Tarih: 06.02.2026 09:29

Yurtdışı alışverişte yeni şartlar!

Facebook Twitter Linked-in

Yurtdışından yapılan alışverişlere ilişkin uzun süredir beklenen düzenleme resmiyet kazandı. Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni genelgeyle birlikte, yurtdışı alışverişte muafiyet uygulamasında önemli değişikliklere gidildi.

6 Şubat 2026 itibarıyla yürürlüğe giren düzenleme kapsamında, özellikle Ar-Ge, eğitim ve test amaçlı getirilen ticari olmayan ürünler için yeni bir ithalat yolu açıldı.

30 Euro Sınırı Getirildi

Genelgeye göre, kıymeti 30 euroyu aşmayan ürünler "MODEL" muafiyet kodu kapsamında basitleştirilmiş gümrük beyannamesiyle ithal edilebilecek. Bu uygulama yalnızca posta ve hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen gönderiler için geçerli olacak.

Üniversiteler ve Ar-Ge Çalışmaları İçin Kolaylık

Yeni düzenleme özellikle üniversiteler, öğrenciler ve araştırma geliştirme faaliyetleri yürüten personeli yakından ilgilendiriyor. PCB, çip, sensör gibi ticari olmayan numuneler, proje ve test amaçlı kullanılması şartıyla yurtdışından getirilebilecek.

Uygulamanın şartları ise şöyle sıralandı:

Sevkiyat başına ürün bedeli en fazla 30 euro olacak

Bir kişi adına ayda en fazla 5 gönderi yapılabilecek

Ürünlerin proje kapsamında kullanılacağı belgeyle kanıtlanacak

Numunelik Eşya Tanımı Yenilendi

Genelgede "numunelik eşya" tanımı da yeniden düzenlendi. Sipariş alma ya da ticari amaç taşımayan, önemli bir değeri bulunmayan ürünler numune olarak değerlendirilecek. Tekstil ve deri sektörlerinde ise ihracatçı firma adına gelen ürünlerin üretim amaçlı numune sayılacağı belirtildi.

İhracat Limitleri Artırıldı

Düzenlemeyle birlikte basitleştirilmiş gümrük beyannamesi kapsamındaki ihracatta da limitler yükseltildi.

Ağırlık limiti 300 kilogramdan 600 kilograma

Değer limiti 15 bin avrodan 30 bin euroya çıkarıldı

Bazı Ürünlerde İthalatın Önü Açıldı

Genelgede dikkat çeken bir diğer değişiklik ise bazı eşya gruplarında "ithali mümkün değildir" ifadesinin "ithali mümkün bulunmaktadır" şeklinde güncellenmesi oldu. Böylece belirli ürünlerde ithalatın önü açılmış oldu.

Yeni Kodlar Devreye Girdi

Ek listelere "MODEL" muafiyet kodu eklenirken; NUM, HK30, HK60, ILAC30 ve ILAC60 kodlarının kapsamı da güncellendi. İlaç ve takviye edici gıdalarda ise 1.500 euroya kadar gönderilerin basitleştirilmiş usulde beyan edilebileceği bildirildi.

Ticaret Bakanlığı'nın yeni düzenlemesinin, özellikle akademik çalışmalar ve Ar-Ge faaliyetleri açısından önemli kolaylık sağlaması bekleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —