Uzmanı uyardı: Sıcak havalar, kalp ve tansiyon hastalıklarını tetikleyebilir

Uzmanı uyardı: Sıcak havalar, kalp ve tansiyon hastalıklarını tetikleyebilir

GÜNDEM 26.07.2023 11:43:35 0
Uzmanı uyardı: Sıcak havalar, kalp ve tansiyon hastalıklarını tetikleyebilir
Meteoroloji uzmanları, son 400 bin yılın en sıcak günlerinin geldiğini açıklarken, Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli kardiyoloji uzmanı ise, "Kalp damar hastalığı olanlar, hipertansiyon hastası olanlar özellikle sıcaklara karşı duyarlı. Bu bireylerin sıcak hava dalgasının olduğu zamanlarda mümkün olduğunca kapalı alanlarda kalmaları, illa dışarıya çıkmaları gerekiyorsa mutlaka üzerlerini, vücutlarını sarmayan açık renkli, terlemeye izin veren pamuklu kumaşlar giymeleri ve en önemlisi de su içmeleri gerekiyor" dedi.
Meteoroloji uzmanları, son 400 bin yılın en sıcak günlerinin geldiğini açıklamıştı. Hava sıcaklığının artması ile kalp, tansiyon, şeker gibi kronik hastalığı olan bazı vatandaşlarda da çeşitli rahatsızlıklar da görülebiliyor. Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Necati Murat Aksoy, aşırı sıcak sebebiyle vatandaşların sağlık sorunu yaşamaması için yapmaları gerekenleri anlatarak, uyarılarda bulundu.

"Dünya Sağlık Örgütü de bunu bir felaket olarak değerlendirmeye başladı"
Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Necati Murat Aksoy, "Hassas popülasyonlarımız var. Yüksek sıcaklıklardan daha çok etkilenmesi muhtemel bir takım popülasyonlar var toplum içerisinde. Kim bunlar? Toplumumuzda 65 yaş üzerinde olan bireyler. Özellikle bu konuda hassaslar. Neden? Çünkü 65 yaşın üzerinde vücudun terleme kapasitesi azalıyor, su kaybına tahammül azalıyor ve bu sıcakların kardiyovasküler sistem üzerinde oluşturulmuş olduğu yükü kalp karşılayamamaya başlıyor. Aynı zamanda böbrek fonksiyonları da belli bir miktar hepimizin yaşayacağı şeyler bunlar. Dolayısıyla 65 yaş üzerindeki bireyler biraz daha hassas. Onun dışında çocuklar tabii ki terleme kapasitesi düşükse özellikle bir yaş altı çocuklar yüksek sıcaklıklar tehlikeli. Daha önceden kalp damar hastalığı olanlar yani bypass olmuş, kalp yetersizliği var, hipertansiyon hastası bu hastalar özellikle sıcaklara karşı duyarlı. Böyle dönemlerde o sıcak hava dalgasının olduğu zamanlarda mümkün olduğunca içeride kapalı alanlarda kalmaları gerekiyor. İlla dışarıya çıkmaları gerekiyorsa mutlaka üzerlerini, vücutlarını sarmayan açık renkli terlemeye izin veren pamuklu kumaşlar giymeleri gerekiyor. En önemlisi de tabii ki su içmeleri. Vücutlarını susuz bırakmamaları gerekiyor. Sıcak havalarda su tüketirken vücudun susamasını beklememek lazım. Susama hissini bekleyip de su içmekten ziyade yarım saatte bir, 20 dakikada bir, bir bardak su tüketerek vücudu sürekli hidrate kalmasını, vücudun sürekli sıvı dengesini korumasını sağlamak lazım. Aşırıya gitmek de doğru değil. 3 litre, 4 litre, 5 litre su içmek de doğru değil. Onun da kendine göre bir sürü problem oluşturabilir ama yarım saatte bir, bir bardak su içmek, kapalı alanlarda kalmak, güneşten uzak durmak bunlar şu anda alması gereken önlemler" dedi.

"Mümkün olduğu müddetçe sıcağa maruz kalmamalarını tavsiye ediyoruz"
Rahatsızlıkları olan vatandaşların sıcağa maruz kalmamaları gerektiğini aktaran Aksoy, "Özel popülasyonlardan kalp hastaları için tabii söylenecek birkaç şey var. Bunlardan en önemlisi şimdi kalp hastaları bir sürü ilaç kullanıyorlar. Tansiyon ilaçları kullanıyorlar, idrar söktürücüler kullanıyorlar. Bu noktada bu dönemde sık sık tansiyonlarını ölçmelerini, tansiyonlar eğer düşmüş tansiyon ilaçlarını almalarını tavsiye ediyoruz. Sıvı alım ve çıkarına dikkat etmeleri gerekiyor mutlaka. Ona çok dikkat etmeleri lazım. Mümkünse yaşlı hastaların ve 65 yaş üstü ve kalp hastaların mutlaka kapalı alanlarda bu zamanı geçirmelerini, varsa klima kullanmalarını veyahut da pervaneler de faydalı bu noktada pervane kullanmalarını. Yani mümkün olduğu müddetçe sıcakta sıcağa maruz kalmamalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"Sıvı dengesini iyi korumalarını tavsiye ediyoruz"
65 yaş üstü vatandaşların ve bir yaş altı çocukların sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini aktaran Aksoy, "Sıcak olduğu zaman vücudun yapmak istediği şey, iç sıcaklığını yani iç organlarının sıcaklığını düşürmek ister. Bunu da ciltten yapabilirsiniz. Terleyerek yapabilirsiniz. Başka bir yolu yok. Dolayısıyla giden kan akımını artırması lazım. Geriye giden kan akımı artırmak için o giden damarlar genişler. Bu sırada kalp de cilde giren kan akımını artırmak için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu ancak sempatik aktivasyon dediğimiz, vücudun kalbin üzerine yük bindiren bir mekanizmayla ortaya çıkabilir. Sıcak havalarda kalbin iş yükü artar, ikincisi biz deriden terledikçe su kaybetmeye başlarız. Su kaybedince kanın yoğunluğu artmaya başlar ve trombositler kanın pıhtılaşma oranları daha yoğun bir şekilde kanın içinde akmaya başlar. Bu da damar içindeki pıhtılaşma yani kalp krizi, inme gibi birtakım damar içi pıhtılaşmayla giden rahatsızlıkların sıklığını arttırır. Dolayısıyla hem kardiyovasküler sistemin çalışmasını zorlar, hem de kalp krizi inme gibi birtakım ölümcül kardiyovasyen olayların sıklığını artırır ama burada kilit nokta tabii susuz kalmak. Dolayısıyla tekrar ediyorum hassas popülasyondakiler, 65 yaş üstündekilerin, kalp hastalıkları olanların, çocukların bol bol su içmeleri bu dönemde vücudun sıvı dengesini iyi korumalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Öğretmene saldıran veli yakalandı, adalete teslim edildi

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan iki kişi Tekirdağ'a geldi

Türkiye'nin binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Sakarya'da otomobilin çarptığı kadın öldü

Yükleniyor