YÖK'ten yapay zeka devrimi: 17 yeni program açılıyor

Yükseköğretim Kurulu, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için 2'si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve 12 ön lisans programı açma kararı aldı.

EĞİTİM 5.03.2024 15:52:00 0
YÖK

YÖK, Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun'da düzenlenen "Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri" toplantısıyla yeni programlar hakkında detaylı bilgi verdi. Başkan Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri konularında nitelikli insan kaynağı yetiştirmek amacıyla lisans ve ön lisans seviyesinde program açılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

YÖK bünyesinde kurulan "Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu" tarafından yapılan incelemeler sonucunda önerilen programlar doğrultusunda 5 lisans ve 12 ön lisans programının açılmasına karar verildiğini açıklayan Özvar, bu programların bir kısmının ilk kez gerçekleştirileceğini vurguladı. Ayrıca, mevcut bilişim alanında faaliyet gösteren bölümlerin farklı üniversitelerde de açılması kararının alındığını belirtti.

Yapılan açıklamaya göre, lisans seviyesinde açılacak olan yeni bölümler "Veri Bilimi ve Analitiği" ile "Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi" olacak. Ön lisans düzeyinde ise tamamı yeni olan 12 program arasında "Yapay zeka operatörlüğü", "büyük veri analistliği", "otonom sistemler teknikerliği", "dijital dönüşüm elektroniği", "robotik ve yapay zeka", "oyun geliştirme ve programlama", "bulut bilişim operatörlüğü", "imalat yürütme sistemleri", "kurumsal bilişim uzmanlığı", "insansız araç teknikerliği", "ön-yüz yazılım geliştirme" ve "arka-yüz yazılım geliştirme" gibi programlar yer alıyor.

Programların belirlenmesinde sektör temsilcilerinin katkısının önemli olduğunu vurgulayan Özvar, programların kalite güvencesinin sağlanması için sektörden gelen geri bildirimlerin dikkate alındığını ifade etti. Ayrıca, bazı derslerin çevrim içi ve senkron biçimde büyük üniversitelerin öğretim üyelerince verileceğini ve öğrencilerin başka üniversitelerden ders alabileceğini belirtti.

Toplantıda ayrıca, açılacak programlarda ortak müfredatın belirlendiği ve kalitenin ön planda tutulduğu vurgulandı. Öğrencilerin gelecekteki ihtiyaçları ve sektörün talepleri doğrultusunda programların oluşturulduğu belirtilirken, bilişim ve yapay zeka alanında uzman hocaların yanı sıra sektör temsilcilerinin de katkı sağlayacağı ifade edildi.

Yeni lisans ve ön lisans programlarının açılacağı üniversiteler arasında Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi gibi kurumlar bulunuyor. Bu programların yanı sıra, ön lisans seviyesindeki programlar çeşitli üniversitelerde hayata geçirilecek.

Yapılan bu açıklama ile YÖK'ün, üniversitelerdeki eğitim programlarını çağın gereksinimlerine uygun olarak güncellediği ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmeye yönelik önemli adımlar attığı gözlemleniyor.


Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

İYİ Parti kurultayında kritik gün: Meral Akşener veda edecek

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseldi: Hizmetler %10, alkollü içecekler %20 kdv'ye tabi!

42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu: 321 zehir tacirine gözaltı

Bursa'da 33 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

BBP’den mazbatalarını alan başkanlara ziyaret

Bursa'da huzur ve güven operasyonu: 17 aranan şahıs gözaltına alındı

Bursa'da hurdalıktan çıkan otobüs eski ihtişamına kavuştu

Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Yükleniyor