin Saran’ın aylık geliri ortaya çıktı

Bursa'da müstakil ev alev alev yandı

Yükleniyor