Kabe´deki inşaat bitiyor tavaf alanı büyüyor

Suudi Arabistan´ın dört yıl önce başlattığı Kabe-i Muazzama´da metaf alanını büyütme çalışmaları son safhaya geldi. Onlarca vinç gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor.

GÜNDEM 11.09.2015 12:02:04 0
Kabe´deki inşaat bitiyor tavaf alanı büyüyor

 

Kabe´deki çalışmalarda ana akslardaki devasa taşıyıcı unsurların inşaatları bitti. Otoban görünümündeki üst kat, tavaf sırasındaki kalabalığın ürpertici rakamlara çıkacağının işaretlerini veriyor. Daha önce 2 milyon kişinin tavaf edebildiği Kabe´de yeni genişletme çalışmaları ile aynı anda 3.5 milyon kişi ibadet edebilecek.

Kabe´deki çalışmalarda zemin yüzde 60 oranında büyüyecek. Kraliyet ailesine ait Ecyad kalesi tarafındaki eski misafirhanenin yıkılması değerlendiriliyor. Ancak bina halâ kullanılıyor.

Üç farklı katta hacı adayları genişleyen halkalar halinde tavaflarını yapabilecek. Daha önce sekizgen şeklinde elipse yakın olan üst katların bu defaki büyütme çalışmalarında tam daire şeklinde inşa edilmesi de
tavaf üst kattan olmuyor endişelerini ortadan kaldıracak. Özellikle Türk hacı adayları edeben zemin katlarda tavaf ediyorlar. Suudi yöneticilerinin Kabe-i Muazzama´da bir katı tamamen kadınlara tahsis etme planı müslümanlardan destek görüyor. Tavaf sırasında ani kalabalıklaşmalar da kadın ve erkek hacıların bir aradaki tavafları büyük sıkıntı veriyor.

Kabe´nin büyütülmesi çalışmalarında bu yıl ana imalatların bitirilerek ince işçiliklere başlanması dikkat çekiyor. Özellikle devasa klimaların milyonlarca insanı serinleteceği klima sistemleri devasa borularla
hazırlanıyor. Bu sistemlerin 24 saat 365 gün hiç durmadan çalışma prensibi ile hizmet vereceğinden dolayı iklimlendirme çalışmalarına büyük titizlik gösteriliyor. Kabe-i Muazzama´nın her köşesi inşaat şantiyesi
görünümünde bulunuyor. Bu sebeple hacılara Kabe´ye girebilmeleri için 4-5 kapıdan geçiş imkanı veriliyor. Bu da bazı bölgelerde yığılmalara sebep oluyor. Mekke-i Mükerreme´de yeni otellerin hizmete girmesi ile hac ve umre ziyaretlerinde aynı anda 5 milyon kişiyi misafir etmeyi planlayan Suudi yöneticiler bu konudaki yatırımları aralıksız ve hızlı bir şekilde yerine getiriyor. İş makinalarının yoğunluğundan dolayı
Mekke-i Mükerreme´de mazot sıkıntısı yaşanıyor. Su tankerlerine mazot verilmesine sınırlama getirildi. Şehirde kullanım suyu ile alakalı yeni yatırımların yapılması gündemde bulunuyor.

Yoğun çalışmalar sebebiyle gece gündüz çekiç ve vinç sesleri arasında tavaflarını yapan hacı adayları Kabe´yi görünce yaşadıkları huzur ve huşudan bir şey kaybetmiyor. Büyük bir huşu içerisinde milyonlarca insan hiç ara verilmeden Beytullah´ı tavaf etmeyi sürdürüyor. Bu kadar yoğun ziyaret arasında ciddi bir problem yaşanmadan inşaat çalışmalarının devam etmesi, hacı adaylarını sevindiriyor.
Servislerle kabeye 3-4 kilometre uzaklıktaki otellerinden tavafa gelen Türk hacılar verilen hizmetlerden memnun olduklarını ifade etti. Cuma namazlarında yollar, caddeler insanlarla doluyor. Milyonlarca mümin sokaklarda namazlarını kılıyor. 


Bursaspor - Vanspor FK maçı seyircisiz oynanacak

20 saniye içinde 2 kez ölümden döndü

İnegöl'de Yeniceköy'e 4 yeni sokak kazandırılıyor

İki lider arasında kritik görüşme: Özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

Gençlerden şehitlere vefa

Yalova’da DEAŞ operasyonu: 1 gözaltı

Başkan Şadi Özdemir’den gençlere ’Yanınızdayız’ mesajı

Bursa AFSİAD’dan özel kullara ’eğitim kampüsü’ önerisi

Geleceğin veteriner hekimlerine uygulamalı eğitim

670 yıllık dede aşı geleneği bu yıl 671. kez yaşatılacak

Üsküdar’da beton pompası apartmanın üzerine devrildi: 2 balkon çöktü

Yalova’da AVM’deki avize alev alev yanarak düştü

Münevver Karabulut’un babası, Cem Garipoğlu’nun otopsi fotoğraflarını yorumladı

Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğun düşerek hayatını kaybettiği çukur kapatıldı

Başakşehir’de husumetlisini bıçaklayarak ölümüne neden olan şahıs yakalandı

Sultanbeyli’de boşanma aşamasındaki karısını boğarak öldürdü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

Yıldırım Belediyesi, Bağlaraltı Pazar Yeri projesini tamamlıyor

İHH Özgürlük Filosu ile Gazze'ye yardım ulaştıracak

Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet: Müşteri gibi taksiye binip kafasına sıkmışlar

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

Küçükçekmece’de kafe yarım saat içinde küle döndü

Emirgan Korusu'nun sevimli sincaplarını her gün kuru yemişle besliyor

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

Bursa'da PKK/KCK terör örgütüne operasyon: 14 üye yakalandı!

Beşiktaş’ın konuğu Çaykur Rizespor

Bursa'da kiracı çöplük oluşturdu, ev sahibi çileden çıktı

Bursa'da sahne sırası işçilerde

Bursalı dağcılar Uludağ'ın Saklıgöl'ünde buzlu gölette yüzdü

Yükleniyor