TÜRKİYE ÖNCE DAEŞ´i SONRA PYD´Yİ BİTİRECEK

TSK´ya bağlı özel kuvvetler, Türk savaş uçakları ve ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun da desteğiyle Suriye´nin Cerablus kasabasına yönelik harekât başlattı.

ASAYİŞ 24.08.2016 10:03:52 0
/kanal16haber.com/2016-8/24/110256293b.mp4
TÜRKİYE ÖNCE DAEŞ´i SONRA PYD´Yİ BİTİRECEK

TSK Özel Kuvvetleri, Suriye´de Halep´e bağlı Cerablus´un terör örgütü IŞİD´den temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlattı.

Askeri harekata piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA´lar dahil) katıldı.

Operasyon başlar başlamaz sınır hattında konuşlu topçu birliği Cerablus´taki IŞİD hedeflerine 12 atış yaptı ve 12 hedefi tam isabetle vurdu.

 

KÜRT KORİDORUNA İZİN YOK

Türkiye böyle bir yapılanmaya, sınırda Kürt koridorunun oluşmasına izin veremeyeceğini ve IŞİD´in varlığında rahatsız olduğunu dile getirmişti. Geldiğimiz nokta itibariyle iki gündür Cerablus´a topçu ateşi vardı ve bugün harekata başlandı.

 

SIRA PYD´YE DE GELECEK

Selahattin Demirtaş´ın ve Figen Yüksekdağ´ın sırtını dayadığı PYD, dün akşam Menbiç´in kuzeyine doğru hareketlenince Türk topçusunun hedefi oldu. PYD birliklerine 20 atış yapıldı.

PYD hedeflerinin bugün başlatılan Fırat Kalkanı operasyonunda da vurulması için hazırlıklar tamamlandı.

 

OPERASYONUN BAŞINDA ZEKAİ PAŞA VAR

Yapılan bombardımanlar ve karadan ilerleyen özel kuvvetler yani bordo bereliler Suriye´nin kuzeyine girdi. Zırhlı kepçeler ile açılan barikatlar sonucu oluşturulan koridordan bölgeye giren bordo berelilerin başında ise Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı´nın olduğu öğrenildi.

SICAK ÇATIŞMA YAŞANMADI

Aksakallı komutasındaki kuvvetler mevzi alırken, DAEŞ unsurları ile henüz sıcak bir çatışmanın yaşanmadığı öğrenildi.

KAHRAMAN ASKER ÖMER HALİSDEMİR´İ GÖREVLENDİRMİŞTİ

Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı 15 Temmuz darbe girişiminin kaderini değiştiren isimlerden biri olarak biliniyordu. Aksakallı, koruma astsubayı Ömer Halisdemir´e Özel Kuvvetler Karargahını ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi´yi öldürme görevi vermiş, Halisdemir de bu emri canı pahasına yerine getirerek darbenin kaderini gerçek anlamda değiştiren isim olmuştu.

 

RUSYA İLE İLİŞKİLERİN DÜZELMESİNİN ARDINDAN İLK HAVA HAREKATI

Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından Türk savaş uçakları ilk kez, Suriye üzerinde hava operasyonu yaptı.

 

İŞ MAKİNELERİ GEÇİT AÇIYOR, TANKLAR SINIRDA BEKLİYOR

Gece saatlerinde ilk olarak iş makineleri geçitler açmaya başladı. Geçitler kara birlikleri ve zırhlı araçların Cerablus´a daha kolay girmesini sağlayacak. IŞİD´in Cerablus çevresine hendekler kazıp mayın döşediği biliniyor.

Sınırın Türkiye tarafında çok sayıda tank konuşlandırılmış durumda. Tanklar ise yoğun bombardıman baskısından kaçarken anlık olarak menzillerine giren ve görünür IŞİD hedeflerini vuruyor.

Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği tarafından bazı yerler Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.

 

 

HAVA HAREKÂTI 22 DAKİKA SÜRDÜ

Savaş uçakları da, IŞİD hedeflerini bombardımana tuttu. Saatler 06.08´de ilk hava harekatı gerçekleşti, takip eden 22 dakika içerisinde uçaklar iki kez daha Cerablus´u vurdu. Hava harekatına, Türk Hava Kuvvetleri´ne ait F-16 savaş uçakları katıldı.

Türk savaş uçakları, Keklice ve Cerablus bölgelerinde tespit edilen hedeflere yönelik hava harekatını sürdürüyor.

Suriye topraklarındaki 12 hedeften 11´i tam isabetle vuruldu.

Geçen yıl Kasım ayında Rus savaş uçağının vurulmasının ardından Türk jetleri, Suriye üzerinde hava harekatı düzenlemiyordu.

 

Komuta kademesi Karargahta

Yapılan askeri harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde (Gnkur.Bşk, II´nci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet K.lıkları Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

F-16´LAR BOMBALIYOR

Keklice ve Cerablus bölgesinde belirlenen hedeflere yönelik hava taarruzu icra ediliyor. Harekata Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait F-16 uçakları da katılıyor.

SURİYE´NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ..

Askeri kaynaklardan, Suriye´nin kuzeyinde başlatılan harekatın amacının hudut güvenliğini sağlamak, terör örgütü DAEŞ ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye´nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu bildirildi.

 

TOPÇU ATIŞLARINDA 70 DAEŞ HEDEFİ VURULDU

Askeri kaynaklardan yapılan açıklamada, Suriye hudut hattında şu anda Kara ve Hava Kuvvetlerine ait unsurların büyük bir özveriyle görevlerini yerine getirdiği vurgulanarak, ?Şu ana kadar Hava Kuvvetlerimizce 12 hedef vurulmuş ve tam isabet teyidi alınmıştır. Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarımızla açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edilmiştir? denildi.

 

TÜRKİYE 2 YILDIR RAHATSIZ

Bir süredir beklenen harekatta, karadan atış unsurları ve koalisyon güçleriyle birlikte Türk jetleri, Cerablus´taki IŞİD hedeflerini vuruyor. Çünkü Türkiye iki yıldır o bölgede hem IŞİD´i istemediğini, hem de bir PYD yapılanmasına, YPG güçlerinin burada kontrolü ele geçirmesine izin vermeyeceğini en üst makamlardan; Cumhurbaşkanı ve Başbakan seviyesinde ifade etmişti.

IŞİD VE PYD´YE BOMBARDIMAN

Son gelişmelerle birlikte, özellikle YPG´nin kuzeye doğru, Cerablus´a doğru yürümeye başlaması, Türkiye´nin rahatsızlığını artırdı. Karadan Suriyeli muhaliflerin, Özgür Suriye Ordusu´nun Cerabslus´a yönelik operasyonu bekleniyordu. Türkiye iki gündür topçu atışıyla hem Cerablus´taki IŞİD hedeflerini hem de PYD hedeflerini bombalıyordu.

ÖSO´YA BAĞLI MUHALİFLER ÇATIŞIYOR

Suriye´de rejime karşı savaşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri, IŞİD´le Cerablus´ta çatışıyor.

Harekatla sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye´nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor.

IŞİD´le mücadele eden TSK´nın operasyonlarının, koalisyon güçlerinin yürüttüğü faaliyetlere önemli katkı sağladığı belirtildi. Harekatla yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin IŞİD´den arındırılması hedefleniyor.

 

CERABLUS´UN ÖNEMİ

Cerablus burada çok önemli rol oynuyor. Haritada Fırat´ın batısında Karkamış´ın karşısında Cerablus´u görüyorsunuz. Burası IŞİD´in elinde. Fırat´ın doğusunda YPG güçleri var. YPG güçleri güneyden veya doğudan bir harekatla Cerablus´u aldığı zaman arada 80-90 kilometrelik bir IŞİD hattı görünüyor Türkiye sınırının batısına doğru. Ancak bu hatta Cerablus gibi başka bir büyük bir kent yok. Bir grubun ya da örgütün girip içinde üst gibi mevzileneceği başka bir büyük şehir yok.

SINIRIN TAMAMI PYD´NİN ELİNE GEÇMEMELİ

YPG´nin Cerablus´u aldığını düşünürsek Afrin ile Cerablus´u birbirine bağlanması çok kolay olacak. Arada ufak tefek köyler var. Bu köylerdeki kuvvetleri söküp atmak çok zor değil. Dolayısıyla Cerbalus ile Afrin birbirine bağladığı zaman Türkiye´nin 911 kilometrelik sınırının tamanın YPG´nin PYD´nin kontrolü ele aldığını görmüş olacağız. Türkiye buna hiçbir zaman izin vermeyeceğini söylemişti.

  Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın Suriye tweet´i "BEDELİ NE OLURSA OLSUN.."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, attığı tweet´te "Tüm dünyaya sesleniyorum: Bedeli ne olursa olsun, Suriye´nin kuzeyinde, Türkiye´nin güneyinde devlet kurmalarına asla müsaade etmeyeceğiz." ifadelerine yer vermişti.

 

 


Cumhurbaşkanı Erdoğan Bursa'dan emeklilere müjdeyi verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa Valiliği'ni ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa'da

Bursa dahil 53 ilde Narkoçelik-9 operasyonu

Emeklilere promosyon ödemeleri başladı

TSK son bir haftada 38 teröristi etkisiz hale getirdi

Osmangazi'de Ramazan pidesi denetimleri sıklaştı

Ticaret Bakanı Bolat: "İsrail ile ticaret suçlamaları gerçeği yansıtmıyor"

TCMB, Ankara'da olağanüstü toplantı düzenliyor

İnegöl'de en çok kitap okuyanlar ödüllendirildi

Meteoroloji uyardı: Çöl tozu geliyor

Bursa'da mahya geleneği yaşatılıyor

Bursa'da Ana Kucakları kartopu gibi büyüyecek

Bursa'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti için trafik düzenlemesi

Bursa Osmangazi'de kaç kişi oy kullanacak?

Bursa'da Yerel Seçim heyecanı başlıyor! Kaç seçmen oy kullanacak?

Alinur Aktaş mal varlığı tartışmalarına son noktayı koydu

Mustafakemalpaşa'da Ramazan coşkusu

Devlet Bahçeli: Belçika'daki saldırılar Türkiye'nin sabrını zorluyor

Cumhuriyet Mahallesi semt pazarı kurulmaya başladı

İnegöl'de Ramazan'da denetimler arttı

Dündar, Çivili köylü vatandaşlarla oruç açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'da vatandaşlara seslendi

Karacabey’de anlamlı iftar buluşması

Kredi kartıyla otomatik ödeme yapanlara faiz şoku

Liderlerin oy kullanacağı yerler belli oldu

Dışişleri Bakanlığı: "Avrupa'da PKK'nın Türk toplumuna yönelik saldırıları artıyor"

Çanakkale'de karaya oturan teknedeki 3 kişi kurtarıldı

Büyükşehir'den engelli vatandaşlara ücretsiz ulaşım

Bursa'da emeklilere bayram müjdesi

Yükleniyor