Tarih: 06.01.2018 12:41

YALOVA ÇOBANKALE GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminde, İstanbul´dan başlayıp Anadolu içlerine giden en önemli yolun hemen kenarında, yolu kontrol eden hâkim bir noktada bulunduğu tespit edilen Çobankale gün yüzüne çıkarılmaya hazırlanıyor.

Altınova Belediyesi konferans salonunda düzenlenen basın toplantısı ile hem protokol üyelerine hemde basın mensuplarına Çobankale kazı çalışmalarına dair bilgi verildi.

Tarih boyunca Çobankale´nin savunma yönü de göz önüne alınarak, önemli bir kontrol ve güvenlik kalesi konumunda olduğunu ifade eden tarihçiler gerekli tüm izinlerin alınması ile bu tarihi alanı gün yüzüne çıkarmak adına kazı çalışmalarına başladı.

Yalova´da Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bir Müze Müdürlüğü bulunmadığından Yalova´daki müzecilik faaliyetlerini sürdüren Bursa Müze Müdürlüğü yetkilileri de Çobankale´nin tarih açısından çok önemi olduğunu vurguladı.

Dünya ve Türk tarihi´ni değiştiren iki önemli gelişmenin başkahramanı konumunda olan Çobankale, Papa II. Urbanus´un çağrısıyla başlayan 1. Haçlı Seferlerinin yanısıra Osmanlıların Bizans´a karşı kazandığı Bafeus Muharebesi´nde de önemli rol oynamış.

Çobankale bölgesindeki temizlik çalışmalarının bitmesi ile birlikte Mart ayında kazı çalışmaları da başlayacak. Henüz temizlik çalışmalarının yapıldığı Çobankale´de daha bu

aşamada ortaya çıkarılan 12.Yüzyıldaki Bizans dönemine ait seramikleri ilerleyen dönemlerde farklı eserlere de ulaşılabileceğinin sinyallerini veriyor.

Kazı çalışmalarının ardından restore edilerek turizme kazandırılması planlanan Çobankale´deki çalışmaların yaklaşık 2 yıl sürmesi bekleniyor.

 


/kanal16haber.com/2018-1/6/124250914b.mp4

Your browser doesn't support HTML5 video.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —