Uzmanlar uyarıyor: “Fenomenleri değil bilimi dinleyin”

Uzmanlar uyarıyor: “Fenomenleri değil bilimi dinleyin”

GÜNDEM 20.12.2023 10:20:56 0
Uzmanlar uyarıyor: “Fenomenleri değil bilimi dinleyin”
Sosyal medya kullanımının artması ve hızla gelişen online ticaret ile ürün alımının kolaylaşmasının bilinçsiz davranıldığında cilt bakım ürünleri konusunda ciddi tehlikeler ortaya çıkarttığı ifade ediliyor. Son dönemde sosyal medyada ’fenomen’ olarak tanınan, kimisi ürün önerilerinde bulunan kişilere yönelik çeşitli nedenlerle yapılan operasyonlar da konuşulurken uzmanlar sosyal medya fenomenlerinden etkilenerek yapılan yanlış alışverişler ve bu ürünleri kullanımda gizli tehlikelerin bulunduğuna dikkat çekiyor.

Özellikle son dönemlerde bir hayli fazlalaşan sosyal medya üzerinden yapılan ürün tanıtımlarında yatan gizli tehlikelere dikkat çeken Güzellik uzmanı Arzu Dağtaş fenomenler tarafından yapılan ürün tanıtımlarından etkilenerek alışveriş yapmak ve bu ürünleri kullanmanın kişilere sağlık sorunları olarak geri dönebileceğini söyledi. Dağtaş “Son yıllarda sosyal medyada çok takipçisi olan tanınmış kişiler sağlık ve güzellik ürünleri tanıtımı yapıyorlar. Bu kişileri takip edenler ise bu ürünleri kullandıklarında çeşitli cilt sorunlarıyla ve sağlık problemleriyle karşılaşabiliyorlar. Şunu unutmamak gerekiyor ki herkesin cilt ve vücut yapısı farklı, kendine özgüdür, herkese sahip olduğu kişisel özelliklerine göre bir bakım yapılmalı. Birine yararlı olan diğeri için zararlı ya da faydasız olabilir. Her önerilen ürünü ’Bu saçlara iyi geliyormuş, şu cilde yararlıymış’ diyerek kullanmak çok yanlış. Cilt sağlığına önem veren herkes öncelikle bir uzmanla, rehber ile ilerlemeli, çevreden ve internetten edindikleri bilgilerle hareket etmemeli. Sosyal medyada fenomen olarak adlandırılanlar ya da ünlülerin sözlerine, davranışlarına kulak asmayın. Bunlar uzman değiller ve para kazanmak için reklam yapıyorlar. Gençler sosyal medyada gördüğü fenomenler gibi olmak istedikleri için daha çok makyajla, zararlı kozmetik ürünlerle ciltlerinin sağlığını bozuyor” dedi.

Aşırı ucuz ürün tehlikeli
Sözlerini sürdüren Dağtaş, “Kur artışı ve yüksek enflasyon nedeniyle sektörde ürün, cihaz, hammadde ve vergiler yüksek maliyetler doğuruyor. Bu maliyetler mecburen ürünlere yansıyor. Maalesef ekonomik olarak sıkıntıda olan insanlar cilt sağlığını öncelik olarak görmüyor ve öteleyebiliyorlar. Ya da kaliteli ürün yerine merdiven altı tabir edilen Sağlık Bakanlığı onayı olmayan ucuz, sahte ürünlere yönelebiliyor. Bu da sorunların daha da büyümesine yol açarak, ileride çözülmesi zor vakalar haline getirebiliyor. Vatandaşlarımızı tekrar uyarıyorum, bir ürün normalden çok ucuz ise mutlaka risklidir. Hiç kullanmamak, sahte, hatalı ya da size uygun olmayan bir ürünü kullanmaktan daha doğru bir seçim. Hatalı uygulamayı düzeltmek, bir vakaya en başından müdahale etmekten çok daha zor bir süreç” şeklinde konuştu.

“Güzellik göreceli, sağlık önemli”
Cilt bakımı ve güzellik endüstrisi, her geçen gün yeni ürün ve metotlarla gelişmeye devam ettiğini ifade eden Dağtaş, yıllar içerisinde zaman ve çeşitli kültürlere göre güzellik anlayışının da değiştiğini belirtti. Buna rağmen önceliğin her zaman sağlık olduğunu vurgulayan ’Güzellik göreceli bir kavram, fakat sağlık öyle değil” diyen Dağtaş “İnsanlık gelişim sürecinde doğada aradığı tedaviyi günümüzde kozmetik ürünlerden karşılıyor. Fakat bilimsel içerik ve araştırmalara dayanarak doğru ve sağlıklı ürünlerin uygun dozda kullanılması önemli. Bazı kimyasal maddelerin cilt üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceği ve alerjik reaksiyonlara yol açabileceği unutulmamalı. Bu nedenle tedavide uzman kontrolünde, içeriği net ve açıkça belirtilen, dermatolojik olarak test edilmiş ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Güneşin zararlı UV ışınları, hava kirliliği, çevresel faktörler, yaşam tarzı ve diğer dış etkenlerden etkilenen cilt sağlığını bilimsel yaklaşımlarla daha etkili bir şekilde korumak mümkün” dedi.

“Sosyal medya sağlığı değil güzelliği önceliyor”
"Toplum olarak cildimizi tanımıyor veya yanlış tanıyoruz" diyen Arzu Dağtaş, “Cilt sorunlarını yeteri kadar önemsemiyoruz. Ama ruhsal, fiziksel sağlığımız kadar cilt sağlığımızda çok önemli. Bir probleminiz varsa en başında uzman görüşü ve bilimsel bir değerlendirme alınmalı. Kendi kendinize teşhis ve değerlendirme yapmamalı, çevreniz ya da internetten edinilen bilgilerle hareket etmemelisiniz. Yakın çevre tavsiyeleriyle ya da internetten bakarak bakım ürünü kullandığımızda bozulan cilt bariyerini onarmak, lekeleri baskılamak çok daha zor oluyor. Yeni nesil ne yazık ki eksik ve dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam, daha fazla dijital kirliliğe maruz kalma, gelecek kaygısı gibi sebeplerden dolayı cilt bakımına gerekli özeni göstermiyor. Günümüzde herkes cildinin sağlıklı olmasından ziyade dış görünüşe önem veriyor. Çünkü eskiden temas ettiğimiz insan sayısı çok azdı, şimdi sosyal medyaya yüklediğimiz bir fotoğrafı saniyeler içinde herkes görüyor. Dolayısıyla sosyal medya hepimizi daha sağlıklı daha güzel bir cilde sahip olma konusunda tetikliyor” dedi.
“Cildin en büyük düşmanı şeker”
Dağtaş, “Hayatta hep bir denge olması gerekli, her şeyin, sevginin bile fazlası zarardır. Bu sağlıklı bir cilt içinde geçerli. Cilde en çok zarar veren yiyecek şekerdir. Şeker kolajeni parçalayarak cildinizde ilerler, bizi erken yaşlandırır, yavaş yavaş tüketir, cilt için uyuşturucu kadar zararlıdır. Ve ne yazık ki günümüzde şekere bağlı yaşlanma çok yaygın. Mesleğim gereği çok kişiye danışmanlık vermemden dolayı şekeri çok tüketen kişilerin ciltlerine baktığım gibi anlıyorum ve onlara bunu söylediğimde önce çok şaşırıyorlar sonrasında birlikte çareler arıyoruz. Sağlıklı bir cilt için beslenmemizde sağlıklı yağlara, sebzeye ve meyveye yer vermeliyiz. Bunun yanında mutlaka doktor kontrolünde eksik vitamin desteği alınmalı. Ne yazık ki yiyeceklerden alamadığımız eksik vitamin değerleri ciltte sorunlara yol açıyor. Bu yüzden beslenmemizin yanında mutlaka spor yapmalı. Basit egzersizler, açık havada 30 dakika yürüyüş bile ruhumuza bedenimize ve cildimize çok iyi gelecektir” şeklinde konuştu.


İYİ Parti'nin yeni genel başkanı belli oldu

Yerli otomobil Togg şehit ailelerine hizmet vermeye başladı

Arkadaşını silahla kovalayan 15 yaşındaki çocuk yakalandı

Başarılı sporcu Türkiye 3’üncüsü olarak milli takıma girdi

Döküm sahasında toprak kaydı, hafriyat kamyonu devrilmekten son anda kurtuldu

Polis elini hangi çekmeceye attıysa ya mermi ya da hap çıktı

Keşan’da bir evin bahçesindeki 2 köpek zehirlendi

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

Karacabey’de motosiklet hırsızlığı şüphelisi tutuklandı

Kalamış’ta deniz taksi ile kano çarpıştı, bir kadının ayağı koptu

Batan gemide ölen genç 73 gün sonra toprağa verildi

Gemlik’te ceza yiyen işletme sahibi bayıldı

Sokak köpeklerinin saldırısına uğradı: O anları gözyaşlarıyla anlattı

Sahte ilanlarla 52 milyonluk vurgun yapan 44 şüpheli tutuklandı

Ahırda çıkan yangında 4 büyükbaş telef oldu

1 yıl önce kardeşini bıçaklayan adamı kalçasından vurdu

30 ton benzin yüklü tankerin kaza anı kameraya yansıdı

Silahı temizlerken kendini vurdu

Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu

Galatasaray, Sivasspor maçı hazırlıklarına ara vermeden başladı

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

İnegöl'de kaza: Hafif ticari araç çocuğa çarpınca metrelerce havaya uçtu

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

Bursalı emekli tamirci, 100 yıllık radyo koleksiyonuyla geçmişe yolculuk yaptırıyor

BEBKA’dan kırsal kalkınma için 35 projeye 112 milyon liralık hibe

Fırat Kalkanı bölgesinde 3 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi

MHP Bursa eski yöneticisi Osman Tan vefat etti

Sibergöz-35 operasyonu ile 48 dolandırıcı yakalandı: 500 milyonluk vurgun önlendi

Yükleniyor