Z kuşağı sporseverlerin Blockchain’e merakı artıyor

Z kuşağı sporseverlerin Blockchain’e merakı artıyor

GÜNDEM 25.08.2023 14:46:32 0
Z kuşağı sporseverlerin Blockchain’e merakı artıyor
Spor ve blockchain denildiğinde ilk akla gelen kavramlardan biri olan Fan Tokenlar, kulüp-taraftar ilişkisini ve etkileşimini tek taraflı olmaktan çıkarıp sürdürülebilir kılmayı hedefliyor. Z kuşağı sporseverlerin yüzde 75’i, Y kuşağı sporseverlerinin de yüzde 72’si VIP maç bileti, yıldız oyuncularla tanışma gibi birçok unutulmaz deneyimi elde etme fırsatı sunan Fan Tokenlara ilgi duyuyor.
Günümüzde dijital dönüşüm sporun her alanında hissedilirken, global spor kulüpleri de dijitalleşmenin ve teknolojinin sunduğu fırsatları gelir modeline dönüştürmek için birbiriyle yarışıyor. Bu yarıştaki en önemli unsurlardan biri olan blockchain ve dijital varlıklar, kulüplerin özellikle ilgilendiği alanların başında geliyor. Örneğin Manchester City, Metaverse evreninde stadyum inşa ederken, Liverpool, Paris Saint-Germain ve Barcelona gibi dünya devleri de bu sanal platformda lisanslı ürün mağazalarını açıyor. Taraftarlar kendi avatarları ile Metaverse evreninde destekledikleri takımların mağazalarından alışveriş yapıp, dünyanın her yerindeki diğer taraftarlarla etkileşim kurabilecekler. Nitelikli fikri tapu olarak adlandırılan NFT’ler de henüz tam anlaşılamasa da spor endüstrisinde yer edinmeye başladı. Türkiye’de NFT projesi oluşturan ilk kulüp Galatasaray olmuştu. Kulüp 2021 yılında satışa sunduğu Ali Sami Yen koleksiyonunu tarihi bir hızla satmış, satışa sunulan 100 adet NFT’lerden de 59 saniyede 185 bin Euro kazanmıştı.
Spor ve blockchain denildiğinde şüphesiz ilk akla gelen kavramlardan biri de Fan Tokenlar. Yeni neslin dijital kulüp üyeliği olarak da nitelendirebileceğimiz Fan Tokenlar, kulüp-taraftar ilişkisini ve etkileşimini tek taraflı olmaktan çıkarıp sürdürülebilir kılmayı hedefliyor. Deloitte’un en son yaptığı araştırmaya göre, Z kuşağı sporseverlerin yüzde 75’i, Y kuşağı sporseverlerin de yüzde 72’si VIP maç bileti, yıldız oyuncularla tanışma gibi birçok unutulmaz deneyimi elde etme fırsatı sunan Fan Tokenlara ilgi duyuyor. Rapora göre, web3 teknolojileri ve Fan Tokenlar gibi yeni nesil taraftar etkileşim ürünleri de genç sporseverlerin ilgisini çekiyor.

Gençler, takımlarıyla daha çok etkileşim kurmak istiyor
Web3 teknolojilerine büyük merak duyan Z kuşağı sporseverler, kulüpler ve taraftarlar arasındaki etkileşimi sürdürülebilir kılan dijital varlıklar olan Fan Tokenlar’a da büyük ilgi duyuyor. ’Taraftardan Fazlası Ol’ sloganı ile taraftarlara destekledikleri takımların forma dizaynından ilk 11’ine, takım otobüsünden maç bileti fiyatına kadar birçok farklı konuda söz hakkı veren ve bunu yaparken de eşsiz deneyimleri kazanma fırsatını sunan dünyanın en büyük taraftar etkileşim platformu Socios.com’un bugün 25 farklı ülkede, 150’den fazla global spor partneri bulunuyor. Bu kullanıcıların büyük bir kısmı da teknolojiye meraklı, genç nesil. Dünyanın her yerindeki taraftarların tek bir uygulamada aynı söz hakkına ve aynı şartlarda ödül kazanma fırsatına sahip olduğu Fan Tokenlar, sporseverlerin yeni nesil dijital kulüp üyeliği veya sadakat programı gibi bir nitelikte karşımıza çıkıyor.

"Fan Tokenlar, taraftarlara kulüp kararlarında söz hakkı veriyor"
Fan Tokenların ortaya çıkaran Socios.com’un Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Sema Tuğçe Dikici, bu dijital varlıklar sayesinde taraftarların oyuna daha çok dahil olduğunun altını çizerken, şu ifadeleri kullanıyor:
"Manchester City’den Barcelona’ya, Paris Sait Germain’den Galatasaray’a, Juventus’tan Trabzonspor’a kadar dünyanın en büyük futbol kulüplerinin ve 9 farklı branşta birçok spor organizasyonun dahil olduğu Socios.com ekosistemi, taraftarlarla kulüpler arasında bir köprü kuruyor. Fan Tokenlar ile taraftarlar, destekledikleri takımların bazı kararlarında söz hakkı sahibi olurken, para ile satın alamayacakları unutulmaz deneyimleri de yaşama fırsatını elde ediyorlar. Örneğin Türkiye’deki partnerlerimizden biri olan Galatasaray ile, Galatasaray Fan Token sahiplerini UEFA Kupası şampiyonluğunun yıl dönümünde kupayı kazanan kadrodan bazı futbolcularla bir araya getirdik. Geçtiğimiz sezon Trabzonspor Fan Token sahibi taraftarlar kendi sahalarında takımın iki efsanesi Hami Mandıralı ve Ibrahima Yattara ile gerçek bir maç deneyimi yaşadı. Takımla maç seyahatinden VIP loca ağırlamalarına, antrenman ziyaretlerine, kişiye özel mesajlı doğum günleri kutlamalarına kadar dünyanın birçok yerindeki taraftarlara özel ayrıcalıklar sunmaya çalışıyoruz. Örneğin UEFA’nın resmi partneri olarak bu sene final öncesindeki Yenikapı etkinliklerinde Manchester City ve Inter kulüplerinin de partneri olarak taraftarlara oyuncuların imzalı formasını ve lisanslı ürünlerini hediye ettik. Haaland’ın imzalı forması da buna dahildi" diye konuştu.

"Spor kulüplerinde blockchain uzmanları görev almaya başladı"
Geçtiğimiz yıl rekor bir katılımla Türkiye’nin en büyük taraftarlık araştırmasını gerçekleştiren ve bu ankette futbolseverlerin dijital alışkanlıklarının resmini çeken Socios.com, yeni sezonla birlikte farklı soruların da yer aldığı yeni bir Blockchain&Spor araştırması için hazırlanıyor. Blockchain’in ve dijital varlıkların ilerleyen dönemlerde spor endüstrisi içerisinde daha da çok konuşulacağının da altını çizen Sema Tuğçe Dikici, "Sporda geleceğin mesleklerinden biri Web 3 Uzmanlığı olacak. Diğer bir deyişle teknoloji ve dijital dünyayı iyi okuyanlar, proje geliştirenler spor endüstrisindeki rekabette yer alacak. Blockchain dünyası ve özellikle Fan Tokenlar gibi dijital varlıklar da spor endüstrisinin geleceği açısından çok önemli. Fan Tokenlar, gelecek dönemlerde spor kulüplerinin en önemli sürdürülebilir gelir kalemlerinden biri olacak çünkü. Bugün Metaverse’de Manchester City dev bir stadyum inşa ediyorsa ya da Liverpool sanal bir mağaza açıyorsa, sporun öncü aktörlerinin NFT’leri dakikalar içinde tükeniyor ya da dünyanın en büyük spor kulüpleri Fan Tokenlar aracılığı ile taraftarlara kulüp kararlarında söz hakkı sahibi olma fırsatını veriyorsa dijital dünyanın spor ekosisteminin geleceğinin en önemli parçalarından biri olacağını söyleyebiliriz. Özellikle futbol kulüplerinin blockchain dünyasından dev markalarla sürdürülebilir iş modellerini yürütecek, Token ekonomisi yapacak ve en önemlisi de kulüpleri dijital rekabette bir adım öne çıkaracak uzmanlara ihtiyaç duyacağı kesin" şeklinde konuştu.

Bursa'da yokuşta aracı kaldıramayan sürücü kazaya neden oldu

Bursa’da çocuğun kulağından 2 kurtçuk çıkarıldı

Bursa’da tır domuza çarptı

Bursa’da üretilen kabak çiftçinin yüzünü güldürdü

BTÜ’de ‘Finans ve Ekonomide Sürdürülebilirlik’ ele alındı

Mudanya'da sahil düzenlemesi esnafı ve vatandaşı çileden çıkardı

Bursa’da tehlikeli taşımacılık kamerada

Bilecik’te 5 ayrı suçtan aranan şahıs Bursa’ da yakalandı

Bursa'da hesap tartışması kavgaya dönüştü

Türk-İş 1 Mayıs programını tanıttı

‘‘Bursa’nın Her Yaştan İnsanı Gülümsemeye Başladı’’

TÜİK, Nisan ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde yarı final aşaması yarın başlayacak

Rahvan atları fetih coşkusunu zirveye taşıdı

Mahzen-34 operasyonuyla organize suç örgütü çökertildi

Podyum Park'ta silahlı kavga: Güvenlik görevlisi vuruldu, muhabir saldırıya uğradı

Çanakkale’de 20’si çocuk 42 kaçak göçmen yakalandı

Paris Saint-Germain üst üste 3. kez şampiyon

Esenyurt’ta 2 çocuk babası adam evinde ölü bulundu

Ataşehir’de 4 katlı binada yangın: 2 yaralı

Metroda tacize uğrayan genç kız dehşet anlarını anlattı

Edremit sahilleri uçurtma ile renklendi

Büyükçekmece’de sır cinayet

Tekirdağ’da 16 kaçak göçmen yakalandı

Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kafatası kemikleri bulundu

2. Lig’de maç sonrası yaşanan gerginlikte futbolcu ve taraftar yaralandı

TFF 2. Lig: Karacabey Belediyespor: 2 - Altınordu: 2

Kocaelispor - Bandırmaspor maçının ardından

Çiftçilere Trabzon hurması yetiştirmenin püf noktaları anlatıldı

Başkan Durgut’tan sanata destek

Yükleniyor