Program kapsamında TİMBİR heyeti, Rize'nin simge mekânlarından biri haline gelen Çay Çarşısı'nı ve ÇAYKUR fabrikasını ziyaret etti.
Çay Çarşısı'nda heyeti, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan karşıladı.
Ziyarette, Çay Çarşısı içerisinde yer alan ve 29 metre yüksekliğiyle dünyanın en büyük ince belli çay bardağı olarak dikkat çeken yapı da incelendi.
Başkan Mehmet Erdoğan, çayın Rize kültüründeki önemine vurgu yaparak, "Rize'de akla ilk gelecek olan çaydır. Çay denilince akla gelecek olan ve kültürümüzü yansıtan ince belli bardağımızdır" dedi.
2011 yılından bu yana Rize'nin tanıtımı için çeşitli projeler yürüttüklerini aktaran Erdoğan, dünyanın en büyük çay bardağı ile Türk çay kültürünü dünyaya tanıttıklarını belirtti. Erdoğan, "Her ülkede kendi ürünlerinin temsil edildiği alanlar olduğunu gördükten sonra biz de Rize'de çayla ilgili bir simge oluşturmaya karar verdik. Dünyanın en büyük çay bardağını yapmış olduk. Eğer içi boş olsaydı su doldurulabilir ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilirdik. Ancak bu şekilde de her ay yaklaşık 2,5 milyon kişiye ulaşarak çay kültürümüzü tanıtıyoruz" ifadelerini kullandı.
Çayın sadece bir içecek değil, kültürün de simgesi olduğunu belirten Erdoğan, "Çayımız bizim için ne kadar değerliyse, bunun kültürü de bizim için o kadar değerlidir. Kardeş ülkemiz Azerbaycan'da, dost ülkemiz Pakistan'da ve dünyanın 171 ülkesinde Türk çayı tüketiliyor. Yeterli mi? Hayır. Ama çayımızın tanıtımını ve değerini daha ileriye taşımaya devam ediyoruz" diye konuştu.
Çay Çarşısı'nda 26 farklı çay çeşidinin tanıtıldığı mağazalar bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, burada hem üretim sürecinin anlatıldığını hem de tadım imkânı sunulduğunu belirtti.
Erdoğan ayrıca çay bardağının içinde 13D sinema salonu, fotoğraf sergisi, 360 derece seyir terası, kafeler ve restoranlar bulunduğunu ifade ederek, önümüzdeki dönemde dikkat çekici bir projeyi de duyurdu: "Ayrıca TOGG'un yeni sedan modelini önümüzdeki ay bardağımızın üzerine yerleştirerek 'TOGG Bardağa Girdi' sloganıyla sergileyeceğiz" dedi.
Başkan Erdoğan, projelerle hem Rize'ye değer katmayı hem de Türk çayının simgesi olan ince belli bardağı dünya vitrinine taşımayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.