Türkiye-Macaristan İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri BTSO’da Gerçekleştirildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye-Macaristan İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri Etkinliği” Türk ve Macar iş dünyasını bir araya getirdi.

EKONOMİ 5.12.2023 14:58:00 0
Türkiye-Macaristan İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri BTSO’da Gerçekleştirildi

İki ülke ticaret hacminin 2023 yılında 4 milyar doları aşmasını beklediklerini belirten Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, “Bursa bizim için Türkiye’deki en önemli potansiyel ortaklar arasında yer alıyor.” dedi. BTSO ve Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde “Türkiye-Macaristan İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri” düzenlendi. BTSO Ana Hizmet Binası’ndaki toplantıya, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ve iki ülkeden iş insanları katıldı. Etkinlikte Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası Macar Türk Komitesi Başkanı Andras Rev ve 11 Macar firmanın temsilcilerinden oluşan Macar heyeti ile Bursa iş dünyası temsilcileri ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.


“Bursa-Macaristan Ticaret Hacmi 250 Milyon Dolar Seviyelerinde”
Toplantının açılış konuşmasını yapan BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Türkiye ve Macaristan’ın köklü tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son yıllarda hızla geliştiğini belirten Şener konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolara yaklaştı. Ancak özel sektör olarak, devlet liderlerimizin belirlediği 6 milyar dolarlık hedefimize ulaşmak için daha çok gayret göstermemiz gerekiyor. Bursa ve Macaristan arasındaki ekonomik ilişkilere baktığımızda ise ticaret hacmimizin 250 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Macaristan ile ticari ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmak amacıyla bir aradayız. Ev sahipliği yaptığımız bu önemli etkinlikte hem iki ülke arasındaki işbirliğini hem de iş insanlarımız arasındaki ticareti artırmayı hedefliyoruz. Toplantımızın her iki ülke iş dünyası için faydalı olacağına inanıyorum.” dedi. “Makine-Metal Sektöründe Önemli Fırsatlara Sahibiz” Türkiye ve Macaristan’ın makine-metal ve otomotiv sektörlerinde birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan ülkeler olduğunu ifade eden Şener, “Bu sektörlerde işbirliği için önemli fırsatlara sahibiz.
Makine endüstrisi Türkiye'nin en büyük ihracatçı sektörlerinden biri konumunda. Sektör geride kalan yılda 25 milyar doları aşan ihracatıyla yeni bir rekora imza attı. Bursamız da makine endüstrisinin dünya çapındaki üretim merkezleri arasında yer alıyor. Gelişmiş alt yapısı, genç ve eğitimli işgücü, güçlü tedarik zinciri ve katma değerli üretim becerisi ile Bursa gerek iç piyasa gerekse de uluslararası pazarlarda oldukça rekabetçi bir konuma yükseldi. BTSO olarak bizler de gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla Bursa’nın bu  konumunu daha da güçlendirmeyi arzu ediyoruz. Başta TEKNOSAB, KOBİ OSB, BUTEKOM, BUTGEM, Enerji Verimliliği Merkezi ve Model Fabrika gibi ülke ekonomisine değer katan projelerimizle Bursamızı ülkemizde ve bölgemizde ayrıcalıklı şehirler arasına taşıyoruz.” dedi.


“Türk İş İnsanlarının Yanındayız”
Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, BTSO’ya ev sahipliği için teşekkür etti. Bursa’ya potansiyel ortak olarak Macaristan’dan bir ilin ticaret ve sanayi odasını değil Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası’nı getirdiklerini vurgulayan Büyükelçi Matis, “Türkiye’deki temsilciliklerimizle birlikte Ocak ayında daha büyük bir ekiple yeniden Bursa’ya gelmek istiyoruz. Daha geniş bir hedef kitleye Macaristan’daki ticaret ve yatırım fırsatlarını tanıtmak istiyoruz. Türk iş insanlarının her zaman yanındayız ve onlara destek vermeye hazırız.” diye konuştu.


“Türkiye-Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100. Yılı”
Konuşmasında Türkiye ve Macaristan arasındaki siyasi ilişkilere değinen Büyükelçi Matis, “İkili ilişkilerimiz sorunsuz bir şekilde ilerliyor. Önümüzdeki hafta bir Macar Bakan Türkiye’ye geliyor. Geçen hafta ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Macaristan’daydı. Yüksek düzeyli görüşmeler hızla devam ediyor. ‘Türkiye Cumhuriyeti’ 1923 yılında ilk uluslararası anlaşmasını Macaristan ile imzalamıştı. Türkiye- Macaristan Dostluk Anlaşması’nın 100. yılında, 18 Aralık’ta Macaristan’da düzenlenecek Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi Toplantısı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban katılacak. Burada 2024 Türk-Macar Kültür Yılı’nın da açılış programı yapılacak.” dedi.


Bursa Ticari İlişkilerimizde Çok İyi Bir Alternatif Oldu
Büyükelçi Viktor Matis, iki ülke ilişkilerinde en büyük potansiyelin ise ekonomi alanında olduğunu vurguladı. Türkiye-Macaristan ticaret hacminin 2023 yılında 4 milyar doları aşmasını beklediklerini ifade eden Matis, “Ancak çok daha iyisini başarabilecek potansiyele sahibiz. Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı’nın bu yönde önemli faaliyetleri var. Ajansın İstanbul merkezli ofisi iki ülke iş insanlarını bir araya getiriyor. Diğer taraftan Macaristan’ın Türkiye’de dört Ticaret Müşaviri görev yapıyor. Bursa bizim için Türkiye’deki en önemli potansiyel ortaklar arasında yer alıyor. Bursa ekonomik açıdan ikinci İstanbul oldu, bunu net bir şekilde görüyoruz. Bursa bizim için ticari ilişkilerimizde çok iyi bir alternatif oldu.” diye konuştu.


Pandemi Sonrası Türk Tekstiline İlgi Arttı
Macaristan’ın son yıllarda çok sayıda doğrudan yabancı yatırım çektiğini söyleyen Büyükelçi Matis, Türk inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların da Macaristan’da önemli işler yaptığını kaydetti. Büyükelçi Matis, pandemi ardından Macaristan’da Türk tekstil ürünlerine de ilginin arttığını söyledi.


Bursa’da tehlikeli halay kamerada

Bursa’da sokaklar gündüz insanlara, gece atlara kalıyor

Sinirini çöp kutusundan çıkardı

Bursa'da annesi ölen kuzuyu bebek gibi sevgiyle büyütüyorlar

100 yıllık gelenek: Uluabat'ta balık müzayedesi devam ediyor

Boşandığı için lokma döktürdü

Kartal’da rezidansta öldürülen kadın, şarkıcı Yalın’ın kuzeni çıktı

Nihal Candan tahliye edildi

Çanakkale’de 8 kaçak göçmen yakalandı

Tarımsal üretimin gücü Bursa Ticaret Borsası ile ortaya çıkıyor

Gemlik Belediyesi’nde Başkan Yardımcıları ve Özel Kalem Müdürü belli oldu

Gemlik emniyeti suçlulara göz açtırmadı

Nilüfer Belediyesi’nde başkan yardımcıları belli oldu

Hemşirelik adayları beyaz üniformalarını giydi

İş yerini kapattıktan sonra sohbet eden esnafa silahlı saldırı: 2 yaralı

Direksiyon başında nöbet geçirince kaza yaptı

2 kız çocuğunu taciz ettiği iddiasıyla yargılanıyor

Bursa’da startup yatırımcı ekosistemi bir araya geldi

BUTGEM’de istihdam odaklı “Mesleki Eğitim İşbirliği” protokolü İmzalandı

Bandırma semalarındaki Afrika çöl tozu dron ile görüntülendi

Kadıköy’de taşkınlık çıkaran şahsı yolcular dışarı attı

Başkan Bozbey, MODEF’i ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır

Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım!

İnegöl'de Kurban Bayramı kotra ihalesi tarihi belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni kamuoyuna sundu

Gazeteciler Vakfı’ndan Vali Demirtaş’a ziyaret

Orhangazi'de çöp konteynerinde ayı etine rastlandı!

İstiklal Caddesi saldırganına 7 kez ağırlaştırılmış müebbet

Karacabey'de feci kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Yükleniyor