?´ BULUNMAZ BURSA KUMAŞI ?´ BULUNDU

BULUNMAZ BURSA KUMAŞI GERİ DÖNDÜ

?´ BULUNMAZ BURSA KUMAŞI ?´ BULUNDU
/kanal16.com.tr/2016-1/25/154140685b.mp4
YAŞAM 25.01.2016 15:08:36 0

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çalışmalarla Bursa ipeğinin yeniden dünya vitrinin de söz sahibi olmasını sağlayacak.

Tarihi Bursa ipeği kozadan yeniden hayat bulurken, ilçe köylerde kadınların renk renk ipliklerden dokuğu ipek halılar ise göz kamaştırıyor.

Bursa ipeğinin yeniden hayat bulması fikriyle başlatılan proje kapsamında Büyükorhan, Harmancık, Keles, Büyükorhan, İnegöl ve Mustafakemalpaşa´nın çeşitli mahallelerinde açılan kurs merkezlerinde dokunan halıların ?Hüdavendigar´ adıyla markalaşarak stantlarda yerini almaya başladı.

Yaklaşık 600 yıl öncesinde kral kıyafetlerinin dikildiği ipeği ile Bursa, bugünün Milano´suna denk bir lüks giyim merkezi olarak nam salmıştı.

Dünyanın her yerine gümrük vergisi ödemeden ihraç edilen Bursa ipeğinden üretilen kıyafetler ve halılar, sanayileşmenin önüne geçemeyince 1976 yılında itibaren unutulmaya yüz tuttu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi dağ yörelerine kurdurduğu böcek beslemek dutlukları ve el dokumaları için yaptırdığı tezgahlarla bulunmaz Bursa ipeğine tekrar hayat verdi.

 Bursa ipeği ile işlenen ürünleri tekrar dünyanın imrenerek göstereceğini ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa´nın kültür ve medeniyetlerin birikimi bir kent olduğunu söyledi.

03.16 BURADA 04.59 OLDUK