Davanın ilk duruşması, İmamoğlu'nun tutuklu bulunduğu Silivri'deki Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yerleşkesinde bulunan mahkeme salonunda yapıldı.
Saat 11.20 sıralarında CHP Genel Başkanı Özgür Özel duruşma salonuna giriş yaptı. Kısa süre sonra Ekrem İmamoğlu da salona getirildi ve alkışlarla karşılandı. Duruşma saat 11.40'ta başladı.
"DİPLOMAMI DEĞİL, ADALETİ SAVUNMAYA GELDİM"
Duruşmada söz alan Ekrem İmamoğlu, "Diplomamı savunmaya gelmedim. Bir gencin devletine güvenerek kurduğu hayatın geriye doğru sökülmek istendiğini anlatmaya geldim" ifadelerini kullandı.
Diplomasının iptaline ilişkin işleme karşı beyanlarında, yatay geçiş başvurusunda sunduğu dosyada yalnızca dilekçe ve kimlik belgelerinin değil, önceki üniversitesine ait resmî transkript belgesinin de yer aldığını vurgulayan İmamoğlu, tüm belgelerin açık ve eksiksiz biçimde dosyaya konulduğunu belirtti. Pasaportunun bulunduğunu, girdiği sınavlarda dersten kalmadığını ve dört üzerinden 2,50 not ortalamasıyla başvuru yaptığını kaydeden İmamoğlu, transkriptin başvuru ekinde açıkça yer aldığını söyledi.
Yatay geçiş sürecinin üniversite tarafından ayrıntılı şekilde incelendiğini, derslerin tek tek değerlendirildiğini ve hangi derslerden muaf tutulacağı ile hangi dersleri alacağının belirlendiğini aktaran İmamoğlu, bu sürece ilişkin tüm belgelerin mahkemeye sunulduğunu ifade etti.
"BU SÜREÇ KÖTÜ NİYETLİ BİR ÇABADIR"
İmamoğlu, bugün ileri sürülen "belge eksikti" ya da "üniversite yanıltıldı" iddialarının dosya içeriğiyle örtüşmediğini vurgulayarak, bunların hukuki bir değerlendirme değil, kötü niyetli bir tutum olduğunu söyledi. Bu süreci "asılsız ithamlarla yürütülen bir kurban yaratma çabası" olarak nitelendiren İmamoğlu, hukuksuzluğa uğrayan herkes gibi hukuk mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini belirtti.
"35 YIL SONRA NEDEN HAREKETE GEÇİLDİ?"
Beyanlarının devamında diplomasını gösteren İmamoğlu, bunun İstanbul Üniversitesi tarafından tüm incelemeler yapılarak verilmiş, yıllarca geçerliliği kabul edilmiş resmî bir devlet belgesi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı adaylığını ilan etmesinin ardından 35 yıldır geçerli olan diplomasının iptal edilmesine dikkat çeken İmamoğlu, "35 yıl boyunca susan idare, neden tam da bu açıklamadan sonra harekete geçmiştir?" sorusunu yöneltti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 24 Şubat 2025'te İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği yazıya da değinen İmamoğlu, bu yazının bir denetim ya da uyarı değil, açık bir tehdit niteliği taşıdığını savundu. Yazıda, diplomanın Yüksek Seçim Kurulu gibi kurumlarda kullanılmaya devam ettiğine dikkat çekildiğini belirten İmamoğlu, bunun siyasi bir müdahale anlamına geldiğini ifade etti.
"BU, SİYASİ TALİMATIN YARGI ELİYLE UYGULANMASIDIR"
İmamoğlu, söz konusu sürecin hukuki bir refleks olmadığını, ağır bir siyasi talimatın yargı eliyle hayata geçirilme girişimi olduğunu öne sürdü. Kendisine yönelik bu adımların, sandıkta yarışmaktan kaçınmanın sonucu olduğunu savunan İmamoğlu, bunun hukukun araçsallaştırılması anlamına geldiğini dile getirdi.
Yaklaşık bir saat süren beyanlarının ardından İmamoğlu'nun avukatları söz aldı. Daha sonra rektörlüğün avukatları davalı sıfatıyla görüşlerini sundu.
MAHKEME SALONUNDA GERGİNLİK
Saat 13.40 civarında son sözlerini söylemek üzere yeniden kürsüye çıkan Ekrem İmamoğlu ile mahkeme başkanı arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Hakimin, beyanlarını heyete dönerek yapması yönündeki uyarısına İmamoğlu itiraz etti ve konuşmasını salona hitaben sürdürdü.
Son sözlerinde İmamoğlu, "Bu dava, Türkiye'de hâlâ bir hukuk devleti olup olmadığının cevabını verecek davadır. Vereceğiniz karar ne olursa olsun tarihe geçecektir" ifadelerini kullandı.
DURUŞMA ERTELENDİ
İlk duruşmanın ardından mahkeme, kararın 15 gün içinde taraflara yazılı olarak bildirileceğini açıkladı.
ÖZGÜR ÖZEL: "SUNULAN BELGELER BİZİ DESTEKLEDİ"
Duruşma sonrası Silivri'de açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, davanın siyasi nitelikte olduğunu savundu. Sunulan tüm belgelerin İmamoğlu'nu desteklediğini belirten Özel, "Bizim önümüz açıktır, istikametimiz iktidardır" dedi.
Özel ayrıca dava öncesi yaşanan arbedede bir kadının kaburgalarının kırıldığını, yaşananların soruşturulması gerektiğini ifade etti.
DAVA SÜRECİ VE ARKA PLAN
Mahkeme, daha önce aldığı ara kararla duruşmanın, teknik ve fiziki koşullar nedeniyle Silivri'deki Marmara Ceza İnfaz Kurumu'nda yapılmasına hükmetmişti.
İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu, 18 Mart 2025'te Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin lisans diplomasının iptaline karar vermiş, bu karardan bir gün sonra İmamoğlu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
İmamoğlu, yatay geçiş işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla diplomasının iptal edilmesine ilişkin üniversite yönetim kurulu kararının iptali istemiyle dava açmıştı. Dava sürecinde, Hâkimler ve Savcılar Kurulu'nun atama kararları kapsamında mahkeme heyetinde de değişiklik yapılmıştı.