Tarih: 27.04.2024 10:04

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Bursa'nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı köyünde 100 yıldır aynı yerde düzenlenen balık mezadı, Uluabat Gölü'nde yakalanan taze balıkların açık artırmada satıldığı renkli bir gelenek. Her sabah saat 12.00'de başlayan mezatta, balıkçılar tarafından tutulan balıklar sırayla yere dökülerek satışa sunuluyor.

Mezatta heyecan dolu anlar yaşanıyor. Tüccarlar, yeni yakalanan balıkları satın almak için birbirleriyle yarışırken, en yüksek fiyatı veren balıkların sahibi oluyor. Balık fiyatları, göldeki balık miktarına ve türüne göre değişiklik gösteriyor. Bu sene balık fiyatlarının yüksek olduğu belirtiliyor.

Balıkçı Hasan Dikmeoğlu, "Doğduğumdan beri balıkçıyım. Şimdi de esnaflık yapıyorum. Balığı köyde ve pazarda satıyorum. Turna, sazan, İsrail balığı ve arada yayın balığı çıkıyor. Uluabat Gölü'nde çok güzel balıklarımız var. Turnalar bu yıl ortalama 200 TL'den satılıyor" dedi.

Su Ürünleri Kooperatifi üyesi Hüseyin Aydın ise, "Her vatandaş tutmuş olduğu balığı kooperatifin müzayedesinden geçirmek zorunda. Rüzgar olduğu zaman balıkçılar avlanamıyor. Şu anda sazan balığı yasak, diğer balıklar serbest. Günde bazen 1 ton, bazen ise 100 kilo çıkıyor. Balık piyasası da aynı olmaz. Az olduğu zaman daha pahalı, bol olduğu zaman biraz daha uygun olur. Böyle bir düzenimiz var. Müzayede dedelerimizden kalma. Daha önceden kooperatif yoktu, balıklar muhtarlık nezdinde satılıyordu. Muhtarlığa rüsum kesiliyordu, geri kalanı balıkçıya veriliyor" şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —