Tarih: 18.08.2015 11:52

OBAMA İÇİN1 MİLYAR DOLARLIK EMEKLİLİK PLAN

Facebook Twitter Linked-in

  Ocak 2017´de ikinci dönemini tamamlayacak olan ABD Başkanı Barack Obama, Hollywood ve teknoloji üssü Silikon Vadisi´nin önde gelen isimlerinden oluşan yakın çevresi ile çoktan ´emeklilik´ dönemini planlamaya başladı. New York Times (NYT) gazetesinin Obama´nın yakın çevresi ve danışmanları ile görüşerek hazırladığı haberine göre, Başkan ve ekibi son teknoloji ürünü bir kütüphane ve küresel bir vakıf kurmayı içeren plan için 1 milyar dolar bağış toplamayı hedefliyor.

FİKİR BABASI SPİELBERG
Obama´nın emeklilik planı, ikinci dönemine başladığı 2012´ye kadar dayanıyor. Başkan´ı büyük bir heyecana sürükleyen ´teknoloji´ fikrinin arkasındaki isim ise Oscar ödüllü ünlü yönetmen Steven Spielberg. Gazeteye göre, Obama´nın tekrar seçilmesinden bir hafta sonra, aktör Daniel Day-Lewis ile birlikte eski başkan Abraham Lincoln´ün hayatını anlatan ´Lincoln´ filminin gösterimi için Beyaz Saray´a giden Spielberg, Obama´ya hikaye anlatırken teknolojiyi nasıl kullandığını anlattı. Bu fikir etrafında Obama ve Spielberg´ün toplantıları devam ederken, ikili son olarak stüdyo yöneticisi Jeffrey Katzenberg´ün de katılımı ile haziran ayında California´daki Beverly Hills Hotel´de bir araya geldi. Obama´nın danışmanlarına göre Spielberg, Başkan´a görevini tamamladıktan sonra nasıl bir ´anlatım şekli´ benimsemesi konusunda danışmanlık yapıyor. Obama´nın Beyaz Saray´da gece geç saatlere kadar ağırlayıp görev süresinin sona ermesinin ardından ne yapması gerektiği konusunda beyin fırtınası yaptığı ekibin içinde iş bağlantılarına yönelik sosyal paylaşım sitesi LinkedIn´in kurucusu Reid Hoffman, Hollywood yıldızı Eva Longoria, Silikon Vadisi girişim yatırımcısı John Doerr, yazar Toni Morrison, fon yöneticisi Marc Lasry gibi isimler yer alıyor. Üst düzey bir danışmanı ´Obama´nın bu seanslara bayıldığını´ söylerken, Hoffman geçen şubat ayında yaşanan ilginç bir anektodu anlatıyor. 

Saat gece yarısına yaklaştığında Başkan´a "Bizi kovmaktan çekinmeyin" diyen Hoffman, "Zamanı geldiğinde sizi kovarım" yanıtını aldığını ve Obama´nın eşi Michelle ile birlikte konuklarını saat 02.00´a kadar tuttuğunu söylüyor. TÜM DÜNYADAN GÖRÜLECEK
Danışmanlarına göre, Obama´nın 1 milyar dolar bütçenin 800 milyon dolarını harcamayı planladığı kütüphanesi ABD´de bir başkanın adına yapılan ilk dijital kütüphane olacak. Bu ay kütüphane için bir mimar bulma çalışmaları başlatılırken, bina Obama´nın başkan olmadan önce ikamet ettiği Chicago´ya inşa edilecek. Obama´nın kütüphane içinde ve mezun olduğu New York´taki Columbia Üniversitesi´nde de birer çalışma ofisi bulunacak.
Beyin fırtınası toplantılarında öne çıkan konulardan biri, teknoloji sayesinde tüm dünyanın Obama´nın başkanlık dönemini anlatan kütüphaneye ulaşabilmesini sağlamak. Örneğin, Kenya´daki bir vatandaş sanal gerçeklik gözlükleri takarak Obama´nın 2008´deki zafer konuşmasını sanki oradaymış gibi izleyebilecek.

MİRASINI KORUYACAK
Obama´nın küresel vakfının ise ceza hukuku reformu, siyahi hakları, küresel ısınma, sağlık reformu, ekonomik eşitlik gibi Başkan´ın önem verdiği konuların yanı sıra dış politikaya odaklanması bekleniyor. Obama´nın vakfı aracılığıyla İran ve Küba ile varılan uzlaşmayı rayında tutmaya çalışacağı aktarılıyor. Obama´nın şu ana dek 5.4 milyon dolar bağış topladığı ancak finansman konusunda asıl çalışmaların başlatılması için görevinin bitmesini beklendiği belirtiliyor.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —